Влада «на переобліку»

02.12.2011
Влада «на переобліку»

«Чорнобильці» обіцяють стояти під Кабміном до останнього, попри те, що міліція складає на них адміністративні протоколи. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Незважаючи на заборону суду збиратися під державними установами, учора люди все одно прийшли під Верховну Раду. Причина серйозна — початок всеукраїнського страйку підприємців, до яких уже нині долучилися й інші організації, зокрема «чорнобильці», діти війни та інші. Зібравши невеликий натовп, організатори акції повісили на сумнозвісному паркані перед парламентом величезний плакат «Владу на переоблік!». Потім, коли під’їхала народний депутат Наталя Королевська (БЮТ), табличку перевісили на двері самої Ради. До речі, зняти її ще довго ніхто не наважувався.

«Сьогодні ми починаємо те, що треба було зробити вже давно. Ми покажемо владі своє незадоволення її діями та відправимо цих некомпетентних людей у відставку, — наголосив у розмові з «УМ» Андрій Панаетов, один iз лідерів руху «Вперед». — Попри заборону суду, до нас приєдналося чимало людей, хоча ми кликали лише два десятки своїх активістів. Зараз по всій країні підприємці закривають магазини та залишають робочі місця, ставлячи табличку «Переоблік». Це буде безстрокова акція — вона триватиме доти, доки до влади не прийдуть професіонали. Тому ми сьогодні повісимо табличку про переоблік і на двері Верховної Ради, Кабміну та адміністрації Президента».

За словами пана Андрія, «протестну» автоколону підприємців затримали під Києво–Печерською лаврою, не даючи змоги вільно рухатися вулицею. Однак уже за півгодини перші машини проїхали повз Раду, гучно сигналячи в клаксони.

Протестувати до перемоги, попри всі заборони й перешкоди, налаштовані й «чорнобильці». «Дехто заявляє, що тут голодують забезпечені люди і не зрозуміло, нащо це їм потрібно. Нехай спитають самі себе: якщо в людини забрати її гроші, що вона робитиме? Звичайно, вимагатиме своє! — каже один iз лідерів ліквідаторів аварії на ЧАЕС Петро Прокопенко. — І сьогодні нам забороняють мирно збиратися, мовляв, є заборона суду. А чому ж тоді ніхто не виконує більше 60 тисяч судових рішень, де чітко вказано, яка має бути пенсія у «чорнобильців»? Азаров каже, що це «липові» рішення. Цікаво, чому жодний суддя не подав на нього позов за образу честі та гідності? А ще ці заяви уряду про 180 мільярдів гривень, які буцімто треба знайти на наші пенсії. Панове, звідки така цифра? При найбільших затратах треба виділяти 6 мільярдів на рік на «чорнобильські» пенсії. Це стільки ж, скільки витратили на НСК «Олімпійський». І врахуйте, що нас iз кожним роком все меншає. Влада продовжує брехати, тому пора її відправити у відставку!».

Один iз учасників голодування «чорнобильців» у Маріїнському парку Анатолій Турченко розповів «УМ», як учора їх виганяли правоохоронці. «Міліція завела на нас протоколи і кажуть, що вже сьогодні мають судити. А за що? Ми просто сидимо у парку і дихаємо чистим повітрям. Чому голодуємо? А де взяти гроші на їжу, якщо їх забрала влада?».

А в цей час основна колона демонстрантів «Вперед» пішла до площі під Кабміном. Міліціонери майже відразу перекрили людям шлях. Пройти вдалося лише Королевській та Панаетову, які повісили табличку «Переоблік» і на дверях Будинку уряду. Та, на відміну від Верховної Ради, її одразу ж здерли, щойно відійшли журналісти.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Його смерть згуртує націю

На знак вшанування пам’яті загиблого «чорнобильця» Геннадія Конопльова представники львівської інтелігенції звернулися зі словами співчуття до рідних і близьких Геннадія, а також до донеччан і «чорнобильців». У своєму зверненні інтелігенція також висловила обурення діями чинної влади: «Ми поділяємо ваше горе, щиро співчуваємо вам, обурюємося нелюдським ставленням влади до своїх громадян. Убивають у центрі рідного Донецька, на очах людей, шахтаря–інваліда тільки за те, що, доведений до відчаю протестувальник відстоював свої соціальні права, людську гідність. Влада остаточно переступила межу законності і людяності, відверто протиставила себе всьому українському народу».

Підписанти звернення — голова Конгресу української інтелігенції Львівщини, Герой України Борис Возницький, поет, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, колишній політв’язень Ігор Калинець, народний художник України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка Володимир Патик, заслужена вчителька України Мирослава Зваричевська, письменниця, колишній політв’язень Ірина Калинець, низка професорів, академікiв НАН України та колишніх політв’язнів — висловили надію, що вбивство Геннадія Конопльова ще більше згуртує українців у єдину дружню сім’ю і стане «закликом до єдності, братньої допомоги і взаєморозуміння».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>