«Окультурення» власника

13.09.2011

Віктор Янукович дав доручення вивести львівський музей–меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» з балансу Служби безпеки України й передати його до сфери управління Міністерства культури, а також забезпечити «відповідне фінансування з Державного бюджету». Відповідне доручення отримали Прем’єр–міністр і голова Служби безпеки України. Припис Президента треба виконати до 15 жовтня.

Симптоматично, що Віктор Янукович видав своє доручення до річниці скандалу — рівно рік тому СБУ затримала директора музею Руслана Забілого. Історика запідозрили у підготовці до розголошення державної таємниці, конфіскували в нього комп’ютерну техніку, а також електронні носії інформації.

«Появу такого доручення я вважаю логічною, — зазначив Руслан Забілий у коментарі «УМ». — Дуже важливо, як буде втілюватися передача. Бо це означає збереження структури, штату, офісних приміщень тощо — тобто є цілий комплекс проблем, які слід вирішити. Поки що важко передбачити, як це відбуватиметься... Та якщо передача дозволить надати розвитку музеєві, то це позитив».

В одному з найближчих номерів «УМ» читайте статтю про колізії, які довелося пережити музею «Тюрма на Лонцького» за рік, та про розслідування кримінальної справи щодо Забілого.