Не встигла відбутися прем'єра шпальти «Смачне життя», як ми вже отримали перші оплески — привітання та найщиріші побажання від жительки Жмеринки Алли Петрівни Ярошевської. «Превеличезне спасибі вам за нову шпальту — це чудова думка: дати жінкам окремий простір у газеті», — пише нам читачка з 8-річним стажем. У її об'ємному листі — ще й маса цікавої інформації, яку ми частково й друкуємо у цьому номері. Правда, сподіваємося, що простір цієї шпальти буде не лише жіночим, і цікаву інформацію з неї почерпнуть і чоловіки (ну не всі вони такі ледачі, що лишень споживають їжу).
Наразі чекаємо ваших листів з пропозиціями, побажаннями, секретами.
Ірина КОСОНОЦЬКА.
Буряки по-корейському
Кілограм буряків натерти на тертушці, з великими отворами. Засипати приправою такого складу: 10—15 молотих грецьких горіхів, чверть чайної ложки меленого гіркого й половина ч. л. запашного перцю, столова ложка солі, 3 ложки цукру, подрібнена в часникодавці невеличка головка часнику, 2 ст. л. оцту, 5 ст. ложок олії. Все добре вимішати й на добу покласти в холодильник.
Буряковий квас
0,5 кг буряку, 2,5 лiтра води. Очищені й порізані на шматки буряки складаємо в банку, заливаємо охолодженою кип'яченою водою, ставимо для бродіння в теплому місці. Пришвидшить бродіння скоринка чорного хліба. Через три дні квас готовий. Він придатний для окрошки, його можна пити як прохолоджувальний напій, разом iз буряком його використовують для приготування борщу, а квашений буряк — це неодмінна складова для приготування давньої української страви — верещаки.
Буряки рядочками стеляться листочками
Серед овочів, що є щодня в нашому меню, слід виділити буряк, який забезпечує організм багатьма мікроелементами, сприяє виведенню холестерину з крові, підвищує еластичність кровоносних судин, особливо капілярів. Тому, хто регулярно споживає буряк, не загрожує склероз. Буряк послаблює спазми судин, регулює обмін речовин в організмі, покращує зір, є надійним протипухлинним засобом. Активне, практично щоденне, споживання буряка оберігало наших пращурів від ракових захворювань. Він відіграє значну роль і в обміні білків, реагує на кров'яний тиск, знижуючи його м'яко, але постійно. Буряк багатий на пектини, які очищають наш організм від токсинів, виводять з організму радіонукліди та солі важких металів. У буряку багато йоду, який так необхідний нашому організму для нормальної роботи щитовидної залози.
Наші пращури давно перевірили протипухлинну дію буряка, вони давали онкологічним хворим щодня до 200 грам сирого, натертого на тертушці буряка або 100 г соку. Щоб пити буряковий сік, його треба три години потримати на холоді, тоді підігріти до теплого, щоб знешкодити різні домішки, після цього пити. Гіпертонікам слід пити буряковий сік, додаючи в нього мед. Для зниження тиску слід попити сік із тиждень, зробити перерву днів на десять, а тоді продовжити лікування з подальшою перервою. Під час перерви споживати якнайбільше страв із буряку. Дітям до бурякового соку слід додавати сік iз моркви та редьки — це покращить склад крові.
Сік із вареного буряка лікує хронічний риніт, запалення горла та слизової оболонки, що лікарі називають ларингітом та фарингітом, лімфатичні залози.
При недокрів'ї можна пити по склянці моркв'яного та бурякового соків, узятих навпіл, протягом двох тижнів. Окрім покращення складу крові, сік очистить нирки, печінку та жовчний міхур.
Підготувала
Алла ЯРОШЕВСЬКА .
Жмеринка.