Скасуйте «обілення» Кучми!

29.12.2011

Народний депутат Григорій Омельченко стверджує, що досудове слідство у справі проти Леоніда Кучми під час судового процесу поновили «за усної настійливої прямої вказівки Генпрокурора Віктора Пшонки, коли його перший заступник Ренат Кузьмін перебував у Брюсселі». Про це йдеться в депутатському запиті пана Омельченка на адресу голови Апеляційного суду столиці Антона Чернушенка, копія якого є у розпорядженні «УМ».

Саме це формальне процесуальне рішення про поновлення досудового слідства дало можливість судді Печерського райсуду столиці Супрун 14 грудня винести «явно незаконне і неправосудне рішення», яким було скасовано постанову Кузьміна про порушення справи щодо Кучми.

Григорій Омелянович вважає, що для «обілення» Леоніда Кучми в його непричетності до викрадення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе «було задіяно безпрецедентні масштабні заходи і ресурси інформаційного, фінансового, організаційного та особистих зв’язків». Наприклад, у медіаплощині зять Кучми Віктор Пінчук залучив Інститут Горшеніна, французьке піар–агентство Euro RSCG, американського стратега Дага Шона. Реабілітацією Кучми також займався російський режисер Андрій Кончаловський, який зняв фільм про «американську змову» проти «президента–реформатора». До того ж телеканал ICTV, який належить Пінчуку, періодично показує телевізійний фільм власного виробництва під назвою «Змова».

Наголошуючи на помилках судді Супрун, депутат Омельченко зазначає, що зроблені нею висновки про те, що «аудіозаписи розмов одержані Мельниченком незаконним шляхом», не входили в компетенцію суду при розгляді скарги адвокатів Кучми. Народний обранець нагадує, що парламентська комісія ще у 2002 році дійшла висновку: «наявних доказів достатньо, щоб вважати Леоніда Кучму, Володимира Литвина, Юрія Кравченка, Леоніда Деркача «співучасниками» викрадення Гонгадзе».

Григорій Омельченко просить у голови АСК Антона Чернушенка об’єктивного розгляду апеляційних скарг на рішення Печерського райсуду про закриття справи проти Кучми, які подали Генпрокуратура з одного боку та представник інтересів удови Гонгадзе, адвокат Валентина Теличенко, — з іншого.