Церква каже: возлюби!

20.07.2011

Патріарх Київський і всієї Руси–України Філарет виступив зі зверненням на адресу Президента, в якому закликав главу держави гарантувати «безпристрасне і справедливе правосуддя». Настоятель УПЦ КП відзначив, що до слідства та судових процесів, які розглядають справи колишніх високопосадовців і політичних діячів, прикуто особливу увагу громадськості. «Вони мають стати своєрідним показником зрілості Української держави, її досягнень в утвердженні верховенства права», — зазначає настоятель УПЦ КП, називаючи у списку підсудних Юлію Тимошенко, Богдана Данилишина, Юрія Луценка, Георгія Філіпчука, Валерія Іващенка, Євгена Корнійчука тощо.

«Від імені Церкви звертаюся до Вас із закликом зробити все можливе для Вас — і як для Президента України, гаранта додержання її Конституції та законів, і як для православного християнина для того, щоб слідство та судові розгляди у низці згаданих та інших резонансних справ були максимально об’єктивними та не давали жодних підстав для сумнівів у їхніх підсумках», — заявив Філарет.

«Обов’язок Церкви — виступати на боці справедливості, але водночас закликати і до милосердя», — наголошує Філарет. На його думку, істинним правосуддям є виконання найголовнішої Божої заповіді — «Полюби ближнього свого, як самого себе». «Підхід до правосуддя з різними мірками — одними для прихильного, іншими — для супротивника, — є порушенням і людського закону, і закону Божого. Тому наділені владою повинні уважно слідкувати за тим, щоб нічиї особисті уподобання не впливали на хід правосуддя, щоб винний не звільнявся від відповідальності, а невинний — не був осуджений, та щоб покарання було співмірне з провиною», — закликає Філарет.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У «справі Тимошенко» — перерва до п’ятниці. Суддя Печерського райсуду Родіон Кірєєв надав захисникам лідерки «Батьківщини» три дні для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. Натомість адвокати просили на читання аж два місяці. Окрім того, Юлія Тимошенко в ході процесу відмовилася відповідати на запитання судді щодо визнання своєї вини. Підсудна заявила, що не даватиме свідчення суду, оскільки не ознайомилася з обвинувальним висновком i позовною заявою цивільного позивача, яким виступає НАК «Нафтогаз України». «Ні, не бажаю давати відповіді», — відрубала Тимошенко.

Що ж до «справи Луценка», то на вчорашньому засіданні продовжували зачитувати обвинувальний висновок. У перерві засідання Луценко заявив, що він, можливо, хворіє на гепатит. «Підтверджуються попередні діагнози, а також заявлено про ймовірність наявності гепатиту», — заявив екс– міністр внутрішніх справ.