Держава товстунів

04.11.2011
Держава товстунів

Епідемія ожиріння в усьому світі почалась із 80–х років минулого століття. В Україні цей негативний процес «запустився» дещо пізніше, оскільки в Радянському Союзі на той час був дефіцит продуктів, люди більше рухались, більше працювали фізично, більше займалися спортом тощо. Але в останні десятиріччя українці фактично перейняли спосіб життя індустріальних країн: ми їмо доступні, дешеві, калорійні продукти, споживаємо багато солі, цукру, жиру і мало мікроелементів, вітамінів, «живих» рослинних ферментів; мало рухаємося, менше займаємося фізичною працею (особливо на відкритому повітрі) і більше сидимо в офісах. Усе це призвело до того, що сьогодні половина чоловіків та жінок в Україні мають надмірну вагу, більше 20% українців страждають від ожиріння. А це, як розповів журналістам головний позаштатний дієтолог МОЗ України, директор науково–дослідного інституту харчування, кандидат медичних наук Олег Швець, називається «епідемія»...

Жир або життя!

Дієтологи пояснюють, що ожиріння є захворюванням саме по собі, але його головна небезпека полягає у здатності «плодити» більш серйозні наслідки: атеросклероз (а значить, інсульти, інфаркти), цукровий діабет, злоякісні новоутворення, хвороби системи травлення, опорно–рухового апарату тощо. За даними ВООЗ, від надмірної ваги й ожиріння на планеті щороку помирає щонайменше 2,8 мільйона людей. Тому той факт, що більше половини українців мають надмірну вагу, неабияк непокоїть вітчизняних медиків.

За словами спеціалістів, ожиріння має три ключові причини: спадкова схильність, особливості харчування та фізична активність. Ці фактори «працюють» спільно, тому й розв’язувати проблему треба комплексно. «На жаль, на сьогоднішній день ніяких революційних новин у цьому відношенні немає, — констатує Олег Швець. — Як і раніше, для вирішення проблеми людині треба менше їсти і більше рухатися. У крайніх випадках такій людині можуть допомогти хірургічні методи лікування. Проте без зміни способу життя серйозних результатів досягти не можна».

Олег Швець називає п’ять груп продуктів, які зменшують ризик ожиріння: «Це овочі, фрукти, продукти зі злаків, знежирені молочні продукти та жирна морська риба. Причому в злаках найбільш корисними в плані нормалізації ваги є харчові волокна. А їхній вміст у кожному злаку різний. Найкращою в цьо­му плані є гречана крупа, вівсяна. Інші види — також добрі, всі, крім білого шліфованого рису. Пшениця не є найкращим злаковим продуктом. І я в жодному разі не можу заохочувати людей до споживання хліба та хлібобулочних виробів, виготовлених із рафінованого борошна. У ньому немає харчових волокон, а є лише прості вуглеводи, які швидко засвоюються і, навпаки, призводять до збільшення ваги тіла. Для здоров’я краще споживати хліб, вироби зі злаків із борошна грубого помолу або з цільних злаків. Якщо це буде цільна пшениця, то це дуже добре».

З городу корисніше, ніж із консерви

За словами фахівців, для того, аби вберегтися від ожиріння, українцям варто «озеленити» щоденний раціон: вживати більше свіжих овочів, фруктів, свіжого кропу, петрушки, зеленої цибулі тощо. Дієтологи пояснюють, що свіже яблуко, морквина — це живий продукт із набором речовин, які допомагають у процесі травлення. У зимовий період рекомендується регулярно вживати квашену капусту, яка підтримує імунну систему, нормалізує роботу кишечнику, стає джерелом вітаміну С і не дає «застоятися» іншій, більш калорійній, їжі. М’яса, особливо жирного, має бути менше, а морської риби — побільше. І, звісно ж, у порціях треба знати міру. Щоб не було, як у тому анекдоті: «аби схуднути, треба їсти на піввідра менше, ніж звичайно».

На противагу «зеленим» стравам, існують такі наїдки, які при постійному вживанні призводять до ожиріння. Це три групи небезпечних продуктів, на які в Європі навіть збираються ввести додаткові податки: продукти, які містять велику кількість насиченого жиру (тваринні, молочні, м’ясні, яйця); продукти з великим вмістом солі (технологічно оброблені); продукти, які містять багато цукру.

«Не лише страви можуть бути фактором ризику ожиріння, — додає Олег Швець. — Споживання висококалорійних напоїв також треба враховувати. Наприклад, звичайний сік містить досить багато калорій — стільки ж, як і в солодкому газованому напої. Людина з ожирінням повинна про це пам’ятати. Про повну заборону не йдеться. Я погоджуюсь із думкою багатьох експертів про те, що немає необхідності у виключенні. Людина, крім калорій та харчових елементів, має отримувати від їжі ще й задоволення. Тому йдеться про те, що деякі продукти треба просто обмежувати».

ТАКИЙ СПАДОК

Якщо один із батьків має ожиріння, то в дитини це захворювання виникне з вірогідністю у 30%. Якщо на ожиріння страждають двоє батьків, то ризик становитиме понад 50%. Якщо діагноз «ожиріння» поставлений дитині, то більше 50% вірогідності, що вона хворітиме і в дорослому віці.

 

А ЩО У ВАС?

Універсальний показник ожиріння — «індекс маси тіла». Це вага, яка ділиться на зріст у квадраті. У нормі він становить від 18,5 до 25. Якщо показник сягає 25–30 — це надмірна маса тіла, понад 30 — ожиріння. Додатковий показник ожиріння — це окружність талії. Якщо у чоловіків вона більше 102 сантиметри, у жінок — більше 88 сантиметрів, то це ожиріння.