Коли часу на повсякденні турботи обмаль, господині починають економити на дрібницях. Скажімо, відварюють на гарнір рис, навіть не промивши його. Страва виходить, звичайно, їстівна. Утім, спробуйте витратити і зайві 10—15 хвилин на приготування рису по–індійськи, і зрозумієте, що таке смачна проста їжа.
Для приготування знадобиться склянка рису (найкраще брати довгозернистий «Басматі», що на хінді означає «ароматний»), 2 — води, по 0,5 чайної ложки вершкового масла та солі, четвертину чайної ложки куркуми та восьму частину — чорного меленого перцю.
Процес приготування рису починається з ретельного його промивання: лише у холодній воді у великій посудині, в якій усі зернинки треба перетирати пальцями в долоні, щоб змити не лише помітні залишки бруду, а й навіть мікроскопічні частинки рисового борошна. Воду треба поміняти кілька разів, допоки вона не буде зовсім прозорою. (Це найперше правило не варто ігнорувати, навіть якщо ви купили дуже дорогий рис, і вам здається, що він ідеально чистий).
Після миття рису його варто трохи підсушити — на деякий час залишити, скажімо, на друшляку. Потім розтопіть у товстостінній каструлі масло, швиденько всипте сіль, спеції і додайте рис, щоб кілька хвилин обсмажувати, постійно помішуючи. Така нескладна маніпуляція дає змогу кожній зернинці «вдягти кожушок» iз жиру і спецій. Ці оболонки унеможливлять злипання рисинок.
При короткотерміновому підсмажуванні рис спочатку стане ніби скляним, а потім матовим. Це та стадія, коли в посудину треба заливати окріп, зменшувати до мінімуму вогонь і накривати вариво (бажано скляною кришкою). Бо дуже важливо не піднімати її і не чiпати рис, допоки він не звариться. А займе завершальний процес приготування рису по–індійськи 10—15 хвилин.
До речі, розкладати готову страву в тарілки бажано дерев’яною ложкою. І не для того, щоб не пошкодити дно посудини, в якій варився рис, а щоб цілими залишилися запашні жовті зернинки.
Щоб сповна відчути смак індійської кухні, приготуйте карі з яловичиною. Потрібно: 500 г м’яса, 3 невеликі цибулини, 0,5 столової ложки насіння коріандру, чайна ложка меленої куркуми, по 0,5 чайної — кмину, насіння гірчиці, меленого чилі, по 0,25 — чорного перцю та імбиру, 3 столові ложки — топленого масла, ложку — білого винного оцту, 2 зубчики часнику, 2 гострі невеликі перчини, сіль. Наріжте цибулю тонкими кільцями, перець — смужками, часник — часточками. Спеції розтовчіть у ступці і змішайте з оцтом — має утворитися пастоподібна маса. М’ясо наріжте шматками розміром iз перепелине яйце. На середньому вогні спасеруйте в олії цибулю (до м’якості), перець і часник — займе це 3–4 хвилини, додайте пасту зі спецій, перемішайте, обсмажте ще 3–4 хвилини. Потім додайте м’ясо, все ретельно перемішайте, прогрійте. Якщо хочете отримати більше соусу, влийте 0,5 склянки води, накрийте кришкою і готуйте не менше двох годин на слабкому вогні. Насамкінець посоліть, якщо треба — додайте трохи лимонного соку. На стіл карі подавайте з рисом.