Усе нове — добре забуте старе. І коли ми придбали для куховарства пузаті глиняні горщики, це для нас не видалося чимось надзвичайним: хтось пригадав запашні страви з бабусиної печі у подібних банячках, дехто — казку чи вірш зі свого дитинства. Пригадуєте, як було в Андерсена: принц–свинопас змайстрував чарiвний диво–горщик, обвішаний дзвіночками, який готував з музикою і безпомилково відгадував, яку страву в когось готують, що в кого росте на городі. А ще: «Звари мені, горщику, зеленого борщику...» А про казанок, який просто завалив місто кашею?!
У такому посудi можна готувати «все, що в кого росте на городі». Це — безпрограшний варіант: будь–що, приправлене вершками, маслом чи збитими яйцями, зі спеціями, улюбленими продуктами і фантазією перетворить звичайний обід чи вечерю на маленьфке родинне свято. Пузаті керамічні банячки на столі виглядають просто фантастично! До того ж у них зберігається максимум вітамінів і мікроелементів — усе це завдяки дивним природним якостям глини, товстим стінкам і рівномірному розподілу тепла по всій поверхні.
Почнемо з класичної домашньої печені з м’ясом. Для її приготування можна використати свинину, телятину, курятини. Хто любить жирнішу страву, можна додати підчеревину або ошийок. На 4 порції потрібно 500 г м’яса, 600 г картоплі, 150 г моркви, 150 г ріпчастої цибулі, 200 г печериць, 2—3 зубчики часнику, дві столові ложки підсмаженого борошна, 5 — рослинної олії, вода, за смаком — сіль, чорний мелений перець, червоний солодкий перець, базилік, майоран. Спочатку на сковороді трохи підсмажуємо на середньому вогні порізані цибулю й моркву, додаємо часточки печериць і пасеруємо ще 2 — 3 хвилини. У горщики порівну розкладаємо спершу шматочки м’яса, які відразу солимо і перчимо, додаємо по столовій ложці обсмажених моркви, цибулі та печериць, перемішуємо. Потiм — шар картоплі, попередньо приправленої сушеним базиліком, майораном, дрібно нарізаним часником, сіллю та перцем. Зверху докладаємо решту спасерованих iз грибами овочів, кладемо по одному невеличкому лавровому листочку і трохи підсмаженого борошна та перемішуємо все це з верхньою частиною картоплі. Наостанок горщики наповнюємо кип’яченою водою, щоб вона покрила всі інгредієнти. Далі закриваємо посудини кришками (або заліплюємо кружками з тіста) і ставимо в холодну духовку, включаємо нагрів на 200 градусiв і не виймаємо близько години. Ще можемо трохи «потомити», знизивши температуру. (Якщо не знаєте, як готувати їстівні «кришки з тіста», ось рецепт тіста: склянка кефіру, яйце, 100 г маргарину, сіль, по 0,5 чайної ложки цукру та соди, борошна — скільки вбере).
Неодмінно поверне у дитинство, до бабусиних байок про те, що «пуп наївся круп», печеня в горщику з курячими тельбухами. Для страви візьміть 800 г курячих шлуночків, 800 г картоплі, 3 середні цибулини, 2 морквини, 300 г цвітної капусти, 300 г квасолі, свіжої чи замороженої, та 150 г зеленого горошку, невеличкий кабачок, 25—30 г томатної пасти, а також спеції: по столовій ложці майорану, сухої аджики, 70 г олії, зелень, сіль, кілька зубчиків часнику. Почищені й порізані шлуночки злегка обсмажте на олії, додайте сюди води і поставте на повільний вогонь на півгодини, щоб вони «томилися». Коли вода випарується, додайте олії і обсмажуйте овочі: починайте з цибулі, через кілька хвилин всипте пошатковану морквину, решту порізаних овочів, а наприкінці — томатну пасту. (Головне на цьому етапі приготування — щоб нічого не пригоріло). Посоліть і додайте спеції. На дно кожного горщика покладіть порізану картоплю і все, що смажилося у сковорідці. Долийте страву бульйоном чи окропом і ставте в духовку хвилин на 40—50. Після того вимкніть духовку і дайте настоятися страві хвилин 10. Насамкінець, відкривши кришечку, заправте печеню сметаною і зеленню.
