Ангелику мій,.. будь мені до помочі

22.12.2011

Дизайнери переконують, що щороку маємо нову моду на прикрашання новорічних ялинок. Святково вбране дерево в одній кольоровій гамі однаковими кульками — це, звичайно, вишукано. Але біля такої ялинки немає домашнього затишку. У власних стінах найкомфортніше почуваєшся тоді, коли озвучуєш для дітей: цього хлопчика на санчатах вішали на ялинку, ще коли тато був школярем, дід мороз на прищепці прикрашав ще бабусину ялинку, а ці дзвіночки зробили — молодці! — Настуся і Катруся.

Щоб вдихнути у нові новорічні прикраси позитивну енергію, треба змайструвати їх власними руками.

 

З ниток і целофану

«У нас усіх по дві руки — треба ними перекривати китайські кордони, — іронічно каже Олена Кольвах, керівник дитячої студії «Золоті ручки» з міста Вишгород Київської області. — Зранку до вечора (маю сім’ю і працюю) можу двох сніговичків у теплих шапочці і шарфику сплести гачком. Дітки таку м’яку іграшку, якою можна просто гратися чи повісити на ялинку, роблять повільніше, за три–чотири уроки. Сніговичок — без жодного шва: починаємо плести стовпчиком без накиду з голівки і далі донизу. Наповнюємо синтепоном — щоб коли, бува, забрудниться, можна було без проблем у пральній машині випрати». Гачком можна виплести і зайчика, і ведмедика, і будь–яку іншу тваринку.

Якщо плетіння для вас — складна справа, спробуйте зробити ялинкову прикрасу — ангелятко... з целофану, яке придумала викладачка Київського інституту художнього моделювання та дизайну імені Сальвадора Далі Марія Володимирівна Проценко. З матеріалів потрібні поліетилен (звичайні пакетики–«маєчки», бажано двох кольорів), вата та клей і ножиці — для роботи. Спочатку нарізаємо поліетилен: 5 квадратів та 5 смужечок для зв’язування деталей. (Якщо використовуєте пакетики–«маєчки», то треба просто обрізати краї і розрізати).

Перший етап — робимо голову: беремо вату і формуємо з неї кульку невеликого діаметру. Кладемо її посередині в поліетиленовий квадрат і зав’язуємо. Інший квадрат збираємо в одну смужку, зв’язуємо посередині й обв’язуємо нею голову–кульку — це буде волосся. Третій квадрат поліетилену теж складаємо в смужку й обмотуємо внизу голови, ніби навколо шиї спереду назад — це будуть руки. Далі робимо ніби сарафан. Складаємо в смужку четвертий квадрат поліетилену і перекидаємо його ззаду наперед через одну смужку–руку навхрест. Аналогічно все це робимо і з другого боку, притримуючи частинки руками, щоб заготовка не розпалася. Тоді беремо просто смужку поліетилену і ніби поясом на талії перев’язуєм фігурку, залишаючи вузол позаду.

Навіть якщо вам здалося, що ангелятко вже готове, — це не так. Ніби крильця по боках фігурки — це насправді ручки, тому целофан почергово і праворуч, і лiворуч збираємо у лінійку і на відстані десь 1 см від краю внизу обв’язуємо кожну своєю смужкою, кінці якої потім обрізаємо. І нарешті — крила. Для того щоб вони мали гарний вигляд і тримали форму, можна взяти жорсткіший поліетилен, наприклад квадрат iз файлу для паперу. Його зв’язуємо посередині смужкою, обрізаємо зв’язаний квадрат по краях так, щоб утворилася бажана форма крил. З допомогою кінців смужки кріпимо крила до тулуба. Ще можна з’єднати ручки та прикріпити німб. І тепер уже незвичайний оберіг вашого дому готовий «залетіти» на новорічну ялинку.

Зі святкових серветок

Ті, хто буває у сувенірних крамницях чи періодично відвідує мистецькі вернісажі, не могли не помітити красивих розмальованих пляшок, кухарських дощечок чи пласких дерев’яних новорічних фігурок. Особисто я донедавна думала, що це — індивідуальні розписи кожного окремого майстра. І дуже здивувалася, коли дізналася, що всі ці малюнки — приклеєні фрагменти звичайних паперових серветок. Така техніка нанесення декору на дерев’яні, картонні чи скляні поверхні називається просто серветковою або декупажем. З її допомогою не надто складно зробити новорічну прикрасу або пляшку–вазу для новорічного букета, які можуть стати і окрасою вашого дому, і подарунком для друзів.

