Яблука і сливи духмяні

03.08.2011

Перша книжка Дарії Цвек «Солодке печиво», яка перевидавалася згодом дев’ять разів, з’явилася у 1961 році. Популярності найвідомішої української кулінарки радянських часів сьогодні може позаздрити кожна нинішня претендентка на це звання. Бо загальний наклад книг Дарії Цвек становив п’ять мільйонів примірників. Їх розкуповували і за ними готували. А тістечка й пиріжки, спечені за рецептами подруги письменниці Ірини Вільде, такі ж смачні, як і півстоліття тому.

Щоб спекти «слойоні» пиріжки з яблуками, для тіста потрібно 400 г борошна, 200 г вершкового масла або маргарину, 1 яйце, 2—3 столові ложки молока, 1 чайну ложку оцту, на кінець ножа солі.

Борошно посипати на дошку, поділити на дві частини. До однієї частини додати яйце, оцет, посолити і замісити на холодному молоці некруте тісто. Другу частину борошна посікти з жиром і домісити рукою. Першу частину тіста розкачати, на середину покласти другу частину, загорнути конвертом, посипати борошном і розкачати від себе, не натискаючи. Знову посипати борошном і скласти втроє. Загорнути в серветку, поставити в холодне місце. Так розкачувати і охолоджувати тричі через кожні 10—15 хвилин. Тоді розділити тісто на дві частини, кожну розкачати, вирізати тонкою склянкою коржики або нарізати на квадрати, накласти начинку, зліпити, викласти на лист, змастити яйцем і пекти 20—25 хвилин у дуже гарячій духовці (240—250оС).

Для начинки беремо 0,5 кг яблук, 100 г цукру, 2 столові ложки мелених білих сухарів, кориця. Яблука чистимо, натираємо на рідкій тертці, додаємо цукор, сухарі, корицю, вимішуємо і накладаємо на тісто.

Щоб зробити тістечка із сливами (вишнями), для тіста потрібно 300 г борошна, 150 г вершкового масла або маргарину, 2 столові ложки цукру, 3 варені жовтки, цедра і сік iз 1 лимона або 1 чайна ложка оцту. Спочатку треба посікти жир iз борошном, додати протерті крізь сито і змішані з цукром варені жовтки, цедру, лимонний сік (оцет) і замісити. Далі тісто розкачати на посипаній борошном дошці і склянкою вирізати коржики. Змастити їх білком, краї кожного обкласти валочком з тіста, а зверху покласти сливи без кісточки (усього потрібно 0,5 кг) і посипати цукром. Випікати 20 хвилин на змащеному жиром листі при температурі 220оС. Готові тістечка можна покрити білковою піною з цукром (3 білки, 100 г цукру). Тоді їх слід поставити ще раз у духовку, щоб піна підсохла.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>