Куди впадає Волга

21.07.2011
Куди впадає Волга

Резонансне затримання очільника Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Василя Волги на 72 години сталося позавчора, а вже вчора Феміда обрала Волзі міру запобіжного заходу — утримання під вартою протягом двох місяців. У Генпрокуратурi вирішили не чекати стандартнi три доби для підготовки обґрунтування арешту. Виходить, що в слідства ГПУ достатньо аргументів для доведення своєї позиції в суді, а самого голову Держфінпослуг, очевидно, «вели» вже вiддавна. Тим більше що напередодні — 15 липня — було затримано двох його підлеглих: директора департаменту юридичного забезпечення Держфінпослуг Євгена Гантімурова і колишнього помічника керівника ДКФП Олега Чернушенка.

 

Про півмільйона скаже Кузьмін

У Держкомфінпослуг зазначають, що п’ятничні арешти Гантімурова і Чернушенка та затримання Волги у вівторок взаємопов’язані. Натомість у Генеральнiй прокуратурі причини арешту пана Волги та його підлеглих поки що пояснюють украй лаконічно: за вчинення злочину, пов’язаного з корупцією.

«Наразi у справі проводять необхідні слідчі дії. Буквально кілька годин тому Печерський райсуд міста Києва за поданням слідчого в особливо важливих справах Генпрокуратури обрав затриманому голові Держфінпослуг Василю Волзі міру запобіжного заходу — утримання під вартою строком на два місяці, — зазначив у коментарі «УМ» речник ГПУ Юрій Бойченко. — Інші подробиці повідомить на брифінгу в четвер перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. Якщо ми зараз усе розповімо, вам не буде чого запитати на брифінгу».

Найближчим часом союзник «Регiонiв» Волга перебуватиме в ізоляторі тимчасового утримання №13, що на вул. Глибочицькій. Умови в цьому столичному ІТТ значно кращі, ніж у відомих перенаповнених СІЗО; вони відповідають європейським стандартам.

Щодо суми, яка забезпечила Василю Олександровичу потрапляння на ці «комфортні» нари, то на Різницькій також не коментують інформацію окремих ЗМІ, нiбито колишнього соціаліста, а нині — лідера «Союзу лівих си» (який побив горщики з лідером СПУ Олександром Морозом) підозрюють в отриманні хабара розміром півмільйона доларів.

Великі суми хабарів у стінах державного фiнансового регулятора не новина: ще в лютому 2010 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти правої руки Волги — директора департаменту тимчасового адміністрування фінансово–кредитних установ Держфінпослуг Віктора Адамовича. Його обвинувачують в отриманнi хабара розміром два мільйони гривень від керівника «Першого кредитного товариства». Чиновника нібито затримали на гарячому під час передачі грошей в одному з банків. Адамович досі перебуває у СІЗО.

Перший чи невинний?

Цікаво, що в Генпрокуратурі вже тепер пана Волгу називають колишнім головою Держфінпослуг. Хоча на момент спілкування з «УМ» його з посади Кабмін ще не звільнив.

Уряд призначив Волгу на ДКФП у березні 2010 року — замість Віктора Суслова. Своїм кріслом пан Волга завдячує фракції комуністів, оскільки це була їхня квота. Нині ж, після арешту протеже, лідер КПУ Петро Симоненко сором’язливо відмовляється будь–що коментувати з цього приводу. Мовляв, усі питання — до правоохоронців.

Натомість у прес–службі «Союзу лівих сил» «УМ» повідомили, що «вважають некоректними» повідомлення ГПУ, в яких зазначається, нiби їхнього лідера «затримали за корупцію». Мовляв, вину Волги не доведено судом. У СЛС наголошують, що, за їхніми даними, Василя Волгу затримали саме в рамках вищезгаданої справи Адамовича, який нібито отримав хабар від «Першого кредитного товариства» за виведення з кредитної спілки тимчасової адміністрації. Однопартійці Волги стверджують, що вину Адамовича та факт отримання ним хабара так і не доведено, як і участь у цьому голови Держфінпослуг. Нібито саме кредитна спілка проводила махінації з грошима вкладників, натомість Волга хотів захистити інтереси громадян, за що й постраждав.

Іншої думки дотримуються у партії влади. Нардеп–«регіонал» Василь Горбаль вважає, що затримання глави Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Василя Волги свідчить про корупційне середовище всередині регулятора.

 

ОЦІНКА

«Зобов’язань перед лiвими i Кремлем уже немає, а Заходу треба дещо показати»

Вадим Карасьов, полiтолог,
директор Інституту глобальних стратегій:

— Для демонстративного арешту Василя Волги причин вистачає. Але відзначу головну тенденцію: на корупційному ринку посилюватимуться репресії. Влада боротиметься не стільки з корупцією, як з окремими корупціонерами.

Навколо Держфінпослуг завжди була криміногенна ситуація — згадаймо замахи на одного з екс–очільників регулятора кілька років тому. Водночас посада голови тут доволі серйозна, а Президент Янукович і його команда хочуть монополізувати регуляторне середовище — створили купу комісій, бо тут проходять великі гроші.

З іншого боку, справу Волги можна розглядати і як вихід iз глухого кута, в який зайшла справа Тимошенко. Влада хоче показати обуреному Заходу, що справа Тимошенко, як і справи Луценка, Діденка, Іващенка тощо, не є універсальними. Що ці справи посередні i вписуються у тренд боротьби нової влади з корупцією. Мовляв, таких справ буде ще не одна, у тому числі й серед своїх.

Виникає запитання: чому влада так легко пішла на те, щоб покарати Волгу? Думаю, тому, що владу дістали ліві союзники. До того ж на тлі охолодження відносин iз РФ, на тлі шантажу Путіна й примушування України до Митного союзу (у тому числі шляхом торгових війн), у Януковича вже немає кадрових зобов’язань перед Кремлем.