Нам грошей не треба — роботу давай!

22.07.2011
Нам грошей не треба — роботу давай!

Другий корпус суховантажу, який корабели Миколаєва побудували за універсальним проектом.

Учора миколаївський Чорноморський суднобудівний завод (ЧСЗ) передав голландській фірмі універсальне судно — суховантажний контейнеровоз. Вартість одного тільки цього замовлення — кілька десятків мільйонів доларів. Усього ж, за словами головного інженера ЧСЗ Олександра Остапенка, в контракті зазначено п’ять суден такого класу. Загальна сума угоди, укладеної на п’ять років, — більше двох мільярдів гривень. І це не єдиний замовник заводу. «Не так давно ми завершили будівництво для росіян модернізованого риболовецького траулера «Генерал Трошев», — розповів «УМ» Олександр Остапенко. — Це цілий плавучий завод iз переробки різних сортів риби. На його борту створено всі умови для того, щоб улов швидко перетворювався на консерви».

Однак навіть за таких мільярдних оборотів немає жодної гарантії, що з робітниками своєчасно розраховуватимуться за виконане замовлення. Саме з цієї причини так важливо, щоб влада міста здійснювала контроль за роботою підприємства. Однак не завжди чиновники готові піти назустріч простим людям, коли йдеться про престиж на міжнародному рівні. «Я лобіював і лобіюватиму інтереси будь–якого власника, який має потужності й робочі місця на території Миколаївської області, — запевнив «УМ» «губернатор» Миколаївщини Микола Круглов. — Зараз ми вже твердо можемо говорити про те, що престиж Миколаєва як міста корабелів відроджується».

Проте питання про своєчасну виплату зар­плати робітникам довелося вирішувати в «ручному режимі» — через особисті контакти голови облдержадміністрації з представниками голландського власника Чорноморського суднозаводу в Миколаєві.

На сьогоднi на стабільно забезпеченому замовленнями суднозаводі працює близько двох тисяч людей. За словами гендиректора заводу, найкращі кадри виїхали за кордон ще в «лихі 90–ті». Однак підприємству вдалося зберегти досить професійний колектив, здатний виконувати замовлення вимогливих іноземних інвесторів. Крім того, на ЧСЗ є база даних суднобудівників із певною кваліфікацією, які працюють за кордоном. У разі необхідності цих робітників викликають в Україну у відрядження. На думку керівництва Чорноморського суднозаводу, багато з них погодилися б повернутися, якби мали впевненість у постійному завантаженні роботою і стабільній зар­платі.

 

ДОВІДКА «УМ»

У Миколаївській області працює чотири суднобудівнi заводи. Миколаївський суднозавод «Океан» належить голландській компанії Olympus Investments (володіє 98,737% акцій). Кілька років підприємство простоювало без замовлень. Ситуація змінилася на краще тільки після зміни менеджменту підприємства. Чорноморський суднобудівний завод 2005 року перейшов iз держвласності в приватні руки: зараз він підконтрольний «Смарт–холдингу» російського бізнесмена Вадима Новинського. Це підприємство — одне з найстабільнiших у Миколаївській області.

Завод імені 61 комунара перебуває у підпорядкуванні «Укроборонпрому» (крім суто цивільних замовлень, цей завод може будувати кораблі, що мають стратегічне значення для України).

Суднозавод «Лиман» будує, в основному, яхти представницького класу. Контрольний пакет акцій належить російському банкірові Кирилу Міновалову. Не так давно на його верфях було побудовано яхту «Алла» для примадонни російської поп–музики Алли Пугачової.

Середня зарплата простого робітника на кожному з підприємств становить близько 2,5 тисячі гривень. На кожному із заводів є заборгованість iз заробітної плати за кілька місяців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>