Нині навіть виробники морозива додають мак у свою оригінальну смачну продукцію (щоправда, назвавши її неапетитно — «антинаркотик»). А випічка з маком — це давня традиція українських господинь. До речі, насінинки з маківок у народних традиціях символізували плодовитість і навіть оберігали від різної нечисті. За давніми звичаями, до 14 серпня — свята Семи братів Маковеїв, назва якого трансформувалася серед людей просто у «Маковія», в їжу додавали мак лише минулорічного урожаю. І тільки після Першого Спасу — після освячення нових маківок — присмачували страви свіжовисушеними зернятами.
Досвідчені господині знають, що макові зернята для начинок потрібно готувати заздалегідь: запарити у кількох водах, відцідити і ретельно розтерти, поступово підсипаючи невеликі порції цукру. А що присмачити маком, вибирайте самі.
Завжди оригінально виглядають на столі тістечка–кошики. Один з їх різновидів — з маковою начинкою. Для тіста потрібно 200 г борошна, 100 г вершкового масла або маргарину, по 50 г цукру та мелених горіхів, 1 варений жовток, сік з лимона, 2—3 столові ложки води.Спочатку жир січемо з борошном, додаємо мелені горіхи, сік та добре розтертий і вимішаний з цукром жовток. Потім замішуємо тісто водою і ставимо його в холодне місце на годину.
Тим часом готуємо начинку. Для цього знадобляться: півсклянки маку, 100 г цукру, 3 яйця, 50 г мелених горіхів, 1 столова ложка мелених білих сухарів, 1 чайна — кориці, цедра з лимона. Усе це треба змішати, щоб отримати однорідну масу. Далі готове тісто тонко розкачуємо і склянкою вирізаємо кружальця. Потім вистилаємо ними змащені жиром формочки (якщо у вас таких ще немає, у продажу нині — найрізноманітніші: металеві, силіконові, паперові) і наповнюємо їх начинкою. Випікаємо у гарячій духовці (210—240оС) 15—20 хвилин.
Якщо у вас немає формочок, зробіть тістечка–квадратики з маково–горіховою начинкою. Для тіста візьміть 300 г борошна, 150 г вершкового масла, 1 яйце, 2 жовтки, 3 столові ложки цукру, 6 — сметани, на кінець ножа — меленої кориці. Розтоплене вершкове масло розітріть з цукром, яйцем і жовтками до консистенції густої сметани. Потім додайте ще сметану, корицю, борошно і все добре вимішайте. Поставте тісто у холодне місце. Десь через годину можете діставати і тонко розкачувати. Потім вирішуйте, як робити далі. Можна цей пласт тіста перемістити відразу на змащене жиром деко, ще зверху змастити вершками або розтопленим маслом, накласти начинку і порізати квадратиками, намагаючись не дорізати до самого низу. Цей варіант максимально економить площу дека, але пильнуйте, щоб його не пошкодити ножем. Другий спосіб — викладати на лист уже порізані квадратики з начинкою, але тоді може бути не ідеальною форма тістечок. Як би ви не зробили, вам знадобиться начинка. Для її приготування потрiбно мати півсклянки маку, 200 г цукру, 2 яйця, 50 г попередньо запарених родзинок, 0,5 чайної ложки кориці, 150 г мелених горіхів. Спочатку до маку потрібно додати 100 г цукру, жовтки, родзинки, корицю, мелені горіхи. І все добре вимішати. Білки збити з рештою цукру. І потім цю піну викласти поверх начинки. Ці тістечка випікають 15—20 хвилин при температурі 210—220 оС.
Можна спекти пиріг маковий на кефірі. Спочатку у посудину потрібно покласти борошно (0,5 кг), 250 г вершкового масла або маргарину, 200 г цукру, 2 яйця, 0,5 чайної ложки кориці, 2—3 гвоздики і замісити на кефірі (0,5 склянки) тісто. Потім додати 1 склянку маку і ще раз добре вимішати, розкачати і покласти на змащене жиром деко. Тісто поколоти, змастити збитим яйцем, посипати зверху цукром та посіченими горіхами і випікати 35—40 хвилин при температурі 210—240оС. Ще гарячим порізати на трикутнички.
А два в одному — торт маковий з кавою — не бажаєте? Для тіста потрібно 150 г цукру, 8 яєць, 1 склянка сметани, по 100 г маку, мелених горіхів та картопляного крохмалю. Мак потрібно запарити кип’ятком на ніч. Ранком процідити через сито, тричі перемолоти на м’ясорубці або розтерти у макітрі. Окремо розтерти жовтки з цукром, додати їх до маку і вимішати. Потім влити сметану, додати змелені горіхи, піну збитих білків, просіяний крохмаль — і знову ретельно вимішати. Викласти тісто у змащену жиром та посипану сухарями тортівницю і пекти у духовці при температурі 200оС. (Це тісто дуже «полохливе», може запросто «сісти», якщо зайвий раз відкривати–закривати духовку).
Допоки спечений корж охолоджуватиметься, щоб потім його розрізати навпіл, готуємо крем. Для цього знадобиться по 200 г вершкового масла та цукрової пудри, 5 жовтків, 1/3 склянки настою кави. Спочатку потрібно збивати до утворення пухкої маси масло і цукрову пудру, додаючи по жовтку. Потім, не припиняючи процесу збивання, вливати по ложці настою кави. Насамкінець залишилося перемастити коржі кремом і кликати домашніх та гостей на чаювання чи кавування.