Ласощi вiд Миколая

14.12.2011

Уже зовсім скоро прийде перше зимове свято, очікуване малюками і їхніми батьками, — День святого Миколая. Тому дуже актуальні найближчим часом прикрашання ялинки та пошуки подарунків–«миколайчиків». Утiм ці два заняття можна поєднати.

Їстівні ялинкові прикраси — це оригінально. Вони старші за скляні іграшки, до яких ми звикли. Якщо перші ялинки прикрашали яблуками і горіхами, то печивом — уже у XVI сторіччі. Скажімо, будиночки та ялиночки з тіста доречно повісити на новорічне дерево або покласти у гарну коробку і подарувати. Процес приготування таких ялинкових прикрас можна перетворити на теплу родинну традицію, адже це зовсім не складно — діти залюбки вам допоможуть. А те, що кухню потім доведеться відмивати від борошна, — не страшно, цю справу теж можна зробити разом.

Для приготування найпростіших і найпопулярніших ялинкових пряників вам знадобиться усього нічого: гарний настрій, різнокольорові стрічки, відповідні форми для печива і звичайні продукти, які знайдуться у кожній господі. На 35—40 пряників візьміть 220 г борошна, дрібку солі, по чайній ложці розпушувача для тіста, меленої кориці, меленого духмяного перцю, по 0,5 чайної ложки меленої гвоздики і мускатного горіха, 100 г цукру (бажано, темного, але і звичайний цілком згодиться), 2 яйця, 4 столові ложки рідкого запашного меду і 110 г масла кімнатної температури. Змішайте всі сухі складники, додайте масло і перемішуйте у кухонному комбайні або міксером, додайте яйця, збиті з медом і вимішайте тісто. Воно буде досить липке, але повинно триматися купи. Сформуйте з тіста дві кулі, загорніть у харчову плівку і покладіть на півгодини в холодильник. Розігрійте піч до 180 градусiв і вистеліть два великих дека папером для випікання. Дістаньте порцію охолодженого тіста і розкачайте на притрушеному борошном столі у пласт завтовшки півсантиметра. Вирізайте формами пряники та викладайте на деко, і не забудьте у кожному зробити дірочку для стрічки, за яку підвішуватимете пряник (найзручніше продірявити тісто соломинкою для коктейлю). Поки перша порція пряників випікається (15—20 хвилин), хутко формуйте фігурки з другої кулі тіста.

Коли готові пряники вистигнуть на решітці, розтопіть білий чи чорний шоколад і намалюйте ним кульки на пряничних ялинках і віконця на будиночках. У дірочки просуньте стрічки і зробіть петлі, щоб повісити пряники на ялинку. І головне — тримайтеся, а краще зробіть подвійну порцію, бо гарячі пряники пахнуть так, що не з’їсти бодай один неможливо. До речі, якщо готуєте пряники на подарунок, краще одразу сховати їх у коробки, щоб не висихали.

Ще один вид святкової випічки тривалого зберігання — півмісяці у цукровій пудрі чи у шоколаді. Готують їх із тіста, яке нагадує за консистенцією пісочне, але не таке ламке. На 19—20 невеличких півмісяців вам знадобляться 150 г борошна, 2 жовтки, 100 г цукру, 30 г масла кімнатної температури, ваніль, чайна ложка розпушувача для тіста. Змішайте цукор iз 4—5 столовими ложками води, зваріть сироп і охолодіть його, розітріть жовтки і масло, додайте вистиглий сироп, ваніль (ванільний цукор чи есенцію), розпушувач, борошно, замісіть тісто, загорніть його у плівку і покладіть на годину в холодильник. Потім наробіть з тіста ковбаски і позгинайте їх у півмісяці. Викладіть на деко, вистелене папером, зробіть дірочки для стрічок і випікайте 15 хвилин при температурі 170 градусів. Якщо ви хочете півмісяці у цукровій пудрі, то обваляйте їх у ній гарячими. Щоб мати шоколадні півмісяці, нехай пряники вистигнуть на решітці, а потім занурюйте їх у розтоплений білий чи чорний шоколад.

 

ПОРАДНИК

Якщо у вас немає різдвяних форм для печива, їх можна зробити зі смуг, вирізаних із пластикових пляшок, скріпити степлером краї, а потрібні внутрішні вигини зробити розігрітою спицею.

Стрічки для підвішування випічки краще брати якомога тонші. Стрічки з органзи для цього кращі, ніж шовкові. До речі, дірочки, зроблені у сирому печиві, під час випікання мають властивість зменшуватися. Якщо отвори майже зникли — стрічки доведеться протягувати в отвори голкою з великим «вушком».

На ялинці краще і довше зберігатиметься повністю вкрите шоколадом печиво, а не просто декороване ним, адже глазур не дозволятиме виробам iз тіста засихати. Хоча саме шоколадні їстівні ялинкові прикраси діти чи дорослі з’їдять найпершими!..

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>