Дуже доречним на святковому столі може бути популярний на батьківщині святого Валентина, в Італії, десерт тірамісу (можна перекласти як «вознеси мене»). Поєднання печива, еспресо, ніжного вершкового сиру маскарпоне, яєчних жовтків і лікеру можна вважати довершеним. Утім це десерт, приготування якого потребує особливих навичок і немало інгредієнтів. Ви можете зробити незвичайну страву, якщо підготували 0,5 кг сиру маскарпоне (можна замінити домашнім вершковим), чашку 35–відсоткових вершків, склянку цукру, 4 яйця, півчашки еспресо і щонайменше з сотню печенинок савоярді («дамські пальчики»), 30 г шоколаду і какао–порошок.
«Дамські пальчики» — пухкі, аж повітряні — можна спекти й самим. Збийте до піни 3 жовтки з 80 г цукру, додайте 80 г борошна і дрібку солі, перемішайте. Окремо збийте білки в густу піну і влийте в жовткову масу та вимішайте. Духовку розігрійте до 150 градусів. На змащене маслом і посипане борошном деко з допомогою кондитерського шприца чи кульочка витисніть язички з тіста довжиною 10 сантиметрів. Цукрову пудру (30 г) змішайте з цукром (30 г) і частиною цієї суміші присипте печиво. Почекайте 10 хвилин, поки присипка розчиниться, і висипте на печиво решту. Через 2 хвилини поставте в духовку і випікайте до золотистого кольору.
А тепер — за основну роботу. Перший етап, якщо ви не пекли савоярді, — це приготування десертної маси, яка в італійській кухні є самостійною, — сабайону. У жаростійкій посудині збийте до пiни 4 жовтки і півсклянки цукру. Окремо нагрійте воду приблизно до 60 градусів і поставте миску з жовтками на баню, продовжуючи їх збивати, поки вони не загуснуть. Сабайон буде таким, як в Італії, якщо туди додати кілька десертних ложок кріпленого десертного вина (в оригіналі «Марсала»).
Поки сабайон охолоджується, збийте 4 білки до консистенції сметани, але не перестарайтеся — маса не повинна бути «стоячою». В іншій посудині збийте маскарпоне із залишками цукру і лікером до однорідної пухкої маси. Додайте до сиру сабайон та вершки — і все старанно перемішайте.
Нарешті можна збирати тiрамісу. В охолоджену каву вмочайте печенинки савоярді, але не давайте їм розмокати — розкладайте у форми з розрахунку, що має бути два шари. Акуратно нанесіть на перший шар половину підготовленого крему і знову покладіть шар савоярді. Поверх — знову крем, який присипте (краще через ситечко) какао–порошком. Останній штрих — тертий шоколад. Насамкінець поставте десерт у холодильник на чотири години.