«Боннська» система харчування

16.11.2011

Перші страви, тобто їжа в рідкій консистенції, дуже добре засвоюються і насичують організм. Тому різні супчики — це запорука здоров’я і можливість не набрати зайві кілограми. (Звичайно, якщо ви не їсте винятково картопляно–вермішелеві перші страви). Якщо необхідність схуднути вже нагальна, не відчувати мук голоду допомагають дієтичні супи.

Найвідоміший серед супів «для схуднення» — суп «Святого Серця», він же просто капустяний, селеровий, цибулевий, боннський, чи суп GeneralMotors. Не всі ці назви можна пояснити логічно, але під кожною з них ховається один і той самий суп. Уперше його приготували у вісімдесяті роки в Брюсселі. У тамтешній лікарні «Святого Серця» лікарі, коли готували до операції пацієнтів з надлишковою вагою, за тиждень до оперативного втручання «садили» їх на такий суп. У результаті хворі за сiм днів втрачали від 5 до 8 кілограмів. До речі, більше тижня вживати цей суп не можна.

А рецепт супу й досі залишається незмінним: 6 цибулин, маленька капустина, кілька томатів, 2 солодкі перці, пучок селери. Усі складові треба нарізати тонкою соломкою, залити холодною водою й довести до кипіння. Варити 10—15 хвилин після закипання, помішуючи. Суп готовий, коли городина стає м’якою. У боннському супові зовсім немає жирів і білкових компонентів.

До супового харчування упродовж тижня додаються деякі продукти — щодня різні. У класичному варіанті це городина і фрукти, крім картоплі й бананів, неочищений рис, 500 г нежирного м’яса курки, яловичини або філе риби.

Якщо ви не хочете «муштрувати» свій організм за «боннською» системою, можете приготувати дієтичний грибний суп. Знадобиться: 100 г грибів, кабачок, 1 / 4 головки капусти, 2 моркви, цибулина, столова ложка вершкового масла, корінь петрушки разом із зеленню, сіль. Кабачок почистити, видалити насіння, нарізати кубиками, капусту нашаткувати. Цибулю і моркву почистити, нарізати соломкою. Гриби нарізати кубиками і варити в підсоленій воді з корінням до готовності. У киплячу воду опустити нарізані овочі й варити на слабкому вогні 8—10 хвилин, потім додати гриби без відвару і варити до повної готовності. Суп заправити спасерованою цибулею, зняти з вогню, посолити, посипати зеленню.

Тетяна ЗІНЧЕНКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>