Спочатку було яйце…

28.09.2011
Спочатку було яйце…

Яблучний пиріг на сніданок — просто, швидко, смачно.

Найпростішим пирогом для мене ще зі студентських років був бiсквіт iз 5 яєць, склянки цукру та такого ж об’єму борошна: спочатку збиваєш міксером два перших інгредієнти, додаєш третій — і за кiлька хвилин тісто готове. А ще хвилин за 20, якщо попередньо вже розігріто духовку, можна скликати усіх на чаювання. (Крім того я періодично викладала у форму для випікання шматочки яблук — й отримувала неперевершену простоту, яка подобалася усім знайомим).

Але міксер, що купила мама ще в часи радянського дефіциту, перегорів, і в холодильнику залишилося лише одне яйце. А треба було чимось пригощати знайомих, які зателефонували, що за півгодини зайдуть. Я почала переривати кулінарні книжки. На порятунок натрапила у збірці рецептів угорської кухні. І відтепер раз на тиждень чи двічі, інколи навіть вранці, встигаю спекти яблучний пиріг на одному яйці. До речі, цією випічкою залюбки снідають діти, беруть шматки у школу. Отже, потрібно 40 г вершкового масла (в оригіналі — смальцю) ретельно розтерти з цукром (200 г), додати яйце — і продовжувати розтирати. Окремо натираємо на крупну тертку 2 середніх яблука не надто соковитих сортів (наприклад «Галла») і вмішуємо їх у яєчно–цукрову суміш. Додаємо 200 г борошна з половиною пачки порошку для печива, присмачуємо меленою корицею і цедрою лимона — і вимішуємо тісто. Викладаємо у змащене маслом і притрушене борошном деко, розрівнюємо і випікаємо при температурі 180—190 градусів, допоки пиріг не зарум’яниться. Готовий корж можемо розрізати подовж навпіл і змастити улюбленим повидлом або медом.

Ще один досить швидкий рецепт — пиріг iз родзинками. Для його приготування потрібно: яйце, 30 г вершкового масла (смальцю), 200 г цукру, півпачки порошку для печива, 280 г борошна, 250 г молока, 100—150 г родзинок. Спочатку треба порізати родзинки і перемішати їх iз борошном. Потім розтерти масло з цукром та яйцем, додати порошок для печива, за 3 рази вмішати у масу борошно з родзинками та молоком і вимісити однорідне тісто. Пекти так, як у попередньому варіанті.

Смачна простота.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>