Шукаємо їжу в «павутинні»

01.02.2012
Шукаємо їжу в «павутинні»

В інтернеті можна знайти будь–який рецепт. (Фото з сайту vdomezuki.ru.)

Готувати стало простіше, готувати стало веселіше: якщо з тобою на кухні є ноутбук — 50 відсотків успіху забезпечено. Інтернет кишить тисячами рецептів із «покроковими» фотографіями усіх етапів роботи — від того, якими кубиками нарізати цибулю, до кінцевого кольору запіканки і консистенції соусу. Хочеш наочнішого прикладу — будь ласка, відео, де шеф–кухар чи проста господиня готують у тебе на очах потрібну страву, розказують і показують. Наприклад, м’ясо по–китайськи у кисло–солодкому соусі я досі готую під відеокерівництвом китайського кухаря, а овочеве рагу від Тетяни Толстої — у супроводі Youtube.

Дуже зручно, коли у «Ви­браному» твого комп’ютера є закладки кулінарних сайтів, але, повірте, сайти значно програють кулінарним блогам. Найпопулярніші блогери не просто дають рецепти, вони, як найкращі літератори, описують насолоду від кольорів і запахів, смаку і атмосфери, розповідають байки про продукти і міфи про тих, хто їх вирощує, продає чи готує — Рабле перевертається у труні, коли хороший кулінарний блогер сідає за клавіатуру.

Найпопулярнішим кулінарним блогом у Рунеті є блог Ніки Білоцерковської — http://belonika.livejournal.com. Через півтора року після того, як активна пітерська бізнес–вумен і тусовщиця вийшла заміж за мультимільйонера із пропискою у списку Forbes Бориса Білоцерковського і осіла з маленькою дитиною в Провансі, в домі, який колись належав одному з найбагатших людей планети, власнику концерну LVMH Бернару Арно, її «Живий журнал» про кулінарію, нові рецепти, продукти, марки посуду, ресторани злетів на верхні рядки рейтингів блогосфери. Ніка збирає рецепти в ресторанах, у великих шеф–кухарів та гарних господинь, сама готує ці страви і фотографує їх. Вийшло уже три книжки Білоцерковської: «Рецептыши», «Диетыши», «Про еду. Про вино. Прованс», сьогодні в її бібліотеці більше 1000 відзнятих рецептів чекають своєї черги, щоб перекочувати в книжки. В ЖЖ пишуть і про погоду, настрій, друзів, сім’ю, ворогів, шопінг. Щоденник Ніки — цікавий, живий, пізнавальний, динамічний, але треба попередити — там чимало нецензурної лексики.

Ще один популярний кулінарний блог — elladkin.livejournal.com, який веде Елла Мартіно, наша співвітчизниця, що вийшла заміж за італійця і живе в Тоскані. За мотивами свого блогу вона видала кулінарну книжку «Вкус Тосканы» — з італійськими, точніше тосканськими, рецептами і колоритом. Елла Мартіно і Ніка Білоцерковська спочатку познайомилися віртуально, потім подружилися в реалі, збиралися спільно написати кулінарну книжку, але жорстоко розсварилися, і тепер не дай Бог промовити вголос ім’я конкурентки. І якщо Ніка Білоцерковська відкрила кулінарну школу «Belonika&Les Chefs», то Елла Мартіно робить гастрономічні тури по Італії.

Із російських кулінарних блогів ще можна виділити блог Неллі Константінової на Vogue.ru Table talk — www.vogue.ru/blogs/tabletalk/. Платформа накладає свій відбиток, тому сторінка Неллі, яка минулого року стала головним редактором чергового журналу видавничого концерну Conde Nast — Traveler–Росія, носить неминучий відбиток рубльовського гламуру, high life, модних тенденцій, втім внесок її блогу в становлення загальної культури харчування це не відміняє. У блозі Константінової, як і в Білоцерковської, важливе місце займає дорога фотокамера і правильні фоторакурси, оскільки наш час проголосили часом не букв, а картинок.

Український fashion–дизайнер Едуард Насиров у блогосфері відомий як блискучий кухар — його сторінка eduard–tz23.livejournal.com просто дражниться хорошими фотографіями і детальними розповідями про технологію приготування різних страв, серед них багато веганських (без будь–яких інгредієнтів тваринного походження) і багато випічки. Розділ блогу про їжу називається Happy food і написаний дуже позитивно — видно, що це улюблене хобі дизайнера, який час від часу влаштовує гастрономічні вечірки для друзів.

Сайти ведучих кулінарних шоу Даші Малахової (dashamalahova.com) і Юлії Висоцької (www.edimdoma.ru) менш персоніфіковані, оскільки їх ведуть адміністратори, тексти зовсім не відображають характер особистості телекулінарок, зате рецепти перевірені, сайти відповідають усім професійним критеріям, форуми — розлогі, а сайт www.edimdoma.ru взагалі назвався кулінарною соціальною мережею.

Ще з задоволенням читаю ЖЖ відомого одеського ресторатора («Дача», «Компот», «Стейк–хаус») Савви Лібкіна — savva–libkin.com/. У ньому є і рецепти, але головне — багато корисної інформації про ресторанну індустрію, чому не треба їсти суші у вареничній, а пасту в «сушарні», що таке італійський ресторан у Празі, Лондоні, Дніпропетровську, Мілані, Москві й Одесі, та чому меню на 10 сторінок — це моветон, плюс кваліфікована ресторанна критика знаменитих світових закладів.

Сайт відомого на весь світ 36–річного британського кухаря Джеймі Олівера (www.jamieoliver.com) — прекрасне першоджерело для тих, хто володіє англійською: тут ви знайдете безліч рецептів від Джеймі, які не ввійшли в жодну телепередачу і книжку, а також фото– і відеорецепти із книг та телешоу, і все це без зверхнього тону, повчань і дидактики. Олівер, відомий під «брендом» «Голий кухар», сповідує принципи простоти в приготуванні їжі — якщо на страву можна витратити менше грошей, то Джеймі йде саме цим шляхом, не витрачає більше часу на приготування, ніж потрібно, і не здійснює безглуздих маніпуляцій на кухні — як–то фарширування курячих шийок гусячими гузнами, загорнутими у бекон із в’єтнамської свині, і глазурування страви з додаванням ромової глазурі. До речі, рецепт запечених помідорів від Олівера дуже виручив мене на Святвечір.

...Серфінгуйте в інтернеті з користю — там купа розумних і «рукастих» людей.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>