«Через зацикленість держави на Євро Олімпіада відійшла на другий план»

13.07.2011
«Через зацикленість держави на Євро Олімпіада відійшла на другий план»

Сергій Бондар.

Нова ера українського плавання почалася минулого літа, коли після провалу на чемпіонаті Європи з водних видів спорту в Будапешті керівництво збірної поставило хрест на дорослій команді і зробило акцент на юніорах, що заявили про себе на I Молодіжних іграх у Сінгапурі. Потім було аж п’ять нагород молодих уже на дорослому чемпіонаті Європи–2010 на «короткій» воді. Тепер від нового покоління чекають звершень і на дорослій Олімпіаді в 2012 році. Але до Лондона ще є час, а найближчий відповідальний турнір — чемпіонат світу в Шанхаї — стартує вже цієї суботи, 16 липня. Як готуються Говоров і компанія до головного старту сезону та які їхні завдання на наступний рік, «УМ» розпитала головного тренера збірної Сергія Бондаря.

 

— Сергію Володимировичу, де наша збірна проводить заключний збір перед чемпіонатом світу?

— Зараз уся команда тренується в київському басейні «Юність». Хоча вже у середу четверо лідерів — Дарина Зевіна, Андрій Говоров, Сергій Фролов та Ігор Борисик — відлітають до Китаю, щоб краще пройти акліматизацію. Решта збірників iз міркувань економії коштів полетять до КНР 18 липня.

Загалом підготовка до чемпіонату світу вийшла неповноцінною. Через брак фінансування ми завчасно залишили збір у Феодосії, переїхавши у скромніші умови. Довелося плавати в басейнах, де вода нагрівається завдяки сонцю. Холодна погода, чесно кажучи, не сприяла підготовці.

— Як нині виглядає оновлена збірна? Адже з вашим приходом до її керма відбулися суттєві кадрові зміни.

— Із досвідчених спорт­сменів залишилися тільки Ігор Борисик та Валерій Димо. Решта — молодь. Загалом на чемпіонат світу їде наймолодша команда в історії українського плавання.

— У якому стані перебуває Борисик, який минулого року не міг повноцінно змагатися через травму?

— Проблеми зі спиною досі турбують Ігоря. Хоча тих рецидивів, як минулого року, зараз немає. Водночас його кондиції не дають мені підстав говорити, що Ігор зможе поборотися за медаль у Шанхаї. Головне його завдання на ЧС — олімпійська ліцензія.

— До речі, на яку кількість перепусток до Лондона ви взагалі розраховуєте?

— Хотілося б, щоб на Олімпіаду–2012 поїхало 15 плавців. І, бажано, щоб на 90 відсотків команда складалася із представників нашої нової юнацької збірної. Такий підхід дозволить уникнути провалу, який був у Пекіні три роки тому.

Наразі ми вже маємо чотири ліцензії, які належать Зевіній, Говорову, Фролову і Максиму Шемберєву.

— Де наші плавці вже встигли здобути «квитки» до Лондона?

— Справді, ми не планували до початку ЧС здобувати ліцензії, але краще раніше, ніж пізніше. Ліцензійні змагання почалися два місяці тому. Зевіна й Шемберєв виконали норматив на Кубку України, Фролов — на міжнародному турнірі серії «А» в Барселоні, Говоров — на відкритому чемпіонаті Парижа.

— Очевидно, тепер уже саме медалі стануть головною мотивацією для наших молодих зірок на ЧС, а не ліцензії, як зазвичай буває в передолімпійський рік?

— Здобувши ліцензії, наша ударна четвірка почала цілеспрямовану підготовку до Ігор–2012. Тому перше, що вимагатимуть від них тренери в Шанхаї, — поліпшити свій час і потрапити до фіналів.

Статистика каже: якщо за рік до Олімпіади молодий спортсмен потрапив до вісімки найсильніших, то на Іграх від нього можна очікувати медалі. Інша справа з віковими плавцями. Навіть чемпіони Європи через рік не завжди потрапляють до фіналів на Олімпіадах. Тому найбільше хвилююся за Борисика.

— То чи робите ви олімпійську ставку на Борисика?

— Його ніхто не списує з рахунків, але в підготовці Ігоря ми плануємо серйозні зміни. На 200 м брасом він здав позиції. На Кубку країни Борисика випередив молодий Шемберєв. Водночас Ігор залишається провідним спортсменом країни на стометрівці. Як показує практика, спортсменам, яким за 24, треба влаштовувати спаринг–збори. Простого навчально–тренувального збору для них замало, їм потрібні екстремальніші умови. Так роблять більшість лідерів світового плавання. І це — ефективно. Ми, мабуть, теж підемо цим шляхом і організуємо Борисику, якщо він здобуде олімпійську ліцензію, спаринг з одним із чемпіонів світу.

— А як готуватиметься молодь до Олімпіади?

— Рівень наших юніорів досить високий, прогресують вони семимильними кроками. Минулого року наша юнацька збірна стала першою в Європі, її лідери трохи згодом здобули нагороди континентальної першості серед дорослих. Рівень чемпіонату України значно зріс. На внутрішніх змаганнях наша молодь показує результати, які не до снаги дорослим. Тобто вони самі собі створюють спаринги.

Якщо ми зможемо виконати намічений план підготовки, то зможемо розраховувати на три олімпійські нагороди. Програма мінімум — три «бронзи».

Єдине, що може завадити якісно підготуватися до Лондона, — це брак фінансування. Через витрати України на Євро–2012 плавання і Олімпіада взагалі відійшли на другий план.