У кожного — свій норов, смаки і кулінарні традиції. Сільські люди або ті, хто має бабусь у селі, знають, що в Україні запіканки ще за радянських часів часто називали «бабами». Чому б не побалувати домашніх чи гостей цим призабутим десертом? Пропонуємо кілька рецептів, зібраних етнографом Лідією Артюх, авторкою книжки «Традиційна українська кухня в народному календарі».
Якщо ви любите гарбузову кашу, вам точно сподобається баба з гарбуза. Для її приготування потрібно: склянка рису, кілограм гарбуза, 2—3 столові ложки цукру, по 2 столові ложки вершкового масла та товчених сухарів, 3 яйця, сіль. Спочатку окремо відварюємо рис, як звичайно, у воді, і невеликі шматочки чищеного гарбуза — у молоці. Далі щедро змащуємо дно та стінки височенької посудини маслом, притрушуємо сухарями і викладаємо по черзі — щоб вийшло не менше чотирьох шарів — змащений маслом рис та підсолоджені шматки гарбуза. Зверху, проткнувши масу в кількох місцях по всій глибині, заливаємо збитими з цукром і дрiбкою солі яйцями. Насамкінець ставимо в духовку, а коли спечеться — даємо вихолонути, щоб вийняти бабу з форми цілою. Подавати, посипавши цукром.
Любителям маку — баба яєчна з маком. Для її приготування потрібно 6 яєць, склянка маку, 2 столові ложки борошна, вершкове масло. Мак, як завжди, треба залити окропом і залишити на деякий час. Тим часом відділяємо жовтки від білків і ставимо останні у холодильник. Потім, відцідивши мак, треба перекласти його у ступку чи невелику макітру і розтирати макогоном або товкачем, поступово додаючи яєчні жовтки. Далі додаємо підсушене на сухій сковорідці борошно, продовжуючи розтирання. Нарешті охолоджені білки збиваємо у густу піну й акуратно змішуємо з жовтковою масою. Викладаємо все у щедро змащену вершковим маслом форму і ставимо у розігріту духовку десь на півгодини. Макова бабка смакує з молоком, кисляком, кефіром, ряжанкою й узваром.
Здавалося б, дуже проста, але від того не менш смачна баба хлібна. Щоб її зготувати, потрібні: половинка зачерствілого батона (а ви не знаєте, куди його подіти), 1—2 яєць, 50 г молока, 1—2 яблука, цукор і кориця. Булку ріжемо, вмочаємо у збиті з молоком яйця і підсмажуємо на маслі. Бабницю чи казанок змащуємо маслом і посипаємо сухарями. Вниз щільно викладаємо грінки, на них — часточки яблук, які посипаємо цукром і корицею, а зверху — знову підсмажений батон. Насамкінець заливаємо залишками збитих яєць і ненадовго ставимо в духовку, розігріту лише до 120—130 градусів. Якщо подавати хлібну бабу з медом і ряжанкою — їдоків від страви за вуха не відтягнеш.
І ще одна баба — ніби з бабусиної печі кінця 70–х років уже минулого століття — з локшини. В ідеалі найкраще зробити домашні макарони з двох склянок борошна, дещиці солі, яйця і води, скільки вбере тісто. Якщо возитися з ними немає часу і бажання, можна спеціально відварити у сильно підсоленій воді магазинні спагеті (300—400 г) і відкинути на друшляк. Коли стече, перекласти у змащену маслом і притрушену сухарями бабницю. Можна додати попередньо замочені родзинки чи шматочки кураги, обов’язково залити збитими яйцями (2 шт.) з цукром (2—5 столових ложок) та маслом (50 г) і випікати, допоки не з’явиться запечена скоринка. Подавати найкраще з улюбленим варенням і домашніми пряженим молоком чи ряжанкою. Смачно, як у дитинстві...
ЕКЗОТИЧНО
Моркв’яно–горіхова бабка з імбирем. Потрібно: 170 г борошна, 300 г вершкового масла, 300 г цукру, 5 яєць, цедра половини лимона, 100 г мигдалю, 100 г волоських горіхів, 300 г тертої моркви, пакетик розпушувача для тіста, сіль, кориця, імбир мелений (0,5 чайної ложки), гвоздика (2—3 бутони), мускатний горіх, кардамон. Моркву почистити і натерти на тертці. Горіхи подрібнити до великої крихти. Борошно просіяти і змішати з розпушувачем і сіллю. Вершкове масло попередньо дістати з холодильника, щоб воно стало м’яким, а потім розтерти з цукром. Далі по одному вбити жовтки. Додати сік і цедру лимона, а потім порційно, розмішуючи виделкою, — борошно. Окремо у ступці розтираємо очищені від стулок зерна кардамону та бутони гвоздики, змішуємо їх з іншими спеціями і додаємо в миску з тістом. Туди ж додаємо подрібнені горіхи і терту моркву. Потім збиваємо до стійкої піни білки й акуратно вмішуємо у них приблизно четверту частину тіста. Далі додаємо решту тіста, обережно перемішуючи, щоб бабка була «повітряною». Насамкінець тісто виливаємо в застелену пекарським папером або змащену маслом форму і випікаємо в попередньо прогрітій до 180°С духовці 50—60 хвилин. (Якщо верх почне підгоряти, прикрийте бабку пекарським папером). Готовність бабки можна перевірити дерев’яною паличкою. Готовий виріб треба залишити в формі приблизно на 10 хвилин, а потім вийняти і залишити холонути на решітці не менше години.