Москаль, на Ющенка зуби не скаль!

19.10.2011

Президент України (2005—2010 рр.) Віктор Ющенко звернувся до Київського райсуду міста Сімферополя (Автономна республіка Крим) із позовною заявою про захист честі, гідності та відшкодування завданої моральної шкоди. Наразі суд ще не визначився щодо відкриття провадження у справі. Відповідачем має бути народний депутат Геннадій Москаль, який зареєстрований саме у Сімферополі. Ціна позову — одна гривня.

 

Нагадаємо, що місяць тому пан Москаль на своєму персональному веб–сайті народного депутата розмістив відверто провокативну інформацію про те, що попередній Президент нібито подав документи для отримання дозволу на проживання у США, щоб у подальшому отримати громадянство цієї країни. Мовляв, цю інформацію нардеп нібито отримав від української діаспори в США. Згодом дану інформацію поширили ЗМІ — iнтернет–видання, газети та телеканали.

«Розповсюджена відповідачем інформація ганьбить мою честь, гідність i ділову репутацію, є недостовірною та не відповідає дійсності, зокрема з наступних підстав:

У вересні я перебував у Сполучених Штатах Америки з візитом на запрошення Інституту політики сенатора Доула при Канзаському університеті, де взяв участь у цьогорічних осінніх зустрічах Інституту Доула на тему: «Двадцять років після розпаду Радянського Союзу», — зазначає у позові Віктор Ющенко. — Відповідач не навів жодних доказів, якими б заявлена ним інформація підтверджувалася. Голослівні, безпідставні заяви не є достатніми доказами, які б підтвердили інформацію про те, що мною подано документи для отримання дозволу на проживання у США».

Як вважає Ющенко, негативні наслідки, спричинені йому діями відповідача, збільшуються, зважаючи на те, що сам позивач «є публічною людиною, відомим в Україні та світі політиком» i головою партії «Наша Україна». Саме тому честь, гідність і ділова репутація мають для позивача як політика особливо велике значення. Посилаючись на окремі статті Конституції та норми Цивільного кодексу України, Віктор Андрійович обґрунтовує подання цього позову. Ще й нагадує, що у відповідності до ст. 8 Закону України «Про статус народного депутата України» у своїй діяльності відповідач Геннадій Москаль повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі.

Лідер «Нашої України» вважає, що поширенням недостовірної інформації йому було «завдано значну моральну шкоду — втрати немайнового характеру внаслідок приниження честі, гідності та ділової репутації як політика, ускладнення подальшого активного громадсько–політичного життя через формування негативного ставлення до мене в суспільстві». Відтак позивач просить Феміду стягнути з позивача на свою користь кошти в сумі 1 грн. 00 коп. як компенсацію за завдану йому моральну шкоду.

Серед іншого Віктор Ющенко просить суд «визнати недостовірною, такою, що не відповідає дійсності, порушує його права та свободи, ганьбить його честь, гідність та ділову репутацію інформацію, розповсюджену 20 вересня 2011 року народним депутатом Москалем Геннадієм Геннадійовичем». А інформацію про те, що Ющенко нібито подав документи для отримання дозволу на проживання у США, позивач просить суд узагалі визнати наклепом.

Позивач просить Феміду зобов’язати нардепа Москаля спростувати цю інформацію «у спосіб, найбільш близький до способу її поширення, шляхом розміщення на зазначеному персональному сайті депутата та поширення через iнтернет–видання, друковані ЗМІ та телеканали офіційного вибачення відповідача» перед Віктором Ющенком. Відповідач має визнати у строк не пізніше п’ятнадцяти днів iз дня набуття рішенням суду законної сили, що поширена ним недостовірна інформація не відповідає дійсності, порушує права та свободи позивача, ганьбить його честь, гідність та ділову репутацію як політика.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>