Заклик на виклик

25.11.2011

Наступного понеділка відбудеться перше засідання комісії, на якому обговорюватимуться принципи спільних дій опозиції на виборах до парламенту в 2012 році. «Ми сідаємо за стіл переговорів, будемо обговорювати формат роботи, визначимо принципи роботи. Після цього будемо погоджувати конкретних кандидатів від опозиції на кожен округ», — заявив заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв у коментарі інтернет–виданню «Ліга».

Лідер партії «Реформи і порядок» висловив переконання, що шанси на успішний результат переговорів у частині висунення спільних кандидатів — «досить високі». «Всі в опозиції розуміють: декілька кандидатів на округ — програш усіх», — каже Соболєв. При цьому він оптимістично дивиться на майбутні вибори: вважає, що «Батьківщина» і «Фронт змін» візьмуть на пропорційній основі 60% голосів, а успішна робота в мажоритарних округах дозволить провести у раду ще понад сотню висуванців. Реально ж усе це нездійсненні наміри.

Нагадаємо, депутати з БЮТ і «ФЗ» минулого тижня проголосували разом із «Регіонами» за підняття виборчого бар’єра до 5% й підтримали перехід України на змішано–пропорційну систему виборів. Оглядачі вбачають у цьому намір не допустити у ВР менші партії та нівелювати конкуренцію на опозиційному фланзі, яка може обійтися поразкою демократії.

Не зважаючи на те, що голосування БЮТ і «Фронту змін» зіпсувало атмосферу в антивладному таборі (Анатолій Гриценко взагалі заявив про вихід із Комітету опору диктатурі, про те саме попередив і Олег Тягнибок), ватажки кількох опозиційних партій закликали противників Януковича до об’єднання. «Про це стільки говорилось, що настав час нарешті діяти разом. Наші партії вже почали системну роботу для захисту волевиявлення українців», — йдеться в заяві, підписаній Олександром Турчиновим (від «Батьківщини»), Арсенієм Яценюком («ФЗ»), Тарасом Стецьківим (від «Народної самооборони»), Сергієм Соболєвим (ПРП). Вони вважають, що опозиційним силам варто домовитися не лише про спільних кандидатів у мажоритарні округи, а й жорсткий контроль над виборчим процесом, недопущення фальсифікацій, взаємонепоборювання.

«Кожен випад одного опозиціонера проти іншого — це піднесення снарядів владі, яка зловтішається від внутрішньої боротьби її противників», — заявили представники групи Тимошенко—Яценюка. Дарма, що тиждень тому самі піднесли владі бронебійний снаряд, проголосувавши за дискримінаційний закон про вибори.