Присмак макових зернят

15.02.2012
Присмак макових зернят

Ще років сто тому наші предки мак додавали не лише у святкові кутю, вареники та пироги, а й присмачували чорними зернятками, скажімо, відварену картоплю. Зараз мак «прописався» переважно у випічці — і це так смачно! До того ж різні смаколики з маком можна знайти й в інших національних кухнях.

 

Із вишнями і мигдалем

Щоб спекти торт iз вишнями та маком, для тіста потрібно 4 яйця, по склянці цукру та маку, 2 — борошна, 250 г маргарину, 50 г — вершкового масла, 4 столові ложки сметани, 2 чайні — порошку для печива, 0,5 л вишень у власному соку. Окремо будемо випікати маковий і вишневий коржі. Але спочатку робимо тісто для обох. Найперше відділяємо жовтки від білків. Жовтки розтираємо з цукром, додаємо сметану, розм’якшений маргарин і все ретельно перемішуємо. Потім треба борошно просіяти, змішати з порошком для випічки, всипати його у масляно–яєчну суміш і замісити тісто. Далі масу розділяємо навпіл й одну частину кладемо у холодильник. Другу частину тіста треба розкачати і викласти у змащену форму. Мак залити склянкою води і варити, поки вся рідина не випарується. Після цього мак треба охолодити, двічі змолоти на м’ясорубці і змішати з розм’якшеним маслом. Білки збити на круту піну і обережно вмішати у макову масу. Нарешті білково–макову суміш вилити на тісто і випікати протягом 25—30 хвилин при температурі 180 градусів.

Тим часом консервовані вишні відцідити і дати постояти, щоб iз них максимально стекла рідина. Дістати охолоджене тісто з холодильника і натерти частину на велику тертку, щоб покрити дно змащеної і притрушеної борошном форми. Далі викласти вишні, які зверху притрусити рештою натертого тіста. Випікати при 180 градусах до золотистого кольору.

Насамкінець робимо крем: зварене згущене молоко (банка) розтираємо з розм’якшеним вершковим маслом (200 г). Маковий корж змащуємо кремом і накриваємо коржем iз вишнями, який також покриваємо кремом. Після того як торт трохи просякне кремом, можна кликати гостей.

Для кого актуальне дієтичне харчування, може спекти пісні кексики з маком. Знадобиться: 0,5 склянки маку, 200 г борошна, 1,5 чайної ложки розпушувача для тіста, 50 мл рослинної олії, по 100 г цукру та волоських горіхів, цедра одного лимона, 80 мл соєвого чи мигдалевого молока, за смаком — ваніль та мигдалеві пластівці для прикрашання. Спочатку мак заливаємо окропом і залишаємо набухати 30 хвилин. Потім через сито чи марлю зливаємо воду, а зернятка розтираємо у ступці. Додаємо цедру лимона, цукор, олію і рослинне молоко, перемішуємо. Далі поверх просіюємо борошно з розпушувачем, всипаємо подрібнені горіхи, ванілін. Ретельно вимішане тісто розкладаємо у змащені олією формочки, посипаємо мигдалевими пластівцями і випікаємо при температурі 180 градусів 20—25 хвилин.

Непрості оладки й пироги–трикутники

Якщо думаєте, що оладки — це тільки борошно і яйце, помиляєтесь. Бо не готували млинчиків з рікотою та маком. Щоб побалувати себе цією вишуканою стравою, потрібно 6 яєць, 400 г сиру рікота (можна замінити звичайним вершковим сиром), 60 г вершкового масла, 80 г борошна, по чайній ложці розпушувача для тіста та ваніль, 50 г цукру, щіпку солі, цедру одного лимона та 2 столові ложки маку. Спочатку треба відокремити білки від жовтків. Білки збити з дрібкою солі до крутої піни. У миску покласти рікоту, жовтки, розтоплене масло та ваніль — і ретельно все змішати. В окремій мисочці треба поєднати борошно, сіль, цукор, розпушувач, промитий мак і лимонну цедру. Врешті–решт, акуратно змішати інгредієнти з двох мисок — тісто та суміш з рікотою. Насамкінець акуратно поступово ввести в тісто білки: спочатку третину, а потім — решту. Залишилося добре розігріти на сильному вогні сковорідку, зменшити вогонь до середнього, ретельно змастити пательню маслом. Швиденько вилити оладки, з одного боку смажити десь дві хвилини, з іншого — навіть менше. Подавати з медом або варенням.

У єврейській кухні дріжджані пиріжки з маком називають хоменташ. Щоб їх зготувати, для тіста потрібно 3 склянки борошна, 2 — молока або кефіру, 2 яйця, 150 г вершкового масла, 30 г дріжджів, 2 столові ложки цукру, чайну ложку — солі; для начинки: по склянці маку, цукру та родзинок без кісточок, 2–3 столові ложки товчених волоських горіхів, пакетик ванільного цукру та яйце. Спочатку треба влити у каструлю молоко або кефір і розчинити дріжджі. Додати таку кількість борошна, щоб вийшло рідке тісто, як для млинців, добре розмішати до зникнення грудочок і поставити в тепле місце для бродіння. Як тільки опара підніметься, замішуємо тісто: в опару додаємо яйця, цукор, сіль і всипаємо борошно, що залишилося. Наприкінці замісу поступово вливаємо розтоплене масло і вимішуємо тісто. Каструлю з тістом накриваємо і ставимо в тепле місце, щоб підходило.

Тим часом для начинки мак промиваємо у теплій воді й засипаємо в окріп. Коли вода знову закипить, мак викладаємо на чисте сито або марлю, щоб стекла рідина. Далі мак разом iз помитими родзинками двічі пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо цукор, яйця, ванілін, волоські горіхи — і все ретельно перемішуємо.

Як тільки підніметься тісто, треба його обім’яти і викласти на стіл або дошку, посипану борошном. Хоменташі готують різної величини — як великі, так і дрібні, завбільшки як звичайний пиріжок. Для приготування великого хоменташа беруть стільки тіста, щоб розкачати пласт завтовшки десь 1 см зі сторонами 15—20 см. По діагоналі трикутником викладають 2–3 столові ложки начинки і защипують трикутний пиріг. Пироги укладають на змащене вершковим маслом деко, дають постояти 10 хвилин, і змастивши зверху яйцем або жовтком, випікають у духовці при середньому нагріві. Зверху готові хоменташі посипають цукровою пудрою.

 

СУПЕРПРОПОЗИЦІЯ

Чи є що смачніше й корисніше за наші пісні вареники з маком?! Крім усього іншого, вони ще й ощадливі. Потрібно лише 4 склянки пшеничного борошна, склянку води, 2 — маку, трохи цукру, сіль. Замісивши прісне тісто і розкачавши його, начиняєш тонкі шматки тіста перетертим маком, вариш у підсоленій воді, поливаєш готові вареники медом чи улюбленим варенням — і життя видається прекрасним.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>