Попоїсти уночі

28.12.2011

Святкове новорічне застілля вже на носі, а ви ще не визначилися, чим пригощатимете домашніх?! Ось «шпаргалка». Можливо, знадобиться.

 

Один iз перевірених рецептів «Свинина, печена під гірчицею» — з кілька разів перевиданої книжки Дарії Цвек «До святкового столу». Для приготування страви потрібно: 1,5 кг корейки або окосту, по 2 цибулини та морквини, 2—3 столові ложки гірчиці, 2 зубчики часнику, 2—3 гвоздики, сіль. М’ясо помийте, натріть товченим часником, посоліть, змажте гірчицею і покладіть у гусятницю. Печіть у гарячій духовці, час від часу скроплюючи соком, що утворюється під час запікання. Хвилин через 15—20 додайте кружальця моркви і цілі цибулини з заколеними в них гвоздиками, влийте склянку води, накрийте і тушкуйте на слабкому вогні до готовності. Перед подачею на стіл наріжте порціями, викладіть на таріль, полийте власним соусом і обкладіть печеною картоплею в сухарях. Подавайте разом iз салатом з квашеної капусти з яблуками.

Приготувати печену картоплю у сухарях просто. Обчищену і вимиту дрібну картоплю (1 кг) обкачайте у борошні (100 г) з сухарями (2—3 столові ложки), покладіть на змащений олією лист і печіть у гарячій духовці 20—30 хвилин. Посоліть і відразу подавайте на стіл. Для салату з квашеної капусти потрібно 1 кг основного інгредієнта, 2—3 яблука, цибулина, морквина. Капусту, якщо кисла, промийте холодною водою, з’єднайте з натертими на грубу тертку яблуками та морквою, кружальцями цибулі, посоліть і перемішайте. Заправте олією або сметаною , додайте за смаком цукор.

Якщо любите дієтичне м’ясо, зготуйте печеню з курячого філе з квасолею та волоськими горіхами. Для цієї страви заздалегідь відваріть раніше замочену квасолю (із півсклянки сухих бобів матимемо приблизно удвічі більше варених). Спасеруйте на олії половинки кружалець однієї цибулини та кружальця 1–2 морквин і додавайте кубики курячого філе (500—700 г). Обсмажуйте, поки м’ясо не побіліє з усіх боків. Посоліть, поперчіть, додайте 150—200 г сметани і тушкуйте все під кришкою на маленькому вогні 30—40 хвилин. Насамкінець додаємо квасолю, ще 100—150 г сметани, солі й перцю за смаком, кілька столових ложок подрібнених волоських горіхів або 0,5 чайної ложки мускатного меленого горіха, на кілька хвилин лишаємо під кришкою — і знімаємо.

Ще одна вишукана страва з курятини — стегенця, запечені з яблуками і твердим сиром. Для її приготування потрібно 1,5 кг стегенець (чи шматки курки), 500 г яблук, 300 г помідорів, по 100 г вершкового масла і маргарину, склянка білого сухого вина, 2 столові ложки сухарів, 50 г твердого сиру. Стегенця посоліть, поперчіть, обсмажте на маргарині і складіть у вогнетривкий посуд. Зверху викладіть стушковані з маргарином до напівготовності тонкі кружальця помідорів, цибулі та обчищених яблук. Посипте все натертим на грубій тертці твердим сиром, сухарями, покришіть масло, влийте вино і ставте у гарячу духовку на годину–півтори. Ці стегенця з соусом смакують iз будь–якою картоплею.

Хто тяжіє до середземноморської кухні, може швидко приготувати піцу з креветками, якщо купив у магазині тонкий лаваш (бажано круглий). На супертонку основу спочатку викладаємо тонюсінькі напівкружальця помідорів (2 штуки), посипаємо відвареними креветками (200—300 г), тертими твердими, скажімо, «Російським» сиром і підкопченим «Мааздамом» (по 100—150 г), по краях можемо нанести смужку майонезу. Залишилося на три хвилини поставити у мікрохвильовку — і все. Хоча хрусткими краї піци будуть лише за умови, якщо ви її поставите на ці ж кілька хвилин у добре розігріту духовку.

З Новим роком!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>