Рухайтесь до суду

14.12.2011
Рухайтесь до суду

Біля АСК. (Фото Рейтер.)

Сьогодні о десятій ранку колегія суддів Апеляційного суду Києва (Олена Сітайло, Тетяна Фрич і Ольга Юрдига) продовжить розгляд по суті скарги екс–Прем’єра Юлії Тимошенко на вирок Печерського райсуду столиці у «газовій» справі, яким її засуджено до семи років позбавлення волі. Згідно з рішенням колегії, на сьогоднішнє засідання мають доставити і саму Леді Ю, адже без скаржника розгляд апеляції неможливий. При цьому суд витребував у СІЗО довідку про стан здоров’я Тимошенко. Через це в БЮТ уже припускають, що їхню хвору лідерку, яка нібито не може навіть сидіти, можуть доправити до суду силою.

Учора ж Феміда так і не почала розгляд апеляції лідера «Батьківщини». На початку засідання адвокати Тимошенко заявили відвід головуючій у справі Олені Сітайло, але колегія відмовила їм у цьому. Тоді захист заявив відвід усій колегії суддів. Серед причин захисник Тимошенко Сергій Власенко назвав і те, що одна з суддів — Тетяна Фрич — є дружиною начальника управління Генпрокуратури. Колегія суддів відмовила у задоволенні і цього клопотання.

Захист озвучив клопотання про неможливість продовжувати процес буз участі самої Тимошенко. Розрахунок був на те, що суд дасть можливість скаржниці підлікуватися, тож розгляд апеляції затягнеться. Сторона обвинувачення заявила про необхідність розгляду скарги за участі Леді Ю, але без перерв. Прокурори заявили, що доставити екс–Прем’єра можна без проблем, бо «стан здоров’я дозволяє це зробити».

Перед цим Державна пенітенціарна служба з посиланням на результат останнього огляду Тимошенко медичною комісією фахівців МОЗ 12 грудня повідомила, що «їй рекомендовано більше рухатися, а протипоказань для її участі у слідчих діях та судових засіданнях не виявлено». Відтак Феміда оголосила перерву лише на одну добу, тож уже сьогодні конвой доправить Тимошенко до суду.

Це обурило пана Власенка, який каже, що його клієнтка не може самостійно пересуватися, через що й відмовилася від участі у вівторковому засіданні. Захисник показав пресі попередні довідки медиків, за якими Тимошенко рекомендується постільний режим. Тож намір доставити її до суду він вважає неприпустимим з точки зору кримінально–процесуального законодавства.

Під судом зібралися прихильники БЮТ (зо три тисячі), які, простоявши кілька годин під воротами, розійшлися після оголошеної перерви до середи. Чимало було й бійців «Беркута». Не обійшлося без сутичок: в одному випадку нардепи від БЮТ штовхалися з правоохоронцями через те, що їх не пускали до будівлі (ті обранці, які прийшли до суду раніше, потрапили до судової зали без проблем). В іншому — «беркутівці» виштовхали мітингарів на проїжджу частину, щоб звільнити місце для апаратури «регіонала» Калашникова та його прихильників.

 

ДО РЕЧІ

Захист Тимошенко оскаржив постанову Шевченківського райсуду Києва про обрання для екс–Прем’єра запобіжного заходу у вигляді арешту у справі корпорації «ЄЕСУ». Нагадаємо, що рішення про повторний арешт суд ухвалив 8 грудня під час виїзного засідання просто у камері СІЗО. Поки що ця постанова залишається в силі. Розгляд Апеляційним судом столиці скарги захисників відбудеться вже за два дні — 16 грудня.