На десерт — помідори й огірки

17.08.2011

Не знаю, як де, а на Чернігівщині помідори часто не достигають. Тому вмілі господині понавигадували рецептів iз зеленими плодами. Але салат iз помідорів — це звично, а джем — і смачно, й екзотично.

Щоб запастися на зиму помідоровим джемом, потрібно 2 кг зелених овочів, 1 кг цукру, 1 лимон, 6 кісточок абрикосів. Помідори треба нарізати соломкою чи пропустити через м’ясорубку, пересипати цукром. Коли пустять сік, варити на малому вогні до прозорості, а потім додати нарізаний лимон без кісточок і нарізані брусочками ядра з абрикосових кісточок. Переварити і скласти джем до теплих банок.

А варення з огірків пробували? Беріть 1 кг огірків, 150 г цукру, 3 склянки води, 1 лимон, по 0,5 чайної ложки гвоздики і кориці, ванілін. Огірки треба почистити, вибрати з них серцевину, порізати на шматочки. Потім залити холодною водою, додати корицю та гвоздику і варити на малому вогні, поки не зм’якнуть. Далі злити воду і викласти на марлю. З цукру і води зварити густий сироп, додати лимонний сік та зварену і порізану соломкою шкірку лимона. Залити сиропом огірки і варити на легкому вогні до прозорості. Насамкінець додати ванілін.

Для прикрашання тортів та тістечок згодиться варення з зелених слив. Сливи (500 г) спочатку треба поколоти дерев’яною паличкою, залити окропом (1,5 склянки), накрити. Коли поступово схолонуть, так само запарити їх злитою водою ще двічі. Далі з води і цукру (750 г) зварити сироп, залити ним сливи і варити на невеликому вогні у кілька прийомів до прозорості.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>