Не знаю, як де, а на Чернігівщині помідори часто не достигають. Тому вмілі господині понавигадували рецептів iз зеленими плодами. Але салат iз помідорів — це звично, а джем — і смачно, й екзотично.
Щоб запастися на зиму помідоровим джемом, потрібно 2 кг зелених овочів, 1 кг цукру, 1 лимон, 6 кісточок абрикосів. Помідори треба нарізати соломкою чи пропустити через м’ясорубку, пересипати цукром. Коли пустять сік, варити на малому вогні до прозорості, а потім додати нарізаний лимон без кісточок і нарізані брусочками ядра з абрикосових кісточок. Переварити і скласти джем до теплих банок.
А варення з огірків пробували? Беріть 1 кг огірків, 150 г цукру, 3 склянки води, 1 лимон, по 0,5 чайної ложки гвоздики і кориці, ванілін. Огірки треба почистити, вибрати з них серцевину, порізати на шматочки. Потім залити холодною водою, додати корицю та гвоздику і варити на малому вогні, поки не зм’якнуть. Далі злити воду і викласти на марлю. З цукру і води зварити густий сироп, додати лимонний сік та зварену і порізану соломкою шкірку лимона. Залити сиропом огірки і варити на легкому вогні до прозорості. Насамкінець додати ванілін.
Для прикрашання тортів та тістечок згодиться варення з зелених слив. Сливи (500 г) спочатку треба поколоти дерев’яною паличкою, залити окропом (1,5 склянки), накрити. Коли поступово схолонуть, так само запарити їх злитою водою ще двічі. Далі з води і цукру (750 г) зварити сироп, залити ним сливи і варити на невеликому вогні у кілька прийомів до прозорості.