Народна мудрість учить: буде хліб — буде й пісня. З огляду на святий обов’язок нагодувати домашніх і власний досвід можу сказати: спечу пиріг — голодним ніхто не залишиться, як би не крутили носом на борщ чи каші. Це, звичайно, більше стосується дітей, але й дорослі залюбки смакують домашню випічку з чаєм чи кавою. До речі, панянкам, які слідкують за фігурою, також не протипоказані шматочки, як кажуть у Львові, смаколиків. Їх можна спекти, приміром, iз вершкового сиру. До того ж зготована у духовці їжа — найкорисніша. Он француженки з’їдають по одному круасану на сніданок — і вважаються еталоном жіночої краси.
Щоб спекти фруктовий пиріг, потрібно 300 г борошна, 200 г молока, 120 г масла (маргарину чи смальцю), 250 г цукру, 3 яйця, пачка порошку для печива (чи гашена оцтом сода), 1–2 яблука чи груші. Спочатку цукор ретельно розтираємо з маслом. Змішуємо з масою збиті яйця, доливаємо молоко та додаємо борошно з порошком для печива — і вимішуємо тісто. Переміщаємо його у змащену маслом і присипану борошном форму, зверху викладаємо шматочки фруктів та присипаємо їх цукром. Випікаємо при температурі 180—190 градусів.
Інколи трапляється, що в домі немає ні грама цукру, але й це не привід лишатися без випічки. Якщо, звичайно, у вас є мед. Навіть якщо ви бездоганна господиня, в якої завжди все є, медовий пиріг — це смачно і корисно. До того ж інгредієнтів — мінімум. На водяній бані треба розтопити півсклянки меду та 100 г вершкового масла. ( Я включаю електрочайник, а коли закипить, відкриваю кришку і ставлю на край невеличку пластикову ємкість iз цими інгредієнтами. Хвилин через 4–5 знову вмикаю електрочайник і повторюю попередню процедуру). Далі мед і масло треба ретельно розмішати та, поки вони не загусли знову, швидко з’єднати зі збитим яйцем, а потім iз 200 г борошна, до якого додати трохи порошку для печива. Наостанок доволі круте тісто розрівнюємо по змащеній маслом і посипаній борошном формі. А вже через 20 хвилин замість тоненького пласта вийматимемо з розігрітої до 180—190 градусів духовки височенький пухкий пиріг. До речі, мед у випічці не робить її приторно солодкою, як цукор. Тому, якщо ті, хто зібрався за столом, — ласуни, подавайте медовий пиріг iз варенням, наприклад малиновим. (Тоді ніяка застуда не причепиться). Ще медовий пиріг дуже смакує зі сметаною.
Звичайний сирний пиріг мало чим відрізняється від запіканки. Спочатку треба ретельно розтерти 200 г цукру та 50 г вершкового масла, потiм додати збите яйце, а потім вмішати добре розім’ятий чи пропущений через м’ясорубку вершковий сир (250 г). Додати 3—4 ложки сметани і все старанно вимісити з 200 г борошна. Тісто можна присмачити ванільним цукром або (і) 1–2 чайними ложками лимонного соку. А далі — змащена жиром і посипана борошном форма, духовка з традиційною для випічки температурою і смакування. До речі, сирний пиріг смачніший, коли охолоне, по–перше. А по–друге, смакувати його можуть навіть річні діти, бо у цій випічці немає жодного складника, який викликав би запитання.
Смачного!