Що занадто, то нездраво

31.08.2011
Що занадто, то нездраво

Навіть звичайний стрес–тест на біговій доріжці для здорового пацієнта може виявитися шкідливим. (Фото з сайту dic.academic.ru.)

На думку експертів із різних медичних інститутів США, американський уряд щорічно виділяє сотні мільярдів доларів на медичні процедури, які не приносять жодної користі, а часом навіть завдають серйозної шкоди здоров’ю. Лікарі вважають, що треба переглянути стандарти діагностики та лікування, не робити поширені «рутинні» процедури наліво і направо, щоб заощадити гроші і врятувати людські життя.

 

Простий аналіз тягне за собою складніші

Для когось це буде парадоксальним твердженням, для когось — очевидним фактом, але після серії досліджень американські лікарі зробили саме такий висновок: чим більше ходиш по лікарнях, проходиш дослідження і лікуєшся, тим більше хворієш. Причому результат був дещо несподіваним для самих експертів, пише «Медпортал».

«Є багато галузей медицини, де відмова від аналізів, рентген–діагностики та лікування в кінцевому результаті краще позначається на здоров’ї», — пояснює професор медицини Каліфорнійського університету Рита Редберг. Як це відбувається? Для багатьох у цілому здорових людей за одними аналізами йдуть інші, а більш складні дослідження, у свою чергу, можуть призвести до серйозного втручання. І все це викликане ймовірно наявною проблемою, яка, по–перше, не факт, що є взагалі, а по–друге, може вирішитися сама по собі або виявитися нескладною. Тому, стверджують експерти, чимало аналізів і методів лікування (як, наприклад, аналізи на простат–специфічні антигени для діагностики раку простати, які щорічно роблять понад 20 мільйонам чоловіків у США, хірургічне лікування хронічних болів у спині, застосування антибіотиків проти синуситу тощо) насправді виявляються або шкідливими, або настільки ж марними, як і плацебо .

І хоч аналізи дійсно рятують життя одним пацієнтам, допомагаючи на ранній стадії виявити захворювання, для інших вони можуть виявитися шкідливими і навіть руйнівними. Під час масштабних досліджень учені проаналізували вплив різних методів хірургічного втручання в галузі кардіології на пацієнтів зі стабільним здоров’ям, які відчували тільки легкий біль у грудях. І з’ясувалося, що ці процедури підвищували тривалість та якість життя не більше, ніж такі неінвазивні методи, як таблетки, фізичні вправи і здорове харчування. При тому, що операції обходилися набагато дорожче і несли для пацієнтів ризик померти від помилки чи ускладнень.

Крім того, вчені з’ясували ще один не вельми приємний факт. Довгий час вважалося, що закупорка артерій (її можна виявити за допомогою комп’ютерної томографії та інших рентгенологічних методів) призводить до інфарктів. Насправді це не так, а от її лікування дійсно може спричинити інфаркт. Річ у тім, що при усуненні закупорок хірургічним шляхом цілий потік із залишків органічних речовин потрапляє в крихітні кров’яні судини і може залишити серце без кровопостачання, викликати напад стенокардії тощо, зазначає професор медицини Університету Північної Кароліни Нортін Хедлер. За словами експерта, щороку більше 500 тисяч пацієнтів проходять пластичні операції на судинах (усунення закупорок). І тільки для частини хворих такі операції були дійсно необхідними.

Картинки у форматі 3D — цікаво, але незрозуміло

Більше того, нові технології часом можуть навіть призвести до загострення проблеми. За словами доктора Лауера з Національного інституту серця, легенів і крові, комп’ютерна томографічна ангіографія, що дозволяє побачити серце і коронарні артерії в форматі 3D, справді дає лікарям «можливість побачити те, що ми не бачили раніше. Але наша здатність зрозуміти, що саме ми бачимо і чи слід нам втручатися, не встигає за новими технологіями».

Дослідження, проведене фахівцями Медичного інституту Джона Хопкінса, показало, що серед 1000 пацієнтів із низьким ступенем ризику, які пройшли комп’ютерну томографічну ангіографію, у наступні 18 місяців було стільки ж інфарктів та смертей, що й серед 1000 пацієнтів, які не проходили тест. Але ті, хто його пройшов, вживали більше ліків, здавали більше аналізів і піддавалися різним видам хірургічного втручання, ризикуючи постраждати від цілої низки побічних ефектів. Навіть сама комп’ютерна томографічна ангіографія має побічний ефект. У спеціальній установці пацієнт отримує високі дози радіоактивного опромінення, а це підвищує ризик захворiти на рак.

З огляду на це доктор Стівен Ніссен iз лікарні Клівленда не рекомендує пацієнтам без симптомів будь–яких хвороб проходити томографію, ехокардіограму і навіть стрес–тести на біговій доріжці. Тому що ці дослідження часто виявляють помилкові позитивні реакції і можуть потягти за собою абсолютно непотрібні небезпечні втручання. Те саме стосується і дорогої комп’ютерної томографії хребта. За її допомогою можна виявити хвороби, виліковні хірургічним втручанням. Однак цей метод не більш ефективний, ніж легка гімнастика і здоровий спосіб життя, та при цьому приховує в собі серйозні ризики й не обов’язково усуває біль.

«Серед лікарів поширена стійка хибна думка: якщо ви знаходите щось таке, що відрізняється, як ви вважаєте, від норми, це і є причиною проблем пацієнта», — пояснює Хедлер. Але насправді, за словами фахівця, відхилення від «норми» може не стосуватися поточного захворювання. Це «щось» може бути нормою для цього конкретного пацієнта. Наприклад, є такі люди, для яких 36,6 — це вже висока температура, бо в здоровому стані їхнє тіло нагрівається лише до 36,0. Або інша ситуація. Аналізи людини не ідеальні (гемоглобіну трохи менше, ніж треба, холестерину — більше), але людина живе з цим усе своє життя і чудово почувається. Якщо вона підхопить грип чи застуду, це буде хвороба, ніяк не пов’язана ні з гемоглобіном, ні з холестерином. Причина зовсім в іншому — у вірусній активності грипу та відсутності потужної імунної відповіді на грипозних «загарбників».

Крім того, медичні експерти кажуть: якщо лікування таблетками й уколами допомагає при важкому випадку хвороби, зовсім не факт, що ці засоби будуть ефективні і при легшому перебігу захворювання. Тому що за стандартами лікування, визнаними в усьому світі, користь від ліків має перевищувати ймовірну шкоду, якої вони здатні завдати. Скажімо, банальну застуду вірусного походження абсолютно недоцільно лікувати антибіотиками, тому що протимікробні засоби не ефективні проти вірусів. При важкому перебігу грипу людині потрібні досить серйозні препарати для підтримки організму в «робочому стані». Оскільки йдеться про порятунок життя, то на побічну дію препаратів можна не зважати. А от при легкому перебігу захворювання ці потужні ліки не тільки не принесуть користі, а просто завдадуть нікому не потрібного хімічного удару по печінці, нирках тощо.

 

ЦІКАВО

Дослідники кажуть, що іноді слід уникати і традиційних аналізів. Минулого місяця група лікарів опублікувала в американському спеціалізованому медичному журналі список аналізів і методів лікування, від яких варто відмовитися: лікування синуситу антибіотиками, рентгенограма при болях у попереку, перевірка на остеопороз для жінок молодше 65 років, електрокардіограми та інші кардіодослідження для пацієнтів із низьким ступенем ризику серцевих патологій. До списку медичних «недоцільностей» увійшов навіть загальноклінічний аналіз крові для здорових дорослих.