Коли я вперше почула про кекс, який має чекати місяць, перш ніж його з’їдять, існування такої дивини здалося мені якимось недоречним жартом. Місяць?! І що, не пліснявіє, не черствіє? Звісно, що природна і кулінарна цікавість взяли своє, і ось уже третій рік поспіль я печу цю дивовижу.
Відомо, що у кухнях багатьох народів світу є якась особлива різдвяна випічка, але країни Британської співдружності із своєю новорічно–святковою здобою, здається, перевершили всіх. А почалося усе дуже давно у з... каші з родзинками. Після посту круп’яна страва була легшим початком святкування для шлунків, ніж м’ясо. Невдовзі у кашу, крім родзинок, почали додавати інші сухофрукти, мед та спеції — і каша перетворилася на різдвяний пудинг. А вже у XVI сторіччі вівсянку замінили масло, борошно і яйця.
Класичний британський різдвяний кекс здоблюють темними і білими родзинками, сушеними вишнями і цитрусовими цукатами. Його шотландський побратим — «Данді» — може похвалитися прикрасою з цілих ядер мигдалю. Хоча не зовсім обов’язково дотримуватися канонів. Я особисто родзинки не люблю, тому у кекс кладу різні цукати, сушені вишні, курагу і чорнослив.
Про те, скільки має «визрівати» різдвяний кекс, серед його любителів точаться запеклі суперечки. Дехто вважає, що місяця цілком достатньо. Інші наполягають, що 12 тижнів — ось потрібний час! А радикали переконують, що при дотриманні умов зберігання цей кекс може чекати свого зоряного часу аж... рік!? Я нетерпляча, тому обмежилася 30 днями. І тепер, коли я уже достеменно знаю, що на мене чекає, нема сил витримувати цей неймовірного смаку кекс довше. Хоча ви можете випробовувати свою терплячість, допоки стане снаги.
Якщо ви ще не передумали смакувати справжнім британським рiздвяним кексом, спочатку треба купити сухофрукти: грамів 800 г різних — на свій смак. Якщо це будуть великі цукати чи фрукти, їх треба порізати на менші шматочки, завбільшки з родзинку. Потім усе покласти в банку, залити 100—150 мл рому, коньяку, віскі чи бренді, і щільно закрити кришкою. Нехай сухофрукти всотують алкоголь (якісний) день–два, а можна і тиждень — якщо часу вистачає.
У день випікання кексу спочатку дістаньте з холодильника пачку масла (200 г) і дайте йому нагрітися до кімнатної температури. Тим часом підготуйте форму (круглу, діаметром 20 см): змастіть її маслом, виріжте з паперу для випікання кружечок відповідного розміру і покладіть його на дно. Відріжте від рулону паперу шматок, трохи довший, ніж бічна частина форми, зігніть його навпіл — отримаєте довгу двошарову смугу — і вистеліть нею край форми. Таким чином у вас повинно бути дві форми: металева, змащена маслом, а всередині неї паперова, причому паперова повинна бути удвічі вищою за металеву. Увімкніть духовку розігріватися до 150 градусів. Далі все просто: збийте масло з 200 г цукру, допоки воно не стане блідим однорідним кремом. Продовжуючи збивати, додайте по одному 4 яйця. Просійте 200 г борошна разом iз пiвчайної ложки тертого мускату і пiвчайної ложки кориці. Додайте цю суміш у тісто і перемішуйте все ложкою, обережними рухами. Далі додайте цедру одного апельсина, замочені сухофрукти, перемішайте і викладіть тісто ложкою у форму. Вирівняйте поверхню кексу, за бажанням прикрасьте мигдалем. Пектиметься це диво приблизно 3,5 години, але про всяк випадок перевірте його на готовність сірником чи зубочисткою через 3 години: якщо паличка виходитиме з кекса сухою — час діставати його з печі. Насамкінець нехай випічка 30 хвилин ще постоїть у формі, потім дістаньте її і дайте повністю охолонути на решітці.
Вистиглий кекс щільно огорніть у два шари паперу для випікання, а потім — у два шари фольги і покладіть у коробку, за британськими правилами —жерстяну з щільно припасованою кришкою (особисто я тримала випічку у звичайній картонній коробці) і поставте у прохолодне місце, скажімо, винесіть на засклений балкон. (Ні в якому разі не загортайте кекс відразу у фольгу, оскільки між нею і сухофруктами може відбутися хімічна реакція).
Якщо ви справжній герой і печете кекс за британським рецептом за кілька місяців до Різдва, раз на 4—6 тижнів випічку треба розгортати і через маленькі дірочки «підгодовувати» кількома столовими ложками рому (якщо ви не вживаєте алкоголю, цілком підійде апельсиновий сік) і знову загортати. Уже перед подачею кекс можна присипати цукровою пудрою.
Хочете відчути на смак Рiздвяне диво?! Тоді якнайшвидше запасайтеся сухофруктами і терпінням!