Туман спав — Янукович не прокинувся

16.11.2011

«Ми зустрінемося з Януковичем, коли спаде туман. І думаю, що з України спаде туман», — фігурально висловився федеральний президент Німеччини Крістіан Вульф. Зустрілися. Не спав.

Атмосферні явища в Європі вчора стали чинником міжнародної політики України. Президент Віктор Янукович уже о 8.45 мав у графіку робочу зустріч у місті Вроцлав на заході Польщі, однак не зміг вилетіти з «Борисполя» навіть до 11.00. За повідомленням прес–секретарки Януковича Дарки Чепак, причиною скасування рейсу президентського літака став туман у Вроцлаві. Тож Янукович зі своїм кортежем ще раз зупинив рух автомобілів у Києві й повернувся працювати на Банкову.

У Польщі українського колегу чекали президенти ФРН та Польщі. Підставою для зустрічі було святкування 200–річчя Вроцлавського університету. Але головною темою розмов мала стати «справа Тимошенко» — Крістіан Вульф та Броніслав Коморовський планували ще раз донести до Януковича позицію Європи щодо роз­прави з екс–Прем’єркою.

І зрештою вони отримали таку змогу. Ранкові урочистості обійшлися без Януковича (привітання від його імені зачитав посол України в РП Маркіян Мальський). А Президент вилетів у Польщу аж по третій годині дня.

Цьому передував справжній парад заяв та припущень.

Народний депутат від «НУНС» Андрій Парубій висловив припущення, що полетіти в Європу Януковичу завадив не туман, а невизначеність із рішенням парламенту у «справі Тимошенко». «Можливо, є очікування, як проголосують у Верховній Раді за питання декриміналізації статті 365 Кримінального кодексу, — сказав Парубій журналістам. — І очевидно, що розмова в Польщі величезною мірою буде залежати від того, як проголосує Рада».

БЮТівець Сергій Соболєв був ще категоричнішим: «Візит Януковича у Вроцлав скасований не через погодні умови. Бо чомусь туди долетів президент Німеччини, який сказав, що сподівається, що туман над Україною нарешті розвіється, — на підтвердження того, що Віктор Янукович своїми діями і жадобою влади, бажанням у будь–який спосіб не допустити опозицію до виборів фактично перекреслив європейське майбутнє України».

Паралельно з цим агенція УНІАН поширила повідомлення про те, що представники аеропорту у Вроцлаві заявили: вранці аеропорт приймав усі літаки згідно з розкладом, хіба що один рейс скасували через проблемами із сіткою сполучень авіакомпанії, а не через туман.

Тож з’явилися підстави вважати, що насправді «туман» виробляє адміністрація Президента України — аби уникнути чергового прочухана Януковичу на європейському «килимі» і при цьому якось зберегти обличчя В. Я.

Хай там як, а надвечір Віктор Федорович таки прилетів до Вроцлава на тристоронню зустріч із главами Польщі і ФРН. Коли його літак перебував у повітрі, Верховна Рада схвалила президентський законопроект про гуманізацію відповідальності за економічні злочини — але це було зовсім не те, чого чекали лідери країн ЄС стосовно найгучнішого судового процесу в Україні.

Тож залишалося тільки здогадуватися, яким тоном Вульф і Коморовський говорили з Януковичем про угоду про асоціацію між Україною і Євросоюзом, яка має бути підписана 19 грудня, та так і не «декриміналізовану» Тимошенко.

 

УМОВИ

У четвер профільний комітет Європарламенту визначить позицію Європейського Союзу з приводу переговорів з Україною щодо угоди про асоціацію з ЄС. «Що буде проголосоване у четвер, то буде проголосоване і на пленарному засіданні Європейського парламенту на початку грудня», — цитує «Інтерфакс–Україна» слова депутата ЄП, співдоповідача рекомендацій щодо економічної частини угоди Павла Залевського.

«Сьогодні ситуація така: угода про асоціацію — на столі, але є умови парламенту, які містяться, зокрема, в попередній резолюції (критична резолюція ЄП по Україні у зв’язку зі справою Юлії Тимошенко). Ці умови використовують для того, щоб не парафувати угоду в грудні, — пояснив євродепутат. — Усе залежить від Януковича — чи він зрозуміє, що це — в його руках, він — глава держави і в нього є влада, не тільки формальна, а й персональна, щоб вирішити цю головну проблему».

Напередодні Залевський висловлював упевненість, що зустріч Януковича із президентами Німеччини та Польщі у Вроцлаві «вирішить багато чого».

У понеділок профільний комітет Європарламенту схвалив рекомендації Єврокомісії та Раді ЄС в економічній частині угоди про асоціацію з Україною. Однак Павло Залевський пояснив, що економічна частина угоди не набуде чинності без затвердження політичної частини.

Прикметно, що міністр закордонних справ Костянтин Грищенко в ефірі телеканалу ICTV позавчора заявив: він не бачить причин, чому Європейський Союз може не підписати з Україною угоду про асоціацію.