Готуйтеся до свята під «Музику Пришестя і Різдва»

09.12.2011

Програма візиту Хору з Кембриджського університету до Києва включає два концертних виступи. Перший концерт хористів відбувся позавчора у Львові, сьогодні їм аплодуватимуть кияни, які ввечері завітають до Національного будинку органної та камерної музики. До України колектив із Великобританії привіз святкову програму «Музика Пришестя і Різдва», яка складається із творів Йоганна Себастьяна Баха, Сергія Рахманінова, нашого співвітчизника Миколи Леонтовича та інших відомих композиторів.

Історія Хору Коледжу Ісуса сягає в XVI століття, хористи співають на церковних службах і регулярно беруть участь у фестивалях, святкових подіях і концертах по всій Великобританії. Колектив багато гастролює — як у Об’єднаному Королівстві, так і за його межами. (Виступали в Бельгії, Естонії та США, заплановано концерти в Індії, Німеччині та країнах Африки).

До України Хор приїхав з ініціативи мецената та бізнесмена Дмитра Фірташа. Виступи музичного колективу в Україні проводять у рамках розвитку Програми україністики в Університеті Кембриджа, відкритої в 2008 році й заснованої на постійній основі в 2010 році завдяки підтримці мецената. У рамках цієї Програми в Університеті працюють курси української мови, літератури та культури, регулярно проводять відкриті лекції, виставки та літературні читання, метою яких є популяризація та сприяння вивченню України у Великій Британії та за її межами.