Професіоналів прибуло

28.07.2011
Професіоналів прибуло

Юрій Загородній став гендиректором ПХЛ. (Фото сайту ФХУ.)

Загалом дев’ять клубів восени почнуть змагання в новому чемпіонаті України з хокею. Для порівняння: минулого року стартувало сім команд, до фінішу дійшло лише шість. Наступна першість буде особливою: вона вперше проходитиме під егідою Професійної хокейної ліги. Її народження, нагадаємо, проголосили в понеділок. Відтак керівники Федерації хокею та ПХЛ заявляють про новий крок у розвитку цієї гри в Україні.

«Це не нова ідея, про неї багато говорилося, ми йшли до створення ПХЛ багато років», — сказав учора на прес–конференції в Києві Юрій Загородній, генеральний директор новоствореної організації. До ліги увійшли столичні «Сокіл», «Беркут», «Компаньйон», броварський «Білий барс», донецький «Донбас», сумські «Ворони», львівський «ЛАЗ», івано–франківський «Цунамі» та «Харківські акули». Склад учасників може вирости ще на кілька команд — розглядаються кандидатури клубів із Києва, Вінниці, Харкова.

«У нас є чимало аматорських колективів, які змагаються у своїх регіонах. Київська «Нічна ліга», першість Західної України, турніри в Донецькій, Луганській областях — це більше ста команд. А якщо ентузіасти є, то треба розвивати гру», — каже пан Загородній, який і сам є гравцем однієї з команд «Нічної ліги». Але щоб змінити аматорський статус на звання професіонала, клуби мусять відповідати низці вимог, які перед ними ставить Професійна ліга. Зокрема, мінімальний розмір клубного бюджету має становити не менше 300 тисяч доларів. Фінансові гарантії та попередні заявки команди мають подати керівництву ПХЛ уже до 5 серпня. Надійні фінансові тили забезпечать чемпіонат від зникнення команд, як це сталося в попередній першості з київським «Подолом».

Поки вирішується, на яких умовах у клубах виступатимуть легіонери: називають ліміт від п’яти гравців і аж до повного зняття будь–яких обмежень на «варягів».

Окремий акцент ліга робитиме на розвитку дитячо–юнацького хокею. Учасники ПХЛ уже зараз повинні мати свою дитячу школу, або ж укласти угоду про співпрацю з існуючими центрами підготовки. Упродовж сезону вони мають працювати над створеннями власних тренувальних секцій.

Старт нового хокейного чемпіонату планують на 16 вересня; триватиме він до квітня.

 

КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ

Українські любителі хокею отримали непоганий подарунок: на прес–конференції з нагоди створення ПХЛ презентували книгу «Український хокей з шайбою: до 100–річчя становлення та розвитку...», випущену до ювілею цієї гри в нашій країні. Серед авторів значаться президент ФХУ Анатолій Брезвін, а також львівський спортивний історик Олесь Нога. Книга переповідає історію вітчизняного хокею від його появи до нинішніх часів. Наклад видання — 1200 примірників українською, російською та англійською мовами.