Полунички не бажаєте?

09.06.2004
Полунички не бажаєте?

Щербатий ніж, вино і полуниці

Морочаться на темному столі.

Іржава корба грає на криниці —

Скриплять у ній вози і журавлі.

Павло ГІРНИК.

      Холодне шампанське грає у кришталевому фужері. Ви вмочуєте яскраву полуничку у збиті вершки, смакуєте її і запиваєте вишуканим напоєм... Якесь дежа вю. А, так це ж кадр із фільму «Кралечка»! Насправді все відбувається за трохи іншим сценарієм: верандочка заміської дачі, на дерев'яному столі — полумисок щойно зірваних з грядки полуниць, ще гарячих від літнього сонця, келих прохолодного торішнього домашнього вина. Ви насолоджуєтесь літом, сонцем, дарами рідної землі...

 

      Героїня фільму «Дівчата», випускниця «калінарного» училища, обстоюючи свою професію, запевняла, що з картоплі можна приготувати сотні страв. Я не навчалася в кулінарних університетах, але запевняю, що з полуниць можна також виготовити чимало смачненького. Кисіль, компот, джем, варення, конфітюр, різноманітні тістечка, торти, фруктові салати, суп, вареники, млинці з полуниць і просто полуниці з цукром, сметаною, збитими вершками, медом, йогуртом. Чому мова зайшла саме про полуниці? Та ж саме полунична пора!

      З'їдаючи щодня по скляночці суниць, ви забезпечите себе вітамінами на цілий рік, адже вони містять «депо» вітамінів. Найближча родичка суниць — полуниця — також містить чимало поживних речовин, тому варто саме в цю пору «затоварити» себе «живими» вітамінами, а також підготуватися до зими, тобто зробити деякі заготовки. Ми вже писали, як можна приготувати варення-«п'ятихвилинку» з полуниць, а також перетерті з цукром полуниці, у яких зберігаються усі поживні речовини. У кого ж є містка морозильна камера, варто заготувати морожені ягоди.

Полуниці заморожені

      Полуниці ретельно миють, дають стекти воді, потім відривають плодоніжки, сортують, залишаючи для заморожування лише тверді, неперезрілі ягоди. Спочатку їх трохи приморожують, а потім у поліетиленовому пакеті кладуть у морозильну камеру. Ягоди можуть зберігатися до 6 місяців. Розморожують їх при кімнатній температурі.

Слушні поради

      * Полуниці — досить соковиті ягоди, тому зовсім не обов'язково спеціально готувати сироп для полуничного варення. Досить засипати ягоди цукром і залишити до ранку — полуничний сік відціджують, кип'ятять і заливають ягоди, дають охолонути. Можна проробити цю процедуру кілька разів, тоді ягоди не розваряться, не втратять «товарний» вигляд, а будуть тверденькі й ціленькі.

      * Ящо ви готуєте вареники з полуниць, то не обов'язково цукрувати ягоди, бо тісто ствердне і вареники вийдуть «гумові». Краще збити сметану чи вершки з цукром і подати до готових вареників.

      * Ви можете приготувати ягідний йогурт власноруч. Для цього вам необхідно придбати упаковочку йогурту з «живими» культурами, тобто йогурт, термін придатності якого не рік-два, а бодай тиждень. Прокип'ятіть літр молока, вистудіть і додайте йогурт. Залиште на ніч при кімнатній температурі, не накриваючи. Зранку відберіть скляночку готового йогурту, накрийте і поставте у холодильник для подальшого використання. Решту йогурту поцукруйте до смаку, додайте подрібнені полуниці (інші ягоди) і їжте на здоров'я.

      * Готуючи на кухні, не гайте часу — приділіть увагу і собі: чисто вимите обличчя протріть полуницею, підсохне — повторіть процедуру ще кілька разів. Сік полуниць містить натуральні фруктові кислоти, які чудово відбілюють шкіру, звужують пори, надають обличчю свіжого вигляду.

      * Будьте уважні! Плями з полуничного соку не так-то легко видалити. У жодному разі не кидайтеся одразу прати заплямовану річ — так ще важче буде видалити пляму. Краще одразу нанесіть на неї який-небуть засіб для видалення плям, скажімо Vanish, зачекайте 10-15 хв. і виперіть у прохолодній воді.

 

Салат iз вишень і полуниць

      Інгредієнти: 500 г полуниць, 500 г вишень, 2 лимони, 1 столова ложка вершкового масла, 2 повні чайні ложки цукрового піску, 1 столова ложка винного оцту, білий йогурт чи сметана.

      Приготування: Переберіть, вимийте і розріжте навпіл полуницi, вийміть кісточки з вишень. Натріть на тертушці лимон так, щоб у вас вийшла повна чайна ложка цедри лимона. Змішайте фрукти з натертою шкіркою і соком лимона. Тонко наріжте другий лимон. Нагрійте масло у великій сковороді й покладіть туди ягоди, цукор і шматочки лимона. Влийте оцет і потримайте на слабкому вогні одну хвилину. Додайте цукор за смаком і подавайте на стіл разом зі сметаною чи білим йогуртом без фруктових добавок.

 

Полуничні тортики

      Інгредієнти: 0,5 скл. борошна, 0,5 скл. цукру, 2 яйця, жир для змащення форми, 3 сирки ванільні (скажімо «Слов'яночка»), 3 ст. л. желатину (можна використати пакетик загущувача сметани), 1 пакет полуничного желе, свіжі полуниці.

Приготування:

      1. Збити білки з цукром на круту піну, додати жовтки і далі збивати. Всипати борошно, легенько вимішати. Форму змастити жиром, вилити тісто і випікати при температурі 190 градусів. Корж вистудити і склянкою вирізати кружальця (див. фото).

      2. З пергаментного паперу вирізати смужки шириною 10 см і довжиною трохи більшою за діаметр бісквітних кружалець. Обмотати бісквіт папером, скріпити скотчем, викласти кружальця на тацю.

      Розвести желатин у теплій воді. Коли повністю розчиниться й охолоне, вимішати в блендері чи збити міксером із сирками. Масу викласти в утворені циліндрики.

      3. Полуничне желе розчинити у половині вказаної у рецепті кількості води. Коли почне гуснути, викласти на сиркову масу, прикрасити ягодами і поставити тацю з тортиками в холодильник на кілька годин, щоб добре загусло. Перед подачею до столу зняти папір.

 

Полуничні кошички

      Тісто: 500 г борошна, 250 г масла чи маргарину, 2 жовтки, 1 ст. л. цукру, сік і цедра з одного лимона, 2 ст. л. сметани.

      Заварний крем: 2 скл. молока або вершків, 150 г цукру, 4 жовтки, 50 г крохмалю, ванілін.

Півкілограма добірних, але не великих полуниць, пакет желе.

      Приготування: Масло посікти з борошном, додати жовтки, цедру, сік лимона, сметану, замісити тісто і поставити його на годину у холод. Тонко розкачати на посипаній борошном стільниці, склянкою вирізати кружальця, вистелити ними змащені жиром формочки і випікати в гарячій (220-240 градусів) духовці.

      Жовтки розтерти з цукром, вимішати з крохмалем і ваніліном, потроху вливати тепле молоко чи вершки. Поставити на слабкий вогонь і мішати, доки не загусне, не доводячи до кипіння. Вистудити.

      У готові кошички накласти тонким шаром заварний крем, зверху викласти порізані навпіл полуниці. Розчинити желе водою, а коли почне гуснути — полити тонким шаром фрукти. Тримати у холоді.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>