Щоб зробити ялинкову іграшку, скажімо дзвіночок чи сердечко, за всіма правилами, спочатку на дощечку–заготовку треба нанести ґрунтовку–основу. Коли висохне (через 30 хвилин — якщо підсушувати феном, чи через 1,5—2 години без зовнішніх додаткових впливів) — можна наклеювати фрагмент серветки, який ви обрали. «Коли вирізали потрібний візерунок, відшаруйте два білі прошарки серветки і клейте лише ту, яка з малюнком, — каже майстер київської авторської школи декору Людмила Вакуленко. — Накладайте серветку на підготовлену поверхню і поверх акуратно від центру — щоб уникнути утворення пухирців і деформації — намазуйте пензликом клеєм ПВА. Варто пам’ятати, що серветка, намокаючи, стає більшою. Коли поверхня висохне, зверху іграшку треба покрити акриловим лаком на рідкій основі».

Якщо ви тільки випробовуєте техніку декупаж, можете працювати з підручними засобами. Особисто я з дітьми дерев’яну форму новорічної прикраси–ялиночки замість ґрунтовки покривала канцелярським коректором–білилом, продавці в магазині творчості радили використати суміш (1х1) клею ПВА й білої гуаші, дехто бере емаль в аерозолі. (Як правило, роблять білу основу, на якій малюнок серветки стає чіткішим). Зверху невеликі ялинкові прикраси ми покрили звичайним лаком для нігтів з блискітками. Хоча спеціальний лак не використала тільки тому, що у згаданому магазині для творчості його не було, а до спеціалізованого господарського я не дійшла.

Діти, починаючи років із двох, з допомогою дорослих можуть зробити об’ємні іграшки з клаптиків яскравих одношарових однотонних серветок. «Потрібно заготовити з картону дві форми, скажімо ведмедика, і склеїти їх, вклавши всередину вдвоє складену міцну нитку, довгою петелькою вгору. Для найменших найпростіша форма — кола, — розповідає художник–дизайнер Ірина Івашковська, викладач студії дитячої творчості при столичній музичній школі №10. — Якщо це кулька, її можна робити однотонною, на картонні форми звірів наносимо попереду очі, ніс, рот, позаду хвіст — ці елементи будемо обклеювати відмінними від основного кольору серветками. Власне, залишилося пошматувати на маленькі клаптики серветки, нанести на частини форми з допомогою пензлика чи через дозатор клей ПВА, по черзі брати клаптики, скручувати їх (гарна вправа для розвитку моторики рук, до речі) і щільно притуляти одну поряд з іншою на формі. Коли підсохне один бік, перевернути — і поклеїти інший». Ті, в кого діти вже давно підросли, таку іграшку, можливо, сприймуть як кумедну. Але цим вона й прекрасна.

 

ТОРГОВІ РЯДИ

Сумнівна якість дешевої рибки

Від миготіння новорічних прикрас на торгових ятках перехоплює подих, але сумніви щодо якості товарів вуличних торговців переборюють спокусу придбати ці нові іграшки. Бо блисківки з яскравої кульки чи дзвіночка, які залишаться на дитячих руках, чи ледь відчутний специфічний запах дешевих прикрас, зроблених із неякісної і навіть шкідливої для здоров’я пластмаси, можуть спричинити у подальшому й алергічний дерматит, і напади задухи.

Експерти кажуть, що щонайменше кожна 10–та ялинкова іграшка, яка продається в Україні, — неякісна. У магазинного асортименту переважно є сертифікати відповідності санітарно–гігієнічним нормам, але і ціни там вищі. Якісними вважаються ялинкові прикраси вітчизняних виробників, які видували кульки ще з часів Союзу. Втім скляна новорічна іграшка навіть за 10 гривень, не кажучи вже про 20—25, — для багатьох неприпустима розкіш.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>