Мічені ялинки

23.12.2011
Мічені ялинки

5 млн. таких «чіпів» розповсюджено в державних лісгоспах. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учорашнiй «рейд» журналiстiв «УМ» пiдтвердив: порiвняно з минулим новорiччям ялинкових базарiв у столицi вкрай мало. Рiч у тiм що цьогоріч, аби запобігти незаконній вирубці дерев, Державне агентство лісових ресурсів запровадило обов’язкове маркування ялинок. Люди нарікають: без відповідних маркувань міліція затримує автiвки з ялинками на під’їздах до столиці. Помітивши торговця на узбіччі, підходимо, начебто ми пересічні покупці. Пан Микола, який продає лiсових красунь, неохоче повідав, що реалізовувати продукцію дуже важко, бо «міліція може підійти і все закрити».

Цього року КМДА зменшила кiлькiсть «офiцiйних» точок iз продажу новорiчних дерев — їх буде тiльки 86. На сьогоднi працюють заледве чверть «офiцiйних» ялинкових базарiв. Покупцiв крутиться чимало. Звідси й чимала вартість деревця: ціна ялинки висотою в метр–півтора становить 80 гривень, а за вищу треба викласти до півтори сотні гривень.

Основна цьогорічна тенденція — замість нормальних ялинок людям пропонують «ікебану» зі зв’язаних хвойних гілочок, які кріпляться на дерев’яній підставочці. За таке задоволення висотою до півметра треба викласти 30—35 гривень. Продавцi зізнаються: до нехитрих прийомів доводиться вдаватися саме через обов’язкове «чіпування» дерев. «Знаєте, скільки часу треба, щоб виростити ялинку? Ніхто не хоче ні садити, ні працювати. Тепер і вирубувати заборонили», — бідкається одна з бабусь, яка продає колючi «букети» неподалiк метро «Дарниця».

«УМ» побувала на ще одній точці з реалізації новорічних дерев та прикрас біля метро «Шулявська». На нашому шляху це було єдине місце, де можна чiпи побачити на власні очі. Так от, ялинковий чiп — це звичайний шматок чорного картону з кількома цифрами i штрих–кодом, причеплений до стовбура тоненькою мотузкою. Для чого чіпи, продавці не могли відповісти і тут. «Але закон треба виконувати, тому ми отримали всі необхідні дозволи. Краще так, щоб потім не мотати нерви з правоохоронцями», — додають вони.

Утiм «УМ» з’ясувала таке: міліція може штрафувати людей, які здійснюють продаж ялинок у невідведених для цього місцях, але не має жодних директив щодо наявності–відсутності чіпів. Про це повідомив нам голова прес–служби київської міліції Володимир Дмитренко.

Але фермери, які вирощували новорічні красуні, бояться виставляти на продаж свiй «контрафакт». Чiпи, розповіла «УМ» Олена Аганесова, прес–секретар Держагентства лісових ресурсів, роздали винятково державним господарствам, а не «приватникам». За її словами, лiмiт чiпiв на всю країну — 5 млн. Вистачить. А тепер — увага! Прес–секретар Держагентства пояснює: офіційної постанови про обов’язкове чіпування ялинок не існує, це лише рекомендована процедура.

 

ЦИФРИ

Виробники на ялинках не розбагатiють

Закупівельна ціна новорічного деревця складає 52 грн. За словами голови Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця, така ціна не передбачає отримання прибутку лісовими господарствами, бо майже не покриває витрат на дерево, яке вирощували протягом 5—7 років.

За незаконно зрубане дерево правопорушник має заплатити від 274 до 1753 грн. штрафу, у випадку несанкціонованої торгівлі — від 50 грн.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>