Ні для кого не дивина, що у тісто нерідко додають крохмаль. А це означає, що випічка з додаванням картоплі теж досить поширена кулінарна практика. Немало її прикладів можна знайти в угорській кухні.
Ощадливе чайне печиво. Потрібно: 500 г борошна, пачка порошку для печива, 200 г картоплі, 120 г смальцю, 180 г цукру, пачка ванільного цукру, яйце. Борошно перемішуємо з порошком для печива і ретельно вимішуємо з вареною, пропущеною через сито картоплею. Далі масу ретельно перетираємо зі смальцем (можна взяти і вершкове масло, яке запашніше, але воно перетворює випічку на продукт нетривалого зберігання). Звичайний і ванільний цукор збиваємо з яйцем. І насамкінець уже все разом ретельно вимішуємо. Розкачуємо тісто завтовшки 0,5 см і вирізаємо з нього різні фігурки. Викладаємо на змащене маслом деко і випікаємо при середній температурі. Готове печиво притрушуємо ванільним цукром.
Какао–картопляні кульки з абрикосово–мигдальною начинкою. Для тіста потрібно: 500 г борошна, 150 г смальцю, 200 г протертої вареної картоплі, 220 г цукру, пачка порошку для печива, 2 яйця, 2 столові ложки какао, півпачки ванільного цукру. Із усіх інгредієнтів вимішуємо тісто середньої консистенції і формуємо кульки завбільшки з волоські горіхи. Середину кожної вдавлюємо пальцем і кладемо у ямку абрикосове повидло й мигдальне зерня. Викладаємо на змащене жиром деко і випікаємо при середній температурі.
Картопляно–фруктовий пиріг–1. Потрібно: 250 г борошна, 250 г вареної картоплі, 120 г смальцю, 120 г цукрової пудри, яйце, пачка порошку для печива, півпачки ванільного цукру. Із усіх інгредієнтів вимісити тісто, розділити його на дві частини. Одну рівномірно викласти у змащену форму, покрити будь–яким повидлом (десь на палець) і поверх покласти другу частину тіста. Проколоти у кількох місцях виделкою і випікати у добре розігрітій духовці при високій температурі. Готовий пиріг порізати квадратиками і посипати ванільним цукром.
Картопляно–фруктовий пиріг–2. Потрібно: 80 г цукру, 3 яйця, 450 г печеної перемеленої картоплі, 0,5 пачки ванільного цукру, пачка порошку для печива. Спочатку ретельно розтираємо цукор iз жовтками до утворення стійкої піни і вводимо її в охолоджену перемелену картоплю. Постійно перемішуючи, додаємо почергово ванільний цукор, порошок для печива та збиті в піну 3 білки. Далі тісто виливаємо у змащене маслом і посипане борошном деко і випікаємо при температурі 180—190 градусів. Коли пиріг охолоне, розрізаємо його на дві частини, які потім з’єднуємо з допомогою прошарку улюбленого фруктового повидла. Зверху традиційно посипаємо ванільним цукром.
Смачного!