Уже завтра знову починаються робочі будні для школярів, а для батьків — щоденна посилена турбота про своїх чад, які мають гризти граніт науки. І ця турбота починається із самого ранку — з думки про те, що приготувати дитині на сніданок, щоб він був і корисним, і смачним. Традиційні: каші, запіканки та яєшні. Втім, готуючи з круп, борошна, яєць і не тільки, щоразу варто проявляти творчість.
Як би банально це не звучало, але вівсянка — це справді чудовий заряд енергії на весь день: вона блокує відчуття голоду, знижує швидкість засвоєння вуглеводнів. Вівсянку у нас недаремно назвали «Геркулесом», бо цей герой відомий своєю силою. Між іншим, римські імператори годували вівсянкою своїх легіонерів. А для порції каші на сніданок достатньо зварити півсклянки вівсяної крупи і приправити її тим, на що спроможна ваша фантазія. Приготуйте, приміром, кашу «домашні мюслі». До вже відвареної вівсянки додайте порізаний банан, жменьку горіхів і потертий невеличкий шматочок шоколаду; або потерте яблуко, змішане з корицею, родзинками і медом (мед додавайте, коли каша прохолоне). До готової підсоленої каші (якщо ваша маленька людина вподобала таку) можна додати шматочок порізаного сиру чи бринзи або посмажені з цибулею печериці.
Можна приготувати омлет–загадку з овочами та оливками. Поріжте цибулину, один стручок солодкого перцю і підсмажте це до напівготовності на олії (найкраще оливковій). Окремо збийте три яйця, посоліть, проперчіть і поріжте в яєчну масу оливки (50 г) кільцями і твердий сир (50 г) кубиками. Вилийте це до цибулі і перцю, розподіліть рівномірно по всій сковороді, накрийте кришкою і смажте на повільному вогні хвилини чотири. Присипте зеленню.
Для ласунів — запіканка «Доброго ранку!», яка за смаком і виглядом може позмагатися з пирогом, а готується значно швидше. Тож візьміть 500 г сиру, 120 г молока, 7 столових ложок цукру, 3 яйця, 5 — манки, 2 — крохмалю, цедру лимона, ванілі на кінчику ножа і дрібку солі. Спочатку залийте манку теплою водою (4 столові ложки) — щоб набухала. Яйця збийте з цукром, сир розведіть у молоці, все з’єднайте, додайте ваніль, крохмаль, цедру, сіль і добре вимісіть. (За бажання можна додавати у тісто мигдаль, курагу, а ще — замість яєць — потертий банан. До речі, додавати цей екзотичний фрукт замість традиційних яєць можна у будь–яке тісто, особливо пісочне).
Але повернімося до запіканки. Форму змастіть маслом, посипте манкою, вилийте в неї тісто. Окремо почистіть 2–3 яблука, поріжте на часточки, присипте корицею і викладіть на тісто. Зверху полийте сметаною, збитою з цукром (це скріпить яблука і додасть їм соковитості, «кремовості»). На цьому можна й зупинитися. Але «Доброго ранку!» — це коли зверху ще трохи слив або (і) банана, чорної горобини, родзинок, кураги тощо. До речі, можна додати навіть кубики гарбуза або будь–які консервовані ягоди чи фрукти. Насамкінець запікайте у розігрітій духовці хвилин 25—30. ( Якщо верх буде підгорати, прикрийте форму папером).
Якщо вашi син чи донька вiдмовляються вранці їсти повноцінно, збийте для них у блендері молоко (склянку) з четвертиною банана чи кількома ложками домашнього сиропу або варення і припасіть жменьку домашнього печива. Наприклад, корисного сирного. Щоб його спекти, розітріть сир (200 г) з вершковим маслом (200 г). Додайте борошно (2 склянки, можна і грубого помолу), цукор (4 столові ложки), ваніль і замісіть тісто. Розкачайте його у вигляді коржа і поріжте на фігурки, обкачайте у сухарях і запікайте у духовці 30 хвилин. Печиво дуже запашне, смакує і гарячим, і холодним.
За півгодини вранці можна стушкувати два в одному — овочеве рагу з м’ясом , яке задовольнить тих, хто, прокинувшись, харчується повноцінно. На дно каструлі з товстим дном потрібно порізати цибулину і морквину, додати соняшникову олію (2 столові ложки) і спасерувати овочі на повільному вогні. Потім слід додати маленькі шматочки філе курятини чи нежирної свинини (200—300 г), влити 4 ложки води і тушкувати хвилин 5. Потім покласти шматочки болгарського перцю та помідора (по одному), півбаклажана (щоб не чистити цей овоч, його на півгодини кладуть у холодну воду) і заправити сметаною (150—200 мл), посолити, поперчити і залишити на повільному вогні на 15 хвилин. Насамкінець притрусити петрушкою.
Варто пам’ятати, що діти не люблять одноманітності. І дуже ймовірно, що, отримавши почергово описані страви, вранці ваше чадо залишатиметься задоволеним і ситим.
Тетяна ЗІНЧЕНКО