Геркулесова сила у тарілці

31.08.2011
Геркулесова сила у тарілці

Дитина їстиме і вранці, якщо мама знає її смаки. (Фото з сайту liveinternet.ru.)

Уже завтра знову починаються робочі будні для школярів, а для батьків — щоденна посилена турбота про своїх чад, які мають гризти граніт науки. І ця турбота починається із самого ранку — з думки про те, що приготувати дитині на сніданок, щоб він був і корисним, і смачним. Традиційні: каші, запіканки та яєшні. Втім, готуючи з круп, борошна, яєць і не тільки, щоразу варто проявляти творчість.

 

Як би банально це не звучало, але вівсянка — це справді чудовий заряд енергії на весь день: вона блокує відчуття голоду, знижує швидкість засвоєння вуглеводнів. Вівсянку у нас недаремно назвали «Геркулесом», бо цей герой відомий своєю силою. Між іншим, римські імператори годували вівсянкою своїх легіонерів. А для порції каші на сніданок достатньо зварити півсклянки вівсяної крупи і приправити її тим, на що спроможна ваша фантазія. Приготуйте, приміром, кашу «домашні мюслі». До вже відвареної вівсянки додайте порізаний банан, жменьку горіхів і потертий невеличкий шматочок шоколаду; або потерте яблуко, змішане з корицею, родзинками і медом (мед додавайте, коли каша прохолоне). До готової підсоленої каші (якщо ваша маленька людина вподобала таку) можна додати шматочок порізаного сиру чи бринзи або посмажені з цибулею печериці.

Можна приготувати омлет–загадку з овочами та оливками. Поріжте цибулину, один стручок солодкого перцю і підсмажте це до напівготовності на олії (найкраще оливковій). Окремо збийте три яйця, посоліть, проперчіть і поріжте в яєчну масу оливки (50 г) кільцями і твердий сир (50 г) кубиками. Вилийте це до цибулі і перцю, розподіліть рівномірно по всій сковороді, накрийте кришкою і смажте на повільному вогні хвилини чотири. Присипте зеленню.

Для ласунів — запіканка «Доброго ранку!», яка за смаком і виглядом може позмагатися з пирогом, а готується значно швидше. Тож візьміть 500 г сиру, 120 г молока, 7 столових ложок цукру, 3 яйця, 5 — манки, 2 — крохмалю, цедру лимона, ванілі на кінчику ножа і дрібку солі. Спочатку залийте манку теплою водою (4 столові ложки) — щоб набухала. Яйця збийте з цукром, сир розведіть у молоці, все з’єднайте, додайте ваніль, крохмаль, цедру, сіль і добре вимісіть. (За бажання можна додавати у тісто мигдаль, курагу, а ще — замість яєць — потертий банан. До речі, додавати цей екзотичний фрукт замість традиційних яєць можна у будь–яке тісто, особливо пісочне).

Але повернімося до запіканки. Форму змастіть маслом, посипте манкою, вилийте в неї тісто. Окремо почистіть 2–3 яблука, поріжте на часточки, присипте корицею і викладіть на тісто. Зверху полийте сметаною, збитою з цукром (це скріпить яблука і додасть їм соковитості, «кремовості»). На цьому можна й зупинитися. Але «Доброго ранку!» — це коли зверху ще трохи слив або (і) банана, чорної горобини, родзинок, кураги тощо. До речі, можна додати навіть кубики гарбуза або будь–які консервовані ягоди чи фрукти. Насамкінець запікайте у розігрітій духовці хвилин 25—30. ( Якщо верх буде підгорати, прикрийте форму папером).

Якщо вашi син чи донька вiдмовляються вранці їсти повноцінно, збийте для них у блендері молоко (склянку) з четвертиною банана чи кількома ложками домашнього сиропу або варення і припасіть жменьку домашнього печива. Наприклад, корисного сирного. Щоб його спекти, розітріть сир (200 г) з вершковим маслом (200 г). Додайте борошно (2 склянки, можна і грубого помолу), цукор (4 столові ложки), ваніль і замісіть тісто. Розкачайте його у вигляді коржа і поріжте на фігурки, обкачайте у сухарях і запікайте у духовці 30 хвилин. Печиво дуже запашне, смакує і гарячим, і холодним.

За півгодини вранці можна стушкувати два в одному — овочеве рагу з м’ясом , яке задовольнить тих, хто, прокинувшись, харчується повноцінно. На дно каструлі з товстим дном потрібно порізати цибулину і морквину, додати соняшникову олію (2 столові ложки) і спасерувати овочі на повільному вогні. Потім слід додати маленькі шматочки філе курятини чи нежирної свинини (200—300 г), влити 4 ложки води і тушкувати хвилин 5. Потім покласти шматочки болгарського перцю та помідора (по одному), півбаклажана (щоб не чистити цей овоч, його на півгодини кладуть у холодну воду) і заправити сметаною (150—200 мл), посолити, поперчити і залишити на повільному вогні на 15 хвилин. Насамкінець притрусити петрушкою.

Варто пам’ятати, що діти не люблять одноманітності. І дуже ймовірно, що, отримавши почергово описані страви, вранці ваше чадо залишатиметься задоволеним і ситим.

Тетяна ЗІНЧЕНКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>