«Менти» Росії проти Facebook

09.12.2011

Як і під час «арабських революцій» початку року, в Росії соціальні мережі стають головним агітатором та координатором незгодних iз владою громадян. За оприлюдненими радіо «Свобода» підрахунками, станом на вчора майже 24 тисячі користувачів Facebook зголосилися вийти цієї суботи на мітинг протесту проти фальсифікації виборів до Держдуми, який заплановано на площі Революції на 14.00. Суботу вибрали ще й тому, що напередодні ЦВК РФ мусить оголосити остаточні результати виборів 5 грудня. У Петербурзі через соцмережі близько півтори тисячі людей висловили готовність вийти на аналогічний мітинг.

Влада всіляко чинить спротив інакодумцям. Так, за повідомленням телеканалу «24», відучора московські комунальні служби почали ремонт на площі Революції, проте заповзялися завершити «невідкладні» роботи до дня, на який призначено мітинг. Інтернет помережили повідомлення про передислокацію чергових військових частин до столиці. З посиланням на достовірні джерела сповіщається про введення в Москву елітної дивізії внутрішніх військ ім.Дзержинського. Під «патронатом» голови каральної ленінської ЧК тепер захищатимуть владу ще одного екс–чекіста — Володимира Путіна.

«Стягування військ до Москви свідчить про розгубленість Кремля. Хоч партія влади і набрала більшість голосів на виборах, але Кремль був заскочений такою рішучою протестною реакцією суспільства», — аналізує іспанська газета «Ель Паїс».

Як знищити «гідру» опозиції, адже вона не має голів, розмірковують у Кремлі. Це складніше, ніж розбомбити Чечню. Схоже, в лихоманкових стараннях вирішити це завдання російська влада промацує оригінальний метод «зачистки» інтернет–простору. Таку ідею досить обережно висловив у інтерв’ю урядовій «Россійской газєтє» начальник Бюро спеціальних технічних заходів МВС РФ Олексій Мошков. Соціальні мережі, на його думку, «поряд iз перевагами несуть потенційну загрозу нашому суспільству». Анонімність користувачів інтернету — «сприятливе середовище для злочинців».

 

НАШІ

Під час акцій протесту затримано українця

Учора МЗС України підтвердило затримання громадянина України під час акцій протесту , що проводилися у Санкт–Петербурзі 5 грудня. Таку інформацію на Михайлівській площі отримали «від компетентних органів Російської Федерації», оскільки, як пояснив директор департаменту консульської служби МЗС України Андрій Олефіров, наш співгромадянин до консульства України в Петербурзі не звертався. Пан Олефіров сказав журналістам, що не оголошує прізвище цього чоловіка за його ж проханням. А ще повідомив, що затриманого вже відпустили з буцегарні, адже він сплатив штраф у 500 рублів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Вiн зрежисує третє президентство Путiна

Позавчора ЦВК РФ зареєструвала першого (і єдино вірогідного) кандидата у президенти Росії. Ним став прем’єр–міністр Володимир Путін. А учора стало відомо, що передвиборчий штаб кандидата очолить кінорежисер Станіслав Говорухін. Автор культового в СРСР фільму «Місце зустрічі змінити не можна» відомий загалу як прихильник політики «сильної руки» і неоімперської стратегії Росії. Він є членом партії «Єдина Росія».

«Якщо розглядати мистецтво політики і режисури як змішані мистецтва, то для мене це новий жанр, тому з усією душею візьмуся за цю діяльність», — цитує 75–річного Говорухіна інформагенція УНІАН.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>