Коли спекотно, пити хочеться і хочеться. Якщо вам уже набили оскомину звичайні напої, спробуйте приготувати щось новеньке. Наприклад, лимонний квас. Знадобляться 10 л води (якщо для вас забагато, переполовиньте усі інгредієнти) 6 лимонів, 1,4 кг цукру, 400 г родзинок та 50 г дріжджів. Спочатку цукор і розрізані начетверо лимони без зерняток треба залити окропом; коли охолоне, влити розведені невеликою кількістю води дріжджі й залишити до ранку. Потім процідити, залишити на хвилин 30—40, щоб утворився осад. Насамкінець розлити в пляшки й винести в холодне місце. Через 3–4 днi квас можна пити.
Щоб приготувати компот зі слив iз корицею, потрібно 0,5 кг солодких слив, 5 столових ложок цукру, сік з 1 лимона, 1 паличка кориці. Сливи миємо, висушуємо, розрізаємо навпiл, видаляємо кісточки і кладемо у 5–літрову каструлю, засипаємо цукром, вливаємо воду, лимонний сік, кладемо паличку кориці і ставимо на вогонь. (Для пікантності можна ще додати 1чайну ложку сливової настоянки). Коли компот закипить, накриваємо каструлю кришкою і варимо на слабкому вогні ще 5 хвилин. Охолоджувати напій треба, не знімаючи кришку.
Зовсім несподіваний смак має компот з моркви. Для його приготування потрібно: 400 г моркви, 100 г цукру, 1 л води, 1 лимон, 5 штук гвоздики, кориця, імбир. Спочатку треба прокип’ятити воду з цукром і прянощами, покласти в неї очищену, нарізану кружальцями або соломкою моркву, і варити до готовності. Долити окропу, щоб було рідини не менше 1 літра. Додати вичавлений сік лимона і терту цедру. Коли ще раз закипить, зняти з вогню. Подавати охолодженим.