Закон «регіонального» відбору

01.11.2011

Венеціанська комісія вкотре розкритикувала намір української влади перейти на змішану систему виборів. Відповідну заяву вчора оголосив секретар комісії Томас Маркерт, виступаючи на комітетських слуханнях українського парламенту, присвячених виборчим проектам. Маркерт відзначив, що мажоритарно–пропорційна система справді діє в кількох країнах Європи, однак в Україні є негативний досвід «змішаних» виборів.

Секретар ВК закликав парламентську більшість знайти компроміс із опозицією та погодити спільний проект про вибори народних депутатів. «Якщо цього не трапиться, це підірве довіру громадян до виборчої системи», — каже Маркерт, зазначаючи, що для України найбільш оптимальною була б пропорційна система із відкритими партійними списками.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин теж закликав до діалогу. «Треба шукати і знаходити те, що ми називаємо, «компромісом по–українськи», — зауважив спікер на засіданні погоджувальної ради. За його словами, розгляд проектів відбудеться на четверговому засіданні.

Водночас Партія регіонів не дуже охоча до поступок опозиції. Голова фракції ПР Олександр Єфремов заявив, що змішана система — то і є компроміс, «правильна система, яка відповідає тій політичній культурі, яка існує в нашій державі на сьогоднішній день».

Віце–спікер від БЮТ Микола Томенко припустив, що опозиція може вдатися до блокування трибуни, якщо її думку будуть ігнорувати.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Верховної Ради обіцяє з'ясувати обставини страхування життя депутатів на 4,4 мільйона гривень. Коментуючи інформацію про відповідний тендер, який начебто було оголошено ВР, Володимир Литвин зізнався, що чує про це вперше, і розбереться, «чи це практика звична, чи це вперше». «Я думаю, що це було б правильно, бо Верховна Рада в очах людей не користується високою підтримкою. І коли ми говоримо під час доопрацювання бюджету, що всім потрібно потерпіти, то треба продемонструвати це на рівні органів влади», — зазначив Литвин.