Останнім часом часто просунуті кулінари вживають замість традиційних назв страв нові — запозичені з інших мов. Можливо, слово «мафіни» більш привабливе для вуха, а «кекси» — буденніше. Втім, якщо з фантазією підійти до випікання мініатюрних солодких хлібців, найголовнішими стають смак і запах.
Корисні для дорослих і дітей мафіни з вершкового сиру. Щоб спекти їх, треба 2 склянки борошна, 2 чайні ложки розпушувача для тіста, 250 г сиру, по склянці цукру та молока, 2 яйця, 50 г вершкового масла, 0,5 чайної ложки солі, цедра лимона, стручок ванілі чи просто ванільний цукор, якщо хочете — 50 г тертого темного шоколаду. Спочатку у блендері перетираємо сир із цукром, додаємо інші інгредієнти. Маслом змащуємо формочки і на дві третини заповнюємо їх тістом. Випікаємо 25 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
Якщо хочете відчути плодово–шоколадний смак, готуйте мафіни з мороженими вишнями. Потрібно: 200 г вишень, 4 столові ложки вишневого лікеру, 3 — порошку какао, 250 г борошна, 2 чайні ложки розпушувача для тіста, 0,5 чайної ложки соди, 80 г тертого чи меленого шоколаду, 120 г цукру, 125 г вершкового масла, 2 яйця, 250 мл будь–якого йогурту чи кефіру. Кексики з цих інгредієнтів виходять соковиті, пухкі, насичено шоколадні і з вишнею — просто шварцвальдський міні–торт, особливо, якщо зверху покласти збиті вершки.
У запасниках вправних господинь ще з літа чекають свого часу законсервовані вишні. Щоб зготувати кекси з ягодами (без кісточок), спочатку вишні (300 г) треба зробити максимально сухими: покласти у друшляг, щоб стекла рідина. Якщо цього замало, вишні треба викласти на паперову серветку. Взагалі для випічки ще потрібно: по 300 г молока та борошна, 3 яйця, 250 мл олії, по 100 г цукрової пудри та пшеничних висівок, 3 столові ложки цукру (така кількість потрібна , якщо вишні несолодкі), по чайній ложці розпушувача для тіста та соди, сік одного лимона. Спочатку треба всипати висівки у молоко і на деякий час (10—15 хвилин) залишити набухати. Потім просіяти борошно разом iз розпушувачем і дрібкою солі. Яйця збити з цукровою пудрою і цукром, додати до них борошно, олію, висівки, соду, погашену лимонним соком, і вишні. Усе акуратно і ретельно перемішати. Змазати формочки для кексів олією і викласти у них тісто. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 25 хвилин.
Шоколадні кекси з волоськими горіхами, звичайно, дуже калорійні, але це смакота, від якої не відмовишся. Для приготування потрібно: 2 склянки подрібнених горіхів, по 200 г чорного шоколаду та борошна, 4 яйця, 150 г цукру, 100 г м’якого вершкового масла, 3 краплі ванільної есенції та чайна ложка розпушувача для тіста. Спочатку треба 3–4 хвилини підсушити у духовці горіхи. Яйця збити з цукром, додати ванільну есенцію, просіяне борошно і перемішати. Шоколад розтопити на водяній бані і додати м’яке вершкове масло. Потім з’єднати шоколадну масу з яєчно–борошняною та горіхами й обережно усе перемішати. Насамкінець змазати формочки маслом, наповнити тістом і випікати, як і кекси за попереднім рецептом. (Якщо вирішите пекти усе в одній великій формі — займе це 40 хвилин). Шоколадні кекси дуже смачні у шоколадному кремі. Для його приготування треба розтопити на водяній бані 100 г чорного шоколаду, додати стільки ж м’якого масла, 50 г цукрової пудри й 1–2 краплі ванільної есенції. Якщо крем загустий, його варто розбавити 2–3 столовими ложками молока.
Смачного!