НОВИНИ ПЛЮС

02.12.2011

Опитування

82,6% громадян підтримують державну незалежність України. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у листопаді 2011 року напередодні 20–ї річниці референдуму про Незалежність.

Абсолютна більшість респондентів — 70% — вважають, що Україна і Росія мають бути незалежними державами, «з відкритими кордонами, без віз та митниць». Лише 13% опитаних вважають, що між Україною та Росією має існувати візовий режим. Частка прихильників єдиної держави — 16%.

Справа Тимошенко

Засідання Апеляційного суду Києва, який розглядає скаргу Юлії Тимошенко на вирок Печерського райсуду, вчора почалося без самої лідерки «Батьківщини». Як пояснили адвокати, Юлія Володимирівна має проблеми зі здоров’ям і потребує операції.

Засідання проходило без доступу журналістів: вони могли лише стежити за телетрансляцією.

Адвокати оголосили клопотання про призупинення розгляду апеляції, поки підсудна не зможе особисто відвідувати засідання. Однак суддя Олена Сітайло (котра в останній момент замінила попереднього суддю–доповідача Ірину Горб) відмовила у задоволенні клопотання. Надвечір допомоги медиків потребувала не лише Тимошенко, а й Сітайло: під час однієї з перерв у суд викликали «швидку».

Резолюція Європарламенту

Європейський парламент виступає за парафування угоди про асоціацію з Україною в цьому році, а її підписання — в наступному. Про це йдеться у схваленій учора доповіді щодо рекомендацій Європарламенту Раді ЄС, Єврокомісії та Європейській службі зовнішніх дій про переговори щодо угоди про асоціацію з Україною.

Водночас євродепутати зазначили, що парафування угоди мусить відбуватися на тлі зобов’язань України: проведення належних реформ, посилення демократичних цінностей, захист прав людини і дотримання верховенства права. Окрім того, Європарламент закликав українську владу забезпечити участь Юлiї Тимошенко та iнших опозиційних політиків у майбутнiх виборах. ЄП нагадав, що вирок Тимошенко викликав серйозне занепокоєння ЄС i «широко розглядається або як акт помсти, або як спроба засудити i ув’язнити опозицiонерiв, щоб захистити їх вiд участi в парламентських виборах наступного року, чи в президентських, якi вiдбудуться в 2015 роцi».

Відділ кадрів

Вища рада юстиції затвердила призначення судді Ігоря Темкіжева головою Вищого адміністративного суду України. Подання до ВРЮ щодо призначення Темкіжева головою ВАС було внесено Радою суддів адміністративних судів 24 листопада. Суддя народився і починав кар’єру в Донецьку.

Медіа для мас

Газета «Лєвий бєрєг» попередила, що міліція готується до облави на видання. Редакція отримала листа від фірми Dream Line Holding, на сервері якої розміщено інтернет–видання LB.ua, про те, що головне управління з кіберзлочинності та торгівлі людьми МВС у місті Києві просить надати «повні дані про фізичну або юридичну особу», на котру зареєстрований сайт LB.ua. Ця вимога мотивується зверненням громадянина, який поскаржився, що на цьому ресурсі містяться текстові повідомлення, «які містять нецензурні вислови». Редакція вважає, що міліція взялася за політичне замовлення.