Індіансько–український мікс

16.11.2011
Індіансько–український мікс

Наталя Тисовська захоплююче пише і смачно готує. (Фото Ніни Слюсаренко.)

Уже традиційними для Київського книжкового ярмарку «Медвін», який минулого тижня проходив учотирнадцяте, стали кулінарні майстер–класи письменників. Цього разу біля плити «Літературної кав’ярні» стояла і Наталя Тисовська, «Три таємниці Великого озера» якої вибороли цьогоріч срібну статуетку конкурсу «Коронація слова». Авторка відзначеного інтелектуально–пригодницького роману, де несподівано гармонійно переплітаються життя українців та індіанців, містика і реалії, вирішила поділитися рецептами оджибвейської кухні і влаштувала в Києві «День подяки на Великому озері», звичайно, адаптувавши традиційні для індіанців страви до наших реалій.

Отже, якщо хочете відчути незвичайну салат «Дикий рис з індичкою» атмосферу, готуйте. Для цього знадобляться: склянка дикого (або звичайного) рису, по 100 г індичого м’яса та почищеної кореневої селери, 1—2 яблука, по стопці чищеного обсмаженого насіння гарбуза та соняшнику, 1—2 стебельця сушеної зубрівки, 1—2 столові ложки горіхової олії, сіль. Для початку треба зварити й охолодити рис (для звичайного беремо вдвічі більше підсоленої води; дикий рис бере трохи більше води і вариться вдвічі довше). Індичатину треба зварити з додаванням цибулі, моркви, спецій і солі, охолодити. М’ясо порізати впоперек волокон, розібрати руками. Селеру натерти на тертушці. Яблука почистити від шкірки й теж натерти на тертушці. Змішати рис, м’ясо, селеру, яблуко, гарбузове й соняшникове насіння, посолити за смаком. «Ниточки» сухої трави зубрівки подрібнити й додати до салату, все разом заправити горіховою олією, добре перемішати і дати годину постояти.

Ще одна страва, в якій переплітаються дворічне перебування Наталі Тисовської у Канаді й українські реалії — десертний гарбуз у сиропі. Для приготування цих цукатів знадобляться кілограм чищеного гарбуза, літр березового, кленового або цукрового сиропу (літр води, 800 г цукру, сік лимона), склянка чищених волоських горіхів. Гарбуз потрібно порізати на кубики зі стороною приблизно 2 см. Сироп довести до кипіння й залити ним гарбуз, поставити на ніч, щоб кубики добре просякли сиропом. Зранку гарбуз тричі довести до кипіння й кожного разу відставляти, щоб він охолов. У результаті кубики мають перетворитися на золотаво–прозорі. Далі їх залишилося перекинути на друшляк, щоб стік сироп, а гарбуз трохи підсох. Насамкінець подрібніть горіхи й обкачайте в них цукати, які ще треба 1—3 години (до бажаної сухості) підсушити в духовці на мінімальній температурі з трішки прочиненими дверцятами.

Смачного по–українськи, по–канадійськи і по–індіанськи!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>