Кримський акцент «Нашої України»

02.12.2011
Кримський акцент «Нашої України»

Владислав Хмеловський.

Сьогоднi вiдбудеться засiдання полiтради партiї «Наша Україна», на якому йтиметься про передвиборчi плани. І хоч у нинiшнiх полiтрозкладах парламентськi перспективи «НУ» визначити непросто, правильнi висновки з досвiду останнiх рокiв та кадровий потенцiал партiї на мiсцях при самовiдданiй роботi на вирiшальному етапi виборчої боротьби можуть дати «нашоукраїнцям» шанс. Тим паче, регулярнi наскоки на партiю та її лiдера з боку «соратникiв» по демократичному табору свiдчать, що партiю Вiктора Ющенка вони не скинули з рахункiв. І навiть бояться, бо вiдновлення активностi «Нашої України» може поламати плани тих, хто вже майже бачить себе в наступному складi парламенту.

Погляд із чи не найскладнiшого для «НУ» регiону — кримського — на сьогоднiшню ситуацiю та найближчi органiзацiйнi плани пропонуємо читачам.

 

«Наша Україна» йтиме на вибори сама

— Пане Владиславе, чи дозволяє поточна ситуація в автономії говорити про покращення життя простих кримчан «уже сьогодні», як обiцяла «регiональна» влада?

— Красномовним свідченням наслiдкiв цієї діяльності є найсвіжіший факт — акція протесту молодих мам цього тижня у центрі Сімферополя через невиплату передбаченої матеріальної допомоги у зв’язку з народженням дитини. При цьому міністерство фінансів Криму рапортує, мовляв, її профінансовано в повному обсязі. Загалом кримська влада поки що намагається лише збурювати хвилю імітації бурхливої діяльності, забезпечуючи її інформаційною пропагандою щодо створення умов для інвестицій, розвитку туризму, підтримки підприємництва. За більш ніж півторарічний період (нагадаю, що і за «помаранчевої» центральної влади «регіонали» також були при владі в Криму) кримчани не відчули істотних змін на краще. Щодо виборчого процесу на місцевому рівні (нещодавно на одному з виборчих округів пройшли довибори до місцевого органу представницької влади — Верховної Ради Криму), то слід констатувати 18% явку виборців як повне розчарування політикою місцевих «регіоналів».

— У розвиток виборчої теми: як кримські «нашоукраїнці» концептуально визначаються щодо тактики перед майбутніми парламентськими виборами?

— Зміни в свідомості громадян, зокрема i кримчан, що сталися в результаті «реформаторської» діяльності влади, ще можуть iстотно вплинути на перед­виборчi розрахунки багатьох полiтичних сил. Ми ж виконаємо свою частку спільної роботи демократичних сил у масштабах країни. Цього разу «Наша Україна», очевидно ж, йтиме на вибори сама. Власне, блоковiсть не передбачає й нове законодавство. А згадайте, скiльки партiй i полiтикiв на попереднiх виборах ми заводили в парламент! А тi полiтики, зокрема й перша п’ятiрка виборiв–2007, постворювали свої партiї i тепер конкурують із нами.

Потрібно переконати виборців підтримати нашу програму, запропонувати команду, створити умови для волевиявлення і захистити вибір громадян. Масові фальсифікації в Криму очевиднi, i в умовах застосування адмінресурсу дуже важко сподіватися на об’єктивність.

Безумовно, мають бути враховані нові реалії, зумовлені змінами виборчого законодавства. Що ж до рейтингу партії, то авторитет, вплив і підтримку вона формує своєю діяльністю, а не соціологічні публікації. А головне, що ми боремося за цінності, які сповідуємо.

«Керівництво Криму ігнорує українські ініціативи»

— Які напрацювання має кримська «Наша Україна»?

— У липнi ми ініціювали у Сімферополі проведення першої робочої зустрічі представників місцевих опозиційних сил задля захисту вільного волевиявлення громадян на виборах народних депутатів України у 2012 році. Учасники зустрічі підтримали створення міжпартійного Комітету захисту чесних виборів, членство в якому було б відкритим для усіх бажаючих, в тому числі громадських організацій, та створили кримську робочу групу, головними завданням якої мають стати організація якісного процесу спостереження, протидiя можливим махінаціям і фальсифікаціям, координація дій при формуванні виборчих комісій, роботи спостерігачів, а також співпраця з міжнародними організаціями, які здійснюватимуть спостереження за виборчим процесом.

У серпнi опозиційні політичні партії та громадські організації пiвострова утворили Комітет опору диктатурі в Криму. До нього серед iнших увiйшли «Наша Україна» та «Українська громада Криму». Окрім того, ми завжди є активними учасниками громадських і політичних заходів в Криму. Це і День Соборності, і День Незалежності, і День Свободи, і день народження Тараса Шевченка та iншi.

Хочу детальнiше сказати про вшануванні пам’яті жертв Голодомору–геноциду 1932—1933 років. Ще 1 листопада за ініціативи кримської організації партії «Наша Україна» було створено громадський комітет з підготовки та проведення цих заходів, який підтримали «Українська громада Криму», «Український дім», філія Наукового товариства ім. Т. Шевченка, Всеукраїнського об’єднання ветеранів, «Південний щит», «Кримська правиця», «Демократичний Альянс», газета «Кримська світлиця» та кримські організації патріотичних політичних партій. Мені доручили очолити цей громадський комітет. Нашi активісти впорядкували пам’ятний знак пам’яті жертв голодомору біля у церкви УПЦ КП в Сімферополі. На жалобний мітинг вийшли представники громадських організацій, політичних партій.

Як відомо, глава держави Віктор Янукович узяв участь у церемонії на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів» у Києві. Зауважу, що запрошення щодо участі в меморіальних заходах у Сімферополі були надіслані голові Верховної Ради Криму Володимиру Константинову, голові Ради міністрів Анатолію Могильову, в. о. представника Президента України в АР Крим Віктору Плакіді, сімферопольському міському голові Віктору Агєєву. Однак вони його проігнорували. Про що можна говорити, якщо навіть не спромоглися приспустити у Сімферополі Державний прапор на будівлях місцевих органів влади.