«Вознеси мене»

08.02.2012

Дуже доречним на святковому столі може бути популярний на батьківщині святого Валентина, в Італії, десерт тірамісу (можна перекласти як «вознеси мене»). Поєднання печива, еспресо, ніжного вершкового сиру маскарпоне, яєчних жовтків і лікеру можна вважати довершеним. Утім це десерт, приготування якого потребує особливих навичок і немало інгредієнтів. Ви можете зробити незвичайну страву, якщо підготували 0,5 кг сиру маскарпоне (можна замінити домашнім вершковим), чашку 35–відсоткових вершків, склянку цукру, 4 яйця, півчашки еспресо і щонайменше з сотню печенинок савоярді («дамські пальчики»), 30 г шоколаду і какао–порошок.

«Дамські пальчики» — пухкі, аж повітряні — можна спекти й самим. Збийте до піни 3 жовтки з 80 г цукру, додайте 80 г борошна і дрібку солі, перемішайте. Окремо збийте білки в густу піну і влийте в жовткову масу та вимішайте. Духовку розігрійте до 150 градусів. На змащене маслом і посипане борошном деко з допомогою кондитерського шприца чи кульочка витисніть язички з тіста довжиною 10 сантиметрів. Цукрову пудру (30 г) змішайте з цукром (30 г) і частиною цієї суміші присипте печиво. Почекайте 10 хвилин, поки присипка розчиниться, і висипте на печиво решту. Через 2 хвилини поставте в духовку і випікайте до золотистого кольору.

А тепер — за основну роботу. Перший етап, якщо ви не пекли савоярді, — це приготування десертної маси, яка в італійській кухні є самостійною, — сабайону. У жаростійкій посудині збийте до пiни 4 жовтки і півсклянки цукру. Окремо нагрійте воду приблизно до 60 градусів і поставте миску з жовтками на баню, продовжуючи їх збивати, поки вони не загуснуть. Сабайон буде таким, як в Італії, якщо туди додати кілька десертних ложок кріпленого десертного вина (в оригіналі «Марсала»).

Поки сабайон охолоджується, збийте 4 білки до консистенції сметани, але не перестарайтеся — маса не повинна бути «стоячою». В іншій посудині збийте маскарпоне із залишками цукру і лікером до однорідної пухкої маси. Додайте до сиру сабайон та вершки — і все старанно перемішайте.

Нарешті можна збирати тiрамісу. В охолоджену каву вмочайте печенинки савоярді, але не давайте їм розмокати — розкладайте у форми з розрахунку, що має бути два шари. Акуратно нанесіть на перший шар половину підготовленого крему і знову покладіть шар савоярді. Поверх — знову крем, який присипте (краще через ситечко) какао–порошком. Останній штрих — тертий шоколад. Насамкінець поставте десерт у холодильник на чотири години.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>