Страви з буряка

18.06.2004
Страви з буряка

      Не встигла відбутися прем'єра шпальти «Смачне життя», як ми вже отримали перші оплески — привітання та найщиріші побажання від жительки Жмеринки Алли Петрівни Ярошевської. «Превеличезне спасибі вам за нову шпальту — це чудова думка: дати жінкам окремий простір у газеті», — пише нам читачка з 8-річним стажем. У її об'ємному листі — ще й маса цікавої інформації, яку ми частково й друкуємо у цьому номері. Правда, сподіваємося, що простір цієї шпальти буде не лише жіночим, і цікаву інформацію з неї почерпнуть і чоловіки (ну не всі вони такі ледачі, що лишень споживають їжу).

      Наразі чекаємо ваших листів з пропозиціями, побажаннями, секретами.

Ірина КОСОНОЦЬКА.

 

Буряки по-корейському

      Кілограм буряків натерти на тертушці, з великими отворами. Засипати приправою такого складу: 10—15 молотих грецьких горіхів, чверть чайної ложки меленого гіркого й половина ч. л. запашного перцю, столова ложка солі, 3 ложки цукру, подрібнена в часникодавці невеличка головка часнику, 2 ст. л. оцту, 5 ст. ложок олії. Все добре вимішати й на добу покласти в холодильник.

 

Буряковий квас

      0,5 кг буряку, 2,5 лiтра води. Очищені й порізані на шматки буряки складаємо в банку, заливаємо охолодженою кип'яченою водою, ставимо для бродіння в теплому місці. Пришвидшить бродіння скоринка чорного хліба. Через три дні квас готовий. Він придатний для окрошки, його можна пити як прохолоджувальний напій, разом iз буряком його використовують для приготування борщу, а квашений буряк — це неодмінна складова для приготування давньої української страви — верещаки.

 

Буряки рядочками стеляться листочками

      Серед овочів, що є щодня в нашому меню, слід виділити буряк, який забезпечує організм багатьма мікроелементами, сприяє виведенню холестерину з крові, підвищує еластичність кровоносних судин, особливо капілярів. Тому, хто регулярно споживає буряк, не загрожує склероз. Буряк послаблює спазми судин, регулює обмін речовин в організмі, покращує зір, є надійним протипухлинним засобом. Активне, практично щоденне, споживання буряка оберігало наших пращурів від ракових захворювань. Він відіграє значну роль і в обміні білків, реагує на кров'яний тиск, знижуючи його м'яко, але постійно. Буряк багатий на пектини, які очищають наш організм від токсинів, виводять з організму радіонукліди та солі важких металів. У буряку багато йоду, який так необхідний нашому організму для нормальної роботи щитовидної залози.

      Наші пращури давно перевірили протипухлинну дію буряка, вони давали онкологічним хворим щодня до 200 грам сирого, натертого на тертушці буряка або 100 г соку. Щоб пити буряковий сік, його треба три години потримати на холоді, тоді підігріти до теплого, щоб знешкодити різні домішки, після цього пити. Гіпертонікам слід пити буряковий сік, додаючи в нього мед. Для зниження тиску слід попити сік із тиждень, зробити перерву днів на десять, а тоді продовжити лікування з подальшою перервою. Під час перерви споживати якнайбільше страв із буряку. Дітям до бурякового соку слід додавати сік iз моркви та редьки — це покращить склад крові.

      Сік із вареного буряка лікує хронічний риніт, запалення горла та слизової оболонки, що лікарі називають ларингітом та фарингітом, лімфатичні залози.

      При недокрів'ї можна пити по склянці моркв'яного та бурякового соків, узятих навпіл, протягом двох тижнів. Окрім покращення складу крові, сік очистить нирки, печінку та жовчний міхур.

Підготувала

 Алла ЯРОШЕВСЬКА .

Жмеринка.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>