За столом з «британцями» і «бельгійцями»

23.11.2011
За столом з «британцями» і «бельгійцями»

Рагу — гарнір і основна страва, два в одному. (Фото з сайту daler.ru.)

Коли осінь вже майже поступилася правами зимі, дні стали короткими, а вечори — довгими, сірими, похмурими і холодними, хочеться невилазно сидіти на дивані під пледом з гарячим чаєм у руках, а їсти щось таке ж зігріваюче, домашнє і затишне. А яка страва відповідає цим вимогам краще, ніж рагу?!

Рагу чи певну його варіацію сьогодні можна знайти, здається, у будь–якій кухні світу. І це не дивно: овочі і м’ясо, гарнір і основна страва, два в одному — прекрасне поєднання, особливо зі смачною густою підливою. (Щоправда, треба визнати, що рагу цілком може бути і без м’яса, як той французький рататуй — рагу овочеве). Спокушає і простота приготування — поставив рагу тушкуватися і забув про страву на годину–другу.

Хто ж був «пращуром» страви, яку ми зараз називаємо «рагу», історики й досі сперечаються. Дехто називає країною походження Францію, інші — Італію, а хтось стоїть на тому, що перше рагу зварили в Ірландії. Справді, і у французькій, і в італійській є схожі слова: ragout і ragu, але друге означає більш рідку страву, радше соус типу болоньєз. А от перші французькі рагу майже не відрізнялися від нинішніх. Це було обсмажене м’ясо, тушковане з грибами і квасолею. Але незалежно від того, де і коли ця страва з’явилася вперше, вона швидко заповнила каструльки на кухнях у багатьох країнах світу. Навіть британська кухня, яку вважають однією з найменш різноманітних, має свої варіації рагу. І що найприємніше — рагу дає абсолютну свободу вашій фантазії, його можна готувати з найрізноманітніших овочів і видів м’яса, і що прекрасно — не лише молодого. Рагу врятує навіть стару жорстку яловичину! А заливати інгредієнти страви можна не лише водою, а й бульйонами, пивом, вином — чим забажаєте.

Класика — французьке рагу. Для його приготування візьміть приблизно склянку «знайомої» квасолі, тобто яку вже варили і знаєте, скільки часу потрібно для її приготування, щоб вона не лишилася жорсткою і не перетворилася на кашу. На 6 порцій потрібно 800—900 г яловичини, літр курячого чи овочевого бульйону, 300 г печериць, 2 цибулини, столову ложку борошна, олію для смаження, сіль, перець, по гілочці розмарину, чебрецю і шавлії. М’ясо поріжте кубиками, видаліть плівки, покрайте цибулю і обсмажте разом з яловичиною у кількох ложках олії. Притрусіть борошном, перемішайте, залийте бульйоном, вкиньте трави і лишіть тушкуватися на малому вогні під кришкою. Розраховуйте, що рагу тушкуватиметься дві години, тому додайте квасолю тоді, коли буде вже час. Через 1,5 години після початку тушкування додайте в рагу порізані й попередньо обсмажені печериці, присоліть, приперчіть і тушкуйте ще 30 хвилин. Якщо рагу все ще досить рідке, насамкінець зніміть кришку.

Консервативні, але не менш смачні «британці» — це кілька видів рагу, що мають спільну основу і принцип приготування. Завдяки їм, варіюючи види м’яса, кожна господиня може добряче урізноманітнити домашнє меню. Основна ознака британських рагу — всюди м’ясо заливають алкогольним напоєм.

Один iз рецептів приготування основи рагу (на 4—6 порцій) такий. Потрібно взяти 2—3 зелені стеблини селери, 2 середні морквини, 2 цибулини, 350—400–грамову банку консервованих томатів без шкірки, столову ложку борошна, сіль і перець. У глибокому сотейнику спочатку слід обсмажити на олії до м’якості покраяну селеру, моркву і цибулю (на це піде хвилин 10). Потім додайте м’ясо і борошно, добряче перемішайте, залийте рідиною, додайте томати, присоліть, приперчіть, додайте трави, доведіть до кипіння і тушкуйте під кришкою на повільному вогні. Перед подачею вийміть трави.

Щодо м’ясних варіацій. Якщо хочете яловиче рагу, беріть 500 г цього м’яса, порізаних кубиками, 500 мл темного пива, 3 лаврові листочки. Тушкувати таке рагу треба 2,5 години. Стільки ж часу має «томитися» і рагу зi свинини, для приготування якого потрібно 500 г кубиків свинини, 500 мл напівсухого сидру, кілька гілочок шавлії; і бараняче (500 г баранини, покраяної кубиками, 500 мл червоного вина, кілька гілочок розмарину). Куряче рагу — це півкіло порізаних курячих стегенць, без кісток, 500 мл білого сухого вина, кілька гілочок чебрецю. Тушкувати його потрібно лише 1,5 години.

«Бельгійці» — це вишукані варіації рагу, яким доведеться приділити більше уваги. Але ними можна побалувати гостей на званій вечері чи святковому обіді.

Для рагу з кролика з вишнями на 4—6 осіб знадобиться кролик, вагою приблизно 700—800 г, 40 г масла, олія для смаження, одна цибулина, 2 морквини, 2 стеблини селери, 2 лаврові листочки, кілька гілочок чебрецю, 10 горошин перцю, пляшка вишневого бельгійського пива, столова ложка рідкого меду, столова ложка червоного винного оцту, 450 г консервованих вишень без кісточок, 50 г борошна сіль, перець. Розділіть кролика на частини, розігрійте у глибокому сотейнику 30 г масла разом із ложкою олії і обсмажте м’ясо з усіх боків до золотавості. Потім м’ясо вийміть, а на маслі, що лишилося, доведіть до м’якості грубо посічену цибулину (приблизно 4 хвилини) і додайте порізані селеру і моркву. Безперервно помішуючи, готуйте овочі хвилин 12, після чого повертайте у сотейник м’ясо. Приперчіть, присоліть і перемішайте, додайте чебрець, лавровий лист і горошини перцю, залийте пивом, додайте мед і оцет, доведіть до кипіння, накрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні годину. Після цього виймiть м’ясо, процідіть рідину. Знову вилліть її в сотейник, додайте борошно, добряче розмішайте і готуйте, поки кількість соусу не зменшиться удвічі. Додайте вишні і тримайте на повільному вогні ще 10 хвилин, додайте решту масла, добре вимiшайте, покладіть шматки м’яса і прогрійте кілька хвилин. Скуштуйте соус, досоліть і доперчіть, якщо є потреба, — і подавайте вишукану страву гостям. До речі, вона фантастично смакує зі свіжим запашним житнім хлібом.

І яке б рагу ви не готували, хай ваші обіди і вечері будуть затишними!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>