Втамовуємо спрагу по–новому

10.08.2011

Коли спекотно, пити хочеться і хочеться. Якщо вам уже набили оскомину звичайні напої, спробуйте приготувати щось новеньке. Наприклад, лимонний квас. Знадобляться 10 л води (якщо для вас забагато, переполовиньте усі інгредієнти) 6 лимонів, 1,4 кг цукру, 400 г родзинок та 50 г дріжджів. Спочатку цукор і розрізані начетверо лимони без зерняток треба залити окропом; коли охолоне, влити розведені невеликою кількістю води дріжджі й залишити до ранку. Потім процідити, залишити на хвилин 30—40, щоб утворився осад. Насамкінець розлити в пляшки й винести в холодне місце. Через 3–4 днi квас можна пити.

Щоб приготувати компот зі слив iз корицею, потрібно 0,5 кг солодких слив, 5 столових ложок цукру, сік з 1 лимона, 1 паличка кориці. Сливи миємо, висушуємо, розрізаємо навпiл, видаляємо кісточки і кладемо у 5–літрову каструлю, засипаємо цукром, вливаємо воду, лимонний сік, кладемо паличку кориці і ставимо на вогонь. (Для пікантності можна ще додати 1чайну ложку сливової настоянки). Коли компот закипить, накриваємо каструлю кришкою і варимо на слабкому вогні ще 5 хвилин. Охолоджувати напій треба, не знімаючи кришку.

Зовсім несподіваний смак має компот з моркви. Для його приготування потрібно: 400 г моркви, 100 г цукру, 1 л води, 1 лимон, 5 штук гвоздики, кориця, імбир. Спочатку треба прокип’ятити воду з цукром і прянощами, покласти в неї очищену, нарізану кружальцями або соломкою моркву, і варити до готовності. Долити окропу, щоб було рідини не менше 1 літра. Додати вичавлений сік лимона і терту цедру. Коли ще раз закипить, зняти з вогню. Подавати охолодженим.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>