За середньовічним повір’ям, якщо ввечері віднести кошик моркви у ліс, то зранку в цьому кошику можна буде знайти чимало золота та інших коштовностей. Бо морква — це улюблена їжа гномів, відомих охоронців скарбів, отож вони щедро розплатяться за такий дарунок. Що можна сказати точно: за своїми поживними властивостями, кількістю вітамінів і користі, яку вона дає людині, власне моркву можна прирівняти до дорогоцінностей. Усі ж бо знають: здоров’я — золото.
Спочатку приготуємо яскравий крем–суп. На кілограм моркви потрібно 2 цибулини, 2 зубці часнику, корінь імбиру (приблизно 1—2 см), олія для обсмажування, 30 г вершкового масла, лавровий лист, сіль і перець. На олії (дуже смакує оливкова, але добре і з соняшниковою) обсмажте моркву, цибулю і часник. Перекладіть усе в каструлю і залийте овочевим або м’ясним бульйоном. Варіть до готовності овочів, насамкінець посоліть, поперчіть, додайте імбир, трішки мускатного горіха і кілька лаврових листочків. Залишилося суп лише збити у блендері і подати зі сметаною і грінками. (Щоб приготувати грінки, спочатку в розтоплене масло покладіть 2 зубчики розтовченого часнику, додайте по дрібці солі і перцю, розмішайте і всипте кубики хліба. Обсмажуйте до хрумкоти).
На сніданок і не тільки можна приготувати морквяні котлети. Потріть 0,5 кг моркви, залийте її півсклянкою молока і хвилин 10 потушкуйте. Якщо нема для цього часу — тріть моркву на найдрібнішу тертку, додайте по 3 столові ложки розтопленого масла та манки, доведіть до кипіння і залиште для набухання (дочекайтеся, поки суміш прохолоне). Далі додайте 2 яйця і спеції за смаком, сформуйте котлети і обсмажте їх на олії. (До речі, замість манки у моркву додають пластівці геркулесу і 70 г майонезу — тоді морквяні котлети більше смакують чоловікам).
У будь–яку пору року буде корисним салат краси. Для його приготування потрібно 4 середні морквини, селера, половина лимона, невеликий пучок петрушки, 2 столові ложки соєвої, лляної чи оливкової олії, сіль і цукор. Моркву і селеру почистіть і потріть на великiй тертці. Додайте посічену петрушку, сік iз цитрини, олію, сіль і чайну ложку цукру, добре вимішайте.
Ще одна класика морквяного меню — морквяно–сирна запіканка. (Її можна робити і солодкою, і солоною). На кілограм моркви потрібно буде 125 г вершкового масла, 0,5 кг вершкового сиру, 0,5 чайної ложки солі, цукор за смаком, 5 яєць, 50 г борошна, 150 г сметани, а далі — або кріп iз петрушкою і перчик, або родзинки і горіхи. Моркву почистити, потерти на тертці, покласти в каструлю з товстим дном, залити водою і поставити варитися хвилин на 10. Злити воду і додати вершкове масло. Окремо відділити жовтки від білків; жовтки з’єднати з сиром, старанно перемішати, додати моркву і борошно, перемішати. В іншій посудині збити білки з дрібкою солі до піни і влити до сирної маси. Форму змастити маслом і присипати сухарями (або застелити папером для запікання), розрівняти в ній приготовлену масу і поставити на 40 хвилин у духовку (180 градусів). Подавати зі сметаною.
Зараз, коли прохолодно і мало сонця, доречним буде торт «Сонячний». Для цього вам знадобиться 500 г моркви, 300 г борошна, 300 г цукру, 150 г родзинок, 200 мл соняшникової олії, 4 яйця, лимон, пакетик розпушувача для тіста, кориця, мускатний горіх, гвоздика. Для крему: 400 мл вершків (або свіжої сметани), ваніль, жменя горіхів, які вам подобаються, апельсин і 150 г цукрової пудри. Спочатку замочіть на півгодини родзинки, злийте воду і висушіть їх. Моркву натріть на дрібній терці. Борошно просійте, додайте в нього розпушувач, по дрібці солі, гвоздики, кориці і мускатнго горіха. Акуратно відділіть жовтки від білків, додайте в жовтки половину цукру, цедру лимона і збийте суміш до піни. Білки (з рештою цукру) збийте окремо. Додайте до тіста олію, борошно, терту моркву, родзинки та горіхи (за бажанням) і збиті білки, розмішайте. Форму для випікання змажте маслом, присипте сухарями, вилийте в неї тісто і ставте в духовку, розігріту до 150—180 градусів. Якщо тісто за 20 хвилин не пропеклося, чіпляється до дерев’яної палички — печіть ще хвилин 10. Коли бісквіт трішки прохолоне, зробіть надріз, вставте в нього нитку і розріжте його повздовж.
Щоб приготувати крем, помийте апельсин, покладіть його в окріп і варіть 5 хвилин, щоб шкірка розм’якла. Пропустіть його через м’ясорубку й остудіть. Окремо збийте вершки (чи сметану) з цукровою пудрою і ваніллю (починайте збивати на невеликій швидкості, поступово збільшуючи її). Додайте горіхи, перемелений апельсин, але вже не збивайте — лиш перемішайте і змажте коржі. Торт вийде високий, пухкий і яскравий. Нехай він настоїться чотири години у холодильнику — і смачного!
Тетяна ЗІНЧЕНКО