Реаніматор «Океану»

22.11.2011

Новим президентом Миколаївського суднозаводу став херсонець Василь Федін, який узяв на себе відповідальність вивести підприємство зі стану хронічного банкрутства. Нагадаємо, станом на 10 листопада заборгованість із заробітної плати на заводі становила близько 40 мільйонів гривень. Із тисячного колективу роботою було зайнято не більше ста осіб. Господарський суд уже виніс постанову про порушення процедури банкрутства на ЗАТ «Океан» за позовом управління Пенсійного фонду в Миколаївській області. Відтак розглядали схеми продажу частини обладнання заводу на металобрухт iз метою погашення боргу перед робітниками.

Однак спробу «губернатора» Миколаївщини навести порядок на підприємстві й поставити нового керівника керівництво «Океану» розцінило як рейдерське захоплення. «Фактично відбулося захоплення заводу через псевдобанкрутство, яке за своєю суттю є типовою схемою рейдерства, що в останні роки широко застосовується в Україні», — охарактеризував ситуацію голова наглядової ради «Океану» Сергій Копилов.

Сам же голова облдержадміністрації Микола Круглов каже, що більше року намагається безрезультатно знайти спільну мову з керівництвом суднозаводу: «Хочу, щоб усі розуміли: я не можу одноосібно вирішувати долю підприємства. Там присутні іноземні інвестори, які відмовляються виконувати закони нашої країни. Нині ситуація перебуває на контролі Президента».

Ініціатором чергового витка подій на суднозаводі стала несподівана ревізія з Києва та Дніпропетровська. Як стало відомо «УМ», 18 листопада одразу п’ять автобусів iз представниками охоронної фірми з Дніпропетровська в’їхали на територію Чорноморського суднобудівного заводу, після чого перебазувалися на територію заводу «Океан». Люди в камуфляжі, нейтралізувавши охорону, захопили будівлю заводоуправління і головну прохідну.

Відразу кілька свідків подій повідомили, що людям у камуфляжній формі після захоплення привезли зброю, в тому числі й автоматичну. З будівлі заводоуправління нікого не випускали до самого ранку, хоча деяким працівникам вдалося вислизнути близько другої години ночі.

Підсумком ревізії стало призначення нового президента суднозаводу. «Моє завдання тут — у найстисліший термін навести порядок і вийти на беззбитковість. Я знаю, як це зробити, і зможу це зробити. У нас уже є замовлення, які ми потенційно можемо розмістити на «Океані», — заявив у своєму першому інтерв’ю новопризначений очільник підприємства Василь Федін.

А повідомлення про «збройне захоплення», за його словами, «повна нісенітниця». «Охорону на підприємстві, зрозуміло, довелося замінити. Разом зі мною прийшли і деякі нові люди: я беру з собою тих, хто допомагатиме мені швидше запустити підприємство, нормалізувати заробітну плату і завантажити завод замовленнями. Хоча 99 відсотків тих співробітників, які працюють зараз на «Океані», працюватимуть і надалі, а ми обов’язково використаємо їхній досвід. Ніяких озброєних захоплень не було, ніхто мені не перешкоджав: ми показали охороні рішення наглядової ради, показали виписку про Державну реєстрацію, де я вписаний керівником підприємства, і мене в супроводі кількох співробітників Державної служби охорони тут же допустили до приймальні. Черговий потиснув руку, запитав про зар­плату й відкрив мені кабінет. Я встиг поговорити з усіма працівниками, прийняли нас добре. Причому саме тому, що заводчани розуміють: я прийшов не «пиляти» підприємство, а запустити його в найкоротший термін».

Зазначимо, що Василь Федін є депутатом Херсонської міськради від Партії регіонів. Сам він не пов’язує своє майбутнє з Миколаєвом і готовий повернутися на рідний суднозавод у Херсоні, щойно виведе з кризи миколаївське підприємство.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>