Багато хто, спробувавши в горнятку кашу, стане прихильником круп, навіть якщо перед цим каш не визнавав. Навіть перлова ! Чудова каша, розсипчаста, з м’якими зернятками перловки, які на зубах приємно лопаються. Аромат масла, грибів і спецій, смаженої цибульки і солодкої моркви підсилить і закріпить ваш вибір . На одне порційне горня потрібно 100 г перлової крупи, 120 г будь–яких свіжих грибів, півтори склянки води чи бульйону, 50 г вершкового масла, половина чайної ложки солі та спеції. Як завжди, перлову крупу треба промити в кількох водах і дати стекти. Далі у сковороді розтопити вершкове масло, всипати перловку і злегка обсмажити її, слідкуючи, щоб не підгоріла. Печериці почистити, порізати на невеликі шматочки і покласти до крупи. (Якщо маєте лісові гриби, їх спочатку потрібно почистити і прокип’ятити 40 хвилин, а сухі — ще й попередньо замочити. І смажити під кришкою хвилин 5 — гриби мають розм’якнути і дати сильний аромат). Насамкінець треба перекласти крупу з грибами в порційні горщики, посолити, додати спеції, залити водою чи бульйоном, накрити кришкою і відправити в духовку. Коли вода в горщиках закипить, слід зменшити вогонь і «томити» кашу в духовці 50 хвилин. Якщо крупа буде твердою, тримати в духовці ще 10 хвилин. Перед подачею в горнятко покласти шматочок масла і зелень.
Дуже просто приготувати гречку в банячку. Спочатку треба м’ясо (свинину або курятину, 150 г на порцію) обсмажити на сковорідці з олією, посолити й поперчити. Окремо злегка підсмажити на соняшниковій олії цибулю з морквиною. Гречку (100 г на порцію) перебрати і добре промити. Все змішати, додати за смаком солі і приправи (які вам подобаються), перекласти в горщики, залити бульйоном або гарячою водою (рідини має бути приблизно удвiчi більше, ніж гречки з м’ясом.) Поставити в духовку і з моменту закипання тримати при невеликій температурі 1—1,5 години.
Просто, оригінально і смачно — омлет з цвітною капустою у горнятку. Для його приготування ( на 4 порції) відваріть у підсоленій і приправленій лавровим листям і перцем горошком воді цвітну капусту (1кг), розберіть її на суцвіття, поріжте і присипте сухарями. На соняшниковій олії спасеруйте кільця двох середніх цибулин, пошатковану морквину і кільця двох солодких перчин. Додайте 50 г вершкового масла, капусту обваляйте у сухарях, посоліть, поперчіть і розкладіть усе швиденько у горщики. Насамкінець збийте 4 яйця з дрібкою солі, розмішайте яєчну суміш з подрібненою свіжою зеленню і залийте нею овочі в горщиках. Запікайте в духовці 20 хвилин.
ПОРАДНИК
Наповнені глиняні горщики не можна ставити у гарячу піч, себто духовку, — вони можуть тріснути. Ще ні в якому випадку не ставте такий горщик на конфорку — там йому точно «смерть».
Виймати порційний гарячий горщик і ставити на стіл обов’язково потрібно на підставку — дерев’яну чи керамічну (у крайньому випадку — на тарілку).
Звичайно, привабливіший для ока емальований глиняний горщик, але блискуче покриття навряд чи вам вдасться уберегти від мікроскопічних тріщинок. А вони, між іншим, дуже добре вбирають хімічні засоби, якими ви миєте посуд, а потім, під час приготування, неприємно «присмачують» страви. Тож для того, щоб легше вiдмити глиняний посуд, його краще спочатку вiдмочити, а потiм добре відтерти.