Віднедавна для багатьох, навіть закоренілих атеїстів, період церковного посту асоціюється з дуже вдалим рекламним слоганом: «Головне — не їжте ближнього свого». Це дійсно найголовніше правило у будь–який час. А якщо повернемося до винятково кухонних справ, то саме доречні пісні страви — і для людей віруючих, і для тих, хто просто слідкує за харчуванням.
Приготуємо рибу, запечену в грибному соусі зі свіжою капустою. Для приготування цієї страви знадобиться 500 г філе риби, 800 г капусти, 25 г сушених білих грибів, цибулина, кілька лаврових листків, 2 столові ложки томатної пасти, 5 горошин духмяного перцю, мелений перець і сіль за смаком. Спочатку відваримо в невеликій кількості води сушені гриби, виймемо їх з відвару, поріжемо на смужки і обсмажимо в невеликій кількості соняшникової олії. Капусту нашинкуємо, заллємо грибним відваром, закриємо кришкою і тушкуватимемо півгодини. Після цього додамо спасеровану цибулю, лавровий лист, перець та сіль і тушкуватимемо все ще 10 хвилин. Тим часом підготуємо рибу: філе будь–якої недорогої риби (хек, мінтай, пеленгасіус) посолимо, поперчимо і підрум’янимо на олії з обох боків. Потім змащуємо мінімальною кількістю олії сотейник, викладаємо капусту, зверху рибу і насамкінець — гриби. Заливаємо усе це томатним соусом (2 столові ложки борошна підсмажуємо на сухій сковорідці, а потім розводимо сумішшю 2 столових ложок пасти та 100 г води) і запікаємо в духовці 20 хвилин.
А голубці з неочищеним рисом та грибним міксом готували? Беріть капустину середніх розмірів, склянку сушених грибів, 100—200 г печериць, 1,5 склянки твердого неочищеного рису, цибулину, олію, перець, сіль. Як завжди, з капусти виріжте качанчик, помийте її і помістіть в окріп на 5—10 хвилин. Потім розберіть на окремі листки і зріжте з них товсті прожилки. Відваріть сухі гриби до м’якості, зцідіть, грибний бульйон відставте. Перечерицi потушкуйте на олії і разом iз відвареними сухими грибами та цибулиною пропустіть через м’ясорубку. Рис промийте, залийте водою і варіть до напівготовності. Процідіть і додайте у фарш, приправте сіллю та перцем і добре перемішайте. Далі на листочки капусти покладіть фарш і загорніть рулетиками чи конвертиками. На дно казана або товстостінної каструлі покладіть кілька капустяних листочків, на них щільно викладіть голубці, залийте все гарячим грибним бульйоном, накрийте кришкою і на дуже повільному вогні тушкуйте до готовності.
Майже аскетична страва, яку неклопітно готувати, — суп–пюре з гарбуза і капусти. Кубиками наріжте десь кілограм очищеного гарбуза, залийте водою і поставте на вогонь. Коли хвилин 10 покипить, додайте 2—3 дрібно порізані цибулини, ще через 5—7 хвилин — порізану свіжу капусту (300—400 г), можна додати ще кілька ложок квашеної.Ще хвилин через 10 посоліть, поперчіть, додайте мелений мускатний горіх, якщо смакує — мелений сухий імбир, 3—4 порізані зубчики свіжого часнику, 1—2 ложки олії, коли закипить, — і знімайте. Коли суп трохи охолоне, збийте його у блендері. Подавайте з підсмаженими сухариками чи цибулею.
ПРО ЗАПАС
Капуста з горіхами
Часто трапляється, що навіть 20 хвилин для приготування салату не вистачає уранці, а ввечері — ще й сил немає. Тому завжди доречно мати у холодильнику щось овочеве про запас. З огляду на доступність білокачанної капусти — чи на городі вродила і тепер чекає свого часу у погребі, чи у магазинах і на ринках коштує трохи не копійки — пропонуємо рецепт заготовки цього овоча з волоськими горіхами.
Для приготування смачної оригінальної закуски–салату потрібно: на кожен кілограм свіжої капусти, 200 г цибулі, 100 г волоських горіхів, 30 г солі, 2 столові ложки оцту, часник і червоний мелений перець — до смаку. Капусту спочатку нашинкуйте, тоненько наріжте цибулю і подрібніть у блендері горіхи. Потім капусту бланшируйте 2–3 хвилини і відразу промийте у холодній воді. Далі в мисці чи каструлі з’єднайте з капустою цибулю та інші інгредієнти, ретельно перемішайте і ставте на вогонь. Якщо буде мало власного соку, у посудину можна додати трохи кип’яченої води. Доведіть до кипіння і ще гарячою суміш розкладіть у банки. Якщо зробили багато капустяно–горіхової закуски, закручуйте залізними кришками, якщо банку–дві — можна обійтися пластмасовими.