І кали з сиру «розквітли»

21.12.2011
І кали з сиру «розквітли»

Альтернатив традиційному новорічному олів’є — безліч. (Фото з сайту liveinternet.ru.)

Чим ближче до свята, тим більше у кожної господині голова болить, що виставити смачненького на стіл. Одна з найвідповідальніших позицій — салати. Якщо нарізати докторську ковбасу для традиційного олів’є вам рiк у рік безпросвітно нудно, спробуйте щось нове.

 

Якщо хочете чогось незвичайного не лише на смак, а й «оком подивитися» — готуйте «Кали». Для солодкуватого салату потрібно: по 200 г консервованих опеньок та ананасів, курячого філе, шинки, 2 болгарських перці, по 30 г білих родзинок та волоських горіхів, майонез; для їстівних кал — тонкі пластинки твердого чи плавленого сиру та відварена морква або консервовані огірки. Спочатку відварюємо куряче філе і ріжемо соломкою. Шинку, болгарський перець та ананаси нарізаємо кубиками. Миємо родзинки, перебираємо горіхи, подрібнюємо. Всі інгредієнти перемішуємо і заправляємо майонезом. Насамкінець салат викладаємо на таріль чи кілька вазочок, за бажання, притрушуємо розтертим вареним жовтком і зверху прикрашаємо калами: конусами зі шматків сиру, всередину яких вкладаємо по «пестику» з вареної моркви або консервованого огірка. Рукотворні квіти можна виставити прямо (більші) або покласти (менші). Останній штрих — зелень петрушки між рукотворними квітами.

Якщо вам набрид традиційний оселедець під шубою, приготуйте багатошаровий дуже ситний салат–закуску з курячих стегенець та печериць. Для великої компанії (із 8—10 людей) беріть: 6 варених яєць, 5 відварених курячих стегенець, 5 цибулин, 500 грамiв печериць, 300 г твердого сиру, склянку волоських горіхів, 3—6 зубчиків часнику, рослинну олію, 250 грамiв майонезу. Спочатку готуємо інгредієнти до складання. Відділяємо м’ясо стегенець і дрібно його нарізаємо. Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями, злегка обсмажуємо в рослинній олії і дістаємо шумівкою. У цій же сковорідці обсмажуємо почищені й порізані печериці. Сир натираємо на дрібній тертці, яйця дрібно ріжемо, підсушені горіхи подрібнюємо, а протиснутий через часникодавку часник змішуємо з майонезом. Далі починаємо фомувати салат. Нижній шар — смажені гриби, на них викладається смажена цибуля, зверху — куряче м’ясо, яке потрібно змастити майонезом iз часником і посипати горіхами. Наступний — шар з яєць, які також перемащуємо соусом, сир, майонез і насамкінець — багато горіхів.

Тайський салат — iз кільцями зеленого та червоного перцю чілі (по одному стручку), тому зрозуміло, що це страва для любителів гірких і гострих наїдків. Якщо вам це до смаку, беріть ще 2 відварені курячі грудки, грейпфрут, 3 чайні ложки соєвого соусу, по столовій ложці кунжутної та звичайної соняшникової олії і трохи листя м’яти та кінзи. Філе нарізаємо великими кубиками, грейпфрут розділяємо на часточки і чистимо від гіркуватих плівок, подрібнюємо зелень, додаємо перець, олію та соус — і все перемішуємо. Після того як трохи настоїться, салат, який навіює асоціації про прийдешній рік Дракона, можна подавати до столу.

Незвичайний салат з авокадо і печериць. Він для тих, хто не боїться ці гриби їсти сирими (автор рядків — у їх числі). Отже, 300 г печериць миємо, чистимо, нарізаємо тоненькими пластинками і збризкуємо лимонним соком, щоб не потемніли. Далі робимо заправку iз лимонного соку (усього використовуємо один лимон), 3 столових ложок оливкової олії, дещиці чорного меленого перцю та солі — і додаємо до грибів. Потім нарізаємо невеликими часточками один авокадо, усе поєднуємо, перемішуємо і присипаємо жменею подрібненого листя м’яти.

Дуже просто — салат iз редькою. Якщо хочете отримати вишуканіший смак, беріть червону (травневу) редиску або дайкон, але підійде і звичайнісінька чорна зимова редька (100—130 г). Поріжте її на тонку соломку, додайте порізані поперек половинки варених яєць (5 штук), 5—6 столових ложок консервованої кукурудзи, заправте майонезом — і салат готовий.

Якщо у вашій гастрономічній програмі — десертні салати, спробуйте ось цей — зi свіжих фруктів iз цикорієм. Для його приготування потрібні: апельсин, лимон, банан, невелике яблуко, качан цикорію (усього по одному), столова ложка цукру (чи розтопленого меду), 2—3 ложки — волоських горіхів. Спочатку розрізаємо навпіл апельсин: одну половинку чистимо і нарізаємо шматочками, з іншої — витискаємо сік в окрему посудину. Туди ж додаємо сік iз лимона, цукор та посiчені горіхи — це буде заправка для фруктового салату. Потім шматочками нарізаємо банан та яблуко і відразу (щоб не потемніли) занурюємо їх в апельсиново–лимонний сік, додаємо туди ще шматочки апельсина. Залишилося «прилаштувати» цикорій. Зовнішні листки качана використовувати не варто, тож їх просто знімаємо. Нижні кінці листя клиноподібно обрізаємо, оскільки вони часто мають гіркуватий присмак. Кілька листків викладаємо у вазочку, в якій подаватимемо салат. Решту розбираємо, розрізаємо повздовж навпіл, а потім поперек — тонкою соломкою. Поєднуємо її з фруктами у соку з горіхами, залишаємо настоятися мінімум 30 хвилин. Подаємо у вазочках, вистелених листям цикорію.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>