Сонячне коріння

16.11.2011
Сонячне коріння

Хто моркву споживає — здоров’я має.

За середньовічним повір’ям, якщо ввечері віднести кошик моркви у ліс, то зранку в цьому кошику можна буде знайти чимало золота та інших коштовностей. Бо морква — це улюблена їжа гномів, відомих охоронців скарбів, отож вони щедро розплатяться за такий дарунок. Що можна сказати точно: за своїми поживними властивостями, кількістю вітамінів і користі, яку вона дає людині, власне моркву можна прирівняти до дорогоцінностей. Усі ж бо знають: здоров’я — золото.

Спочатку приготуємо яскравий крем–суп. На кілограм моркви потрібно 2 цибулини, 2 зубці часнику, корінь імбиру (приблизно 1—2 см), олія для обсмажування, 30 г вершкового масла, лавровий лист, сіль і перець. На олії (дуже смакує оливкова, але добре і з соняшниковою) обсмажте моркву, цибулю і часник. Перекладіть усе в каструлю і залийте овочевим або м’ясним бульйоном. Варіть до готовності овочів, насамкінець посоліть, поперчіть, додайте імбир, трішки мускатного горіха і кілька лаврових листочків. Залишилося суп лише збити у блендері і подати зі сметаною і грінками. (Щоб приготувати грінки, спочатку в розтоплене масло покладіть 2 зубчики розтовченого часнику, додайте по дрібці солі і перцю, розмішайте і всипте кубики хліба. Обсмажуйте до хрумкоти).

На сніданок і не тільки можна приготувати морквяні котлети. Потріть 0,5 кг моркви, залийте її півсклянкою молока і хвилин 10 потушкуйте. Якщо нема для цього часу — тріть моркву на найдрібнішу тертку, додайте по 3 столові ложки розтопленого масла та манки, доведіть до кипіння і залиште для набухання (дочекайтеся, поки суміш прохолоне). Далі додайте 2 яйця і спеції за смаком, сформуйте котлети і обсмажте їх на олії. (До речі, замість манки у моркву додають пластівці геркулесу і 70 г майонезу — тоді морквяні котлети більше смакують чоловікам).

У будь–яку пору року буде корисним салат краси. Для його приготування потрібно 4 середні морквини, селера, половина лимона, невеликий пучок петрушки, 2 столові ложки соєвої, лляної чи оливкової олії, сіль і цукор. Моркву і селеру почистіть і потріть на великiй тертці. Додайте посічену петрушку, сік iз цитрини, олію, сіль і чайну ложку цукру, добре вимішайте.

Ще одна класика морквяного меню — морквяно–сирна запіканка. (Її можна робити і солодкою, і солоною). На кілограм моркви потрібно буде 125 г вершкового масла, 0,5 кг вершкового сиру, 0,5 чайної ложки солі, цукор за смаком, 5 яєць, 50 г борошна, 150 г сметани, а далі — або кріп iз петрушкою і перчик, або родзинки і горіхи. Моркву почистити, потерти на тертці, покласти в каструлю з товстим дном, залити водою і поставити варитися хвилин на 10. Злити воду і додати вершкове масло. Окремо відділити жовтки від білків; жовтки з’єднати з сиром, старанно перемішати, додати моркву і борошно, перемішати. В іншій посудині збити білки з дрібкою солі до піни і влити до сирної маси. Форму змастити маслом і присипати сухарями (або застелити папером для запікання), розрівняти в ній приготовлену масу і поставити на 40 хвилин у духовку (180 градусів). Подавати зі сметаною.

Зараз, коли прохолодно і мало сонця, доречним буде торт «Сонячний». Для цього вам знадобиться 500 г моркви, 300 г борошна, 300 г цукру, 150 г родзинок, 200 мл соняшникової олії, 4 яйця, лимон, пакетик розпушувача для тіста, кориця, мускатний горіх, гвоздика. Для крему: 400 мл вершків (або свіжої сметани), ваніль, жменя горіхів, які вам подобаються, апельсин і 150 г цукрової пудри. Спочатку замочіть на півгодини родзинки, злийте воду і висушіть їх. Моркву натріть на дрібній терці. Борошно просійте, додайте в нього розпушувач, по дрібці солі, гвоздики, кориці і мускатнго горіха. Акуратно відділіть жовтки від білків, додайте в жовтки половину цукру, цедру лимона і збийте суміш до піни. Білки (з рештою цукру) збийте окремо. Додайте до тіста олію, борошно, терту моркву, родзинки та горіхи (за бажанням) і збиті білки, розмішайте. Форму для випікання змажте маслом, присипте сухарями, вилийте в неї тісто і ставте в духовку, розігріту до 150—180 градусів. Якщо тісто за 20 хвилин не пропеклося, чіпляється до дерев’яної палички — печіть ще хвилин 10. Коли бісквіт трішки прохолоне, зробіть надріз, вставте в нього нитку і розріжте його повздовж.

Щоб приготувати крем, помийте апельсин, покладіть його в окріп і варіть 5 хвилин, щоб шкірка розм’якла. Пропустіть його через м’ясорубку й остудіть. Окремо збийте вершки (чи сметану) з цукровою пудрою і ваніллю (починайте збивати на невеликій швидкості, поступово збільшуючи її). Додайте горіхи, перемелений апельсин, але вже не збивайте — лиш перемішайте і змажте коржі. Торт вийде високий, пухкий і яскравий. Нехай він настоїться чотири години у холодильнику — і смачного!

Тетяна ЗІНЧЕНКО

 

ЕКЗОТИЧНО

Салат «Чоловічий». Спочатку потрібно замаринувати м’ясо. Для цього 300 г нежирної свинини порізати на маленькі (1х1 см) кубики, залити 2 столовими ложками оцту, нарізати кільцями дві цибулини, подрібнити 4 зубчики часнику, посолити, додати чорний і червоний перець, розмішати і залишити на добу. Наступного дня підсмажити на соняшниковій олії порізану велику цибулину і залити замариноване м’ясо киплячою олією з цибулею. Моркву приготувати окремо, вона за смаком має бути схожа на корейську. Для цього кілограм почищеного овоча потріть на великiй тертці, додайте 4 зубчики подрібненого часнику, 0,5 чайної ложки суміші перців, 2 столові ложки оцту, 0,5 склянки соняшникової олії, по столовій ложці солі і цукру, лавровий лист, усе старанно перемішайте і додайте в мариноване м’ясо. Пікантний смачний салат готовий.